Veckans skrivartips – vad behöver du tänka på när du skriver ditt manus?

Vill de läsa merSom jag tipsat om många gånger, gäller det att hoppa rakt in i den mest spännande delen när du startar ditt manus.

Idag tänkte jag tipsa lite om vad du behöver tänka på under hela resan i ditt manus, dvs allt text fram till slutet.

Du måste få läsaren att vilja fortsätta läsa din text.

Under resans gång ska du inte berätta allt. De ska vara nyfikna på vad som komma skall, vart leder du dem? Låt hinder och konflikter möta dem i samtliga scener. Texten måste vara trovärdig och spännande – oavsett vilken genre du skriver i. På slutet ska du knyta ihop alla lösa trådar.

Guldet i din berättelse är trovärdigheten och intressanta karaktärer. Tillåt handlingen utspela sig i härliga miljöer och utifrån karaktärernas observationer.

Var selektiv och stryk sådant som inte hör hemma i berättelsen. Radera oväsentligheter och meningslösa transportsträckor.

Glöm inte GESTALTA! Show – don’t tell!

Använd fakta utifrån noggrann research. Välj nyckelpunkter som är relevanta och som stärker din historia.

Fila på varje mening, varje stycke. Försök inte imponera på läsaren genom att tung vokabulär eller alltför långa utmålande beskrivningar. Då tröttar du ut dem. Variera meningslängderna. Korta meningar kan öka spänningen. Leta efter långa meningar som du kan bryta ner till två till tre kortare.

Läs högtLäs texten högt. Försök komma underfund med hur den flyter. Om något är styltat, fråga dig själv om du kan skriva om den på en mer kommunikativ nivå. Du kan även använda Words uppläsningsfacilitet som finns under Granska-menyn.

Föreställ dig att du ska berätta innehållet för en vän över telefon. Säg vad du skrivit med hög röst och ändra för att få in dialog.

Dialog kan skrivas som citat med citationstecken (” … ”), eller med talstreck (―) som är längre än bindestreck (-).

Stryk onödiga detaljer. Du behöver inte berätta allt för läsaren.

Ställ dig alltid frågan: Kommer läsaren att bry sig om detta? Var hänsynslöst ärlig mot dig själv.

När du skriver ditt råmanus kan du skriva ner allt. Men när du redigerar ska du ständigt ha läsaren i fokus.

Ibland behöver du även ta med transportsträckor som inte är spännande men som är viktiga för att läsaren ska hänga med i handlingen.

Tänk på tidslinjen som genomsyrar din story. OBS dock att du inte behöver skriva i kronologisk ordning avseende tid. Du kan välja att skriva tematiskt, dvs utifrån vissa teman. Det kan vara något som du vill berätta, exempelvis som jag har gjort i romanen ”Porten till friheten” där jag varvat med en fläta mellan då- och nutid.

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Share →