Värmevåg av Sten Rosendahl – recension

VärmevågFormat: Häftad (Danskt band)

Antal sidor: 281

Serie: Stockholm 2300 (del 2)

Utgivningsdatum: 2021-12-31

Förlag: Förlag Futur Fab 55

ISBN: 9789198403633

Recensionsex: Ja

Tusen tack Sten Rosendahl för recensionsexemplaret!

Typ av bok: Science fiction / framtida dystopisk roman / climate SF / postapokalytisk – se nedan

SF-genrer

Kanske är det någon som undrar över vilka olika genrer det finns inom science fiction. Här kan ni se några:

Hard science fiction

Bygger på naturvetenskapliga och teknologiska spekulationer.

Soft science fiction

Mjukare vetenskaper så som sociologi, antropologi etc. Mötet med andra civilisationerna är viktigare än hur rymdskeppet tog sig dit eller var konstruerat.

Climate science fiction

Cli-fi: Är berättelse om klimat och miljö i nära framtid eller i nutid. Romanen Värmevåg går definitivt under denna genre.

Cyberpunk

Här rör vi oss i handlingen nära vår egen tid.

Dystopi

Håller sig på jorden relaterat till framtida samhälle i upplösning. Kända böcker är George Orwells 1984 och Karin Boyes Kallocain. Där vi kan läsa om skräckscenarion i en värld som både är lik och olik vår egen. Även i denna genre passar Värmevåg.

Postapokalyptisk science fiction

Besläktad med dystopin men utspelar sig där samhället redan gått under exempelvis vid ett kärnvapenkrig eller där världen blivit invaderad av en annan civilisation. PC Jersild är en författare inom denna genre. Här passar också delvis Värmevåg in.

Rymdopera

En såpa som utspelar sig i rymden. Aniara, Star Wars, Star Trek och Liftarens guide till galaxen exempel på denna genre.

***

Hur fångade inledningen mig: Jag läser inte så ofta SF och har stundtals svårt att greppa tag om den här typen av genre. När jag började läsa Värmevåg startade dessutom kriget i Ukraina och eländet kom nära. Jag hade av den anledningen svårt att fokusera. Här kan ni själva läsa inledningen som startar med en prolog:

” Röstanteckningar efter möte med kriminalinspektör May Born. Signerat av avdelningschef Tris Elder, centralpolisens säkerhetsrotel. Stockholm, 14 januari 2347.
’Start diktamen.
May Born har nu varit i tjänst här på roteln igen en tid efter att hon förra året på egen hand avvärjd attacken på personer i stadens styre, där bland annat Ilse, hennes mor stadsrådet Ilse Born, blev skadad och fortfarande har påtagliga hälsoproblem. Det här mötet är el i en serie av stämningar för att avgöra om Born är stabil nog för att genomföra utredningsuppdrag på fältet igen.”

VILKEN är själva handlingen: Andra fristående delen i serien om Stockholm 2300. Kriminalinspektör May Born har speciella mentala förmågor och utreder mordfall och attentat. Tom Lexler som är en självlärd historiker återvänder. Ett gäng utomare släpper bomber och andra mördar.

Intrigerna: Bra.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar över en skadad storstad – Stockholm

Dialogerna: Funkar bra.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

STOCKHOLM är en gigantisk fästning som skyddat generationer av överlevande efter supernovablixten då ozonlagret utraderades. Solen ger nu mer död än liv. Staden har återhämtat sig, mat fås från alger och ny teknik inger hopp, men ojämlikheten mellan överjordens rika och underjordens fattiga skapar missnöje. I det senaste valet tog ett populistiskt parti plats i Stadshustornet.

EN JOURNALIST söker upp May för att få hjälp att avslöja en sekt som vill slänga ut inflyttade med våld och ta över stadsstyret. Tom får kontakt med hologramvärlden Everviews skapare, vilken visar sig ha stor makt över stadens skeenden. Samtidigt är byborna i den solsvedda ödemarken trötta på att inte få tillräcklig hjälp och skickar därför en gerillastyrka mot staden.”

Mest positivt

Den välskrivna texten. Det fantastiska omslaget skapat av Mia Fallby. Tydliga kapitel och scener där även karaktärsnamnet framgår. Därav tydligt perspektiv för varje scen/kapitel.

Minst positivt

Jag saknar djupare känslor så att jag lär känna huvudkaraktärerna än mer.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Märkningen hade staden gett alla som på försök fötts via provrörsbefruktning i överjorden. Den gruppen hade snabbt fått benämningen ’tubare’ av underjordarna när rykten om metoden läckte ut i staden.
May skannade koden och det hon hade misstänkt och fruktat stämde. Det var verkligen Dana Smith, den före detta poliskadetten, som mött döden på det här sättet. Dana, som bra kvällen innan hade bett henne om hjälp att undersöka den sekt som precis hade demonstrerat femtio meter därifrån. Nu var han bortom all hjälp. ”

Sidan 201

”Receptionspersonalen på krimlabbet gav bara Anna ett halvt öga när hon så lojt hon kunde gick ut från konferensrummet. Hon tog sig mot toaletten i ena änden av korridoren. May satt fortfarande kvar i rummet utan att kunna röra sig och utan att synas utifrån. Väl inne på toaletten, där inga kameror fanns, tog Anna fram plastpåsen med pejlaren. Den fungerade fortfarande, så hon stoppade den i en benficka och tittade ut i korridoren igen.”

Trailer

Sten har skapat en trailer för boken. Klicka här:

https://www.youtube.com/watch?v=XCPAIVCB9gk&list=PL8gaqgRoM6fazN65Lg5Swsk3tG4gwq3Cs&index=12

Summering

3 pennorEn välskriven science fiction-roman som bygger på både dystopisk thriller, climate SF och postapokalytisk SF. Romanen får 3 av 5 pennor av mig baserat på att jag saknade en del bakgrundshistoria och framför allt känslor som hade fått mig att älska/hata karaktärerna än mer.

Till dig som äskar science fiction säger jag: Missa den INTE!

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →