Vid skogens slut av Åström & Sandlund – recension

Ã…ström_SandlundVID SKOGENS SLUT_frontFormat: Inbunden

Antal sidor: 382

Utgivningsdatum: 2020-05-13

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178354153

 

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Denna spänningsroman av Anette Sandlund och Sara Åström var en härlig överraskning. Svår att släppa. Jag sträckläste. Det är en oerhört viktig roman med anknytning till sekter som finns omkring oss i samhället. Dessutom visar den mycket tydligt hur lätt det är att påverka och manipulera både vuxna och barn.

Duon skriver med en härlig författarröst. Jag vill gärna citera några rader från sidan 39 i boken där själva teamet i boken presenteras. Detta är ett av få ställen med extrem humor, vilket behövs i den svarta historien.

Lättad slår Clara sig ner vid datorn och loggar in. En rörelse får henne att kika ut genom glasrutan in till utredningsrummet där de mer erfarna utredarna gestikulerar yvigt med armarna. Hon suckar, längtar efter ett riktigt fall. Projektet är en väg in, en chans att visa att hon är lämpad för någonting större. Hon smakar på orden – social insats och beredningsteam, SIB. Vet att hon är en skicklig polis men får slita hårdare bara för att hon har bröst och för att det ser ut som en brottsplats i trosorna en gång i månaden.

Boken är mycket läsvärd, språket tydligt och bra. Jag rekommenderar verkligen boken till dig som gillar spänning som inte illustreras blodigt. Mentalt är den gastkramande. Så här står det om boken på baksidan och på nätet.

Sofia ser fram emot sitt nya jobb där hon ingår i en grupp som ska fungera som ett tvärsnitt av polis, socialtjänst och skola, för att bättre fånga upp barn med problem.
Vid fyrtio är Sofia vilse i livet, hennes son ska flytta hemifrån och hennes man verkar ha tankarna på annat håll, något som skapar en klump i magen, hon vet ju vad som hände för några år sedan. Hon förlät, men såret finns kvar. Samtidigt försöker Sofia närma sig sitt förflutna genom att söka sanningen om vad som hände henne i barndomen.
På en av skolorna där hon gör besök finns Alva, en flicka som drar sig undan socialt umgänge och som ofta är borta från skolan utan förklaring. Familjen verkar vara en vanlig familj, om än något isolerad, men fungerar inte i sin kommunikation med skolan. Alvas problem slår an en ton inom Sofia, det är något hos henne som gör att hon inte kan släppa taget. När en flicka i Alvas närhet försvinner och senare hittas brutalt mördad anar Sofia att Alva kan vara i fara. Ju mer Sofia gräver, desto mer akuta blir hennes farhågor.

5 pennorFörfattarna lyckas mycket skickligt koppla ihop slutet med en av huvudkaraktärerna, vilket jag uppskattade. Många böcker faller platt i slutet men i den här har de verkligen hållit mig, som läsare, i ett starkt grepp genom hela boken. Miljöerna är finstämda från Piteå-trakten.

Jag rekommenderar varmt boken och ger den full pott, dvs fem av fem pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →