Veckans skrivartips nr 1 – skippa adjektiv och adverb

Ett av de bästa tipsen jag någonsin fått, vad gäller att gestalta, är att skippa alla adjektiv och adverb. Puh! Inte helt enkelt, kan jag säga.

Ännu har jag inte lyckats skriva något som saknar adjektiv.

När jag sedan lyssnade på en föreläsning med Ursula Le Guin på Portland Community College, blev jag varm i själen av att höra henne säga att den tuffaste övningen någonsin är den där du måste lära dig skriva en text, helt utan adjektiv och adverb. Precis det som jag själv ständigt anstränger mig att göra.

Numera har jag en liten affisch framför skrivbordet. Den synliggör vad jag ska tänka på när jag målar med ord, dvs gestaltar. För mig räcker det – när jag redigerar och fördjupar gestaltningen – att jag tittar på min bild. Längst ner i bilden står det skrivet med stora bokstäver:

Adjektiv

Just nu pågår en utmaning på instagram. Vi ska gestalta ett antal ord (ett om dagen). Själv ingår jag i gruppen ”Författarateljén 2018″ och får lära mig massor av nya saker, varje vecka. Utmanande och roligt. Vill du följa utmaningen på instagram, finns här en länk:  #skrivarutmaningapril

Vill du följa mig på Instagram, klicka här på min länk: https://www.instagram.com/monicaiveskold/

Lycka till!

Monica

 

Tagged with →  
Share →
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed