Vet du vad ’onomastik’ är för något?

Det är läran att döpa fiktiva personer eller namnforskning, dvs det vetenskapliga studerandet av egennamn och deras ursprung.

Därför utmanar jag dig idag dels att ta reda på vad ditt eget namn betyder, dels att – här i kommentaren – skriva in namnet på din protagonist (din huvudkaraktär) i den berättelse som du jobbar med just nu.

Jag kommer att delta i årets Nanowrimo, dvs National Novel Writing Month, som är november månad. Den här gången kommer jag att skriva klart en spänningsroman som jag redan påbörjat i samband med att jag byggde upp onlinekursen Skriva spänning som är på 35 veckor. Kursen bygger på grunden för att skapa en spänningsroman och mig veterligen finns ingen liknande i Sverige. Jag har själv gått utbildning i detta utomlands.

I min roman heter huvudkaraktären Linnea.

I min första roman – Porten till friheten – heter huvudkaraktären Henrietta.

Därför har jag slagit upp förklaringen till både mitt eget namn – Monica – och namnen på mina karaktärer. Här är förklaringarna:

Monica

Monica är ett kvinnonamn med okänt ursprung. Det kan vara feniciskt. Latinets monens –  ”förmanande” och grekiskans monachós – ”ensam” är eventuella betydelser.
Kyrkofadern Augustinus mamma hette Monica.
Äldsta belägg av namnet i Sverige hänvisar till år 1785.
Monika av Hippo (år 331-387) är den tidigaste kvinna som man känner till med namnet. Under 1200-talet fick Monica en egen helgondag, den 4 maj. Sen 1704 har detta även varit Monicas namnsdag i Sverige.

Monika av Hippo och konstnären Ary Scheffer

Bild: Målning av Ary Scheffer från 1846. Här ser du en bild av konstnären Ary Scheffer (1795-1858). Han verkade i Paris och var en holländsk-fransk målare. Redan 1812 började han ställa ut sina bilder. Denna målning av Monika av Hippo lär vara hans mest berömda verk.

Linnea

Linnea är ett kvinnonamn som kommer från Carl von Linnés släkt. Det är namnet på en växt uppkallad efter honom. Linnés släktnamn kommer från en gammal lind som stod vid hans fädernegård.

Namnet har stigit stadigt i popularitet sedan 1970-talet.

Henrietta

Drottning SophiaHenrietta härstammar från det forntyska namnet Henrik. Det är bildat av ord som betyder hem och härskare. Henrietta är en svensk form. Det äldsta belägget i Sverige är från år 1675. Henrietta togs in i den svenska almanackan 1859 till ära för Oscar II:s hustru Sophia som också hette Henrietta. Detta bidrog förmodligen till Henriettas relativa popularitet i början på 1900-talet.

Bild: Drottning Sophia som hette Henrietta.

Nu är det din tur …

Leta upp förklaringen till ditt namn – onomastiken – och skriv det i kommentaren. Berätta sedan för oss vad din huvudkaraktär heter och leta upp förklaringen för det namnet.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Tagged with →  
Share →