10-11 nov – Några skrivtips och anledningar till att skriva noveller

10 novIgår den 10 november passerade jag 23.947 ord.

Och den 11 november blev det 25.495 ord.

11 novAtt skriva en roman är en höjdpunkt liknande den som konstnärer upplever när de målar i olja. Är vi författare i grunden, har vi inget annat val än att skriva.

Själv skriver jag och målar. 1996-2006 ställde jag ut mina målningar (i olika tekniker) och sålde oftast alla bilderna. Några få har jag kvar hemma. På samma sätt hoppas jag kunna måla med ord och få läsare intresserade av vad jag skriver.

Du kan lugnt varva noveller och romaner. Låt dem inte stanna i byrålådan utan fram med dem.

Här är några skrivtips om varför du kan testa att skriva noveller.

Många författare börjar med att skriva noveller

Stephen King, Ernest Hemingway och Mark Twain blev berömda av att skriva romaner, men innan de skrev romaner publicerade de noveller. Ernest Hemingway skrev tjugofyra berättelser om en enda karaktär, Nick Adams, och skrev de flesta av dem innan genombrottsromanen, The Sun Also Rises, eller som den heter på svenska: Och solen har sin gång.

Hemingway och Mark Twain

Tjugofem år innan boken om Tom Sawyers äventyr, publicerade Mark Twain sina första noveller i en lokal tidning.

Stephen King började skicka in noveller i så ung ålder att när han var fjorton hade han en bunt avvisningsbrev så tjocka att han inte längre kunde spika dem på väggen.

Öva, öva, öva – men på rätt sätt

Det räcker inte att enbart öva. Du måste öva på ”rätt” sätt. För att öva på att skriva medvetet måste du skriva färdiga delar, om och om igen. Det som gör noveller extra bra för dig som författare är att de ger dig chansen att skriva en historia i full längd från början till slut. Du kan öva på alla delarna av skrivprocessen och du kan göra det inom några dagar eller veckor. En roman, å andra sidan, kan ta år att skriva och kräver mer övning för att få in hela processen. Om det är din första roman, kommer den trots hårt arbete kanske inte att publiceras. Men en novell kan du få med i en antologi. Dessutom krävs regelbundna tester av vårt skrivande för att vi ska utvecklas. Redan på 1890-talet fann forskare att när vi människor blir betydligt förbättrade och snabbare om vi testar, även jämfört med personer med många års erfarenhet av en uppgift.

Variera ditt skrivande – testa nya saker

Jämför detta med HUR och VAD du skriver. Skriver du enbart sådant som du känner för blir du inte bättre. Du måste variera dig. Att skriva ska vara kul, men om du inte gör det hårda hantverket och ständigt skickar in ditt alster för publicering kommer du inte att bli bättre så fort som du önskar.

Att skriva noveller fungerar som träning. Här kan du göra alla misstag innan du hoppar in i den mycket svårare processen att skriva en fullständig roman.

Med en novell kan du bli publicerad

Det finns ca dubbelt så många litterära tidskrifter som det finns förlag, vilket är en bra anledning till att testa att skriva noveller. Kombinerat med det faktum att noveller tar mindre tid att skriva. Fokusera på att skriva noveller och få möjligheten att publicera snabbare. Med novellerna kan du skapa PR för en kommande roman.

Berätta i novellform

  • Skriv novell för att snabbare få uppleva ögonblicken att bli publicerad.
  • Skriv novell för att överlämna till dina barn. Låt dem få uppleva stoltheten att deras nära är författare.
  • Skriv novell – du konsumerar själv berättelser varje dag i böcker och på TV, i filmer och tidningar.
  • Skriv novell för att upptäcka mer om ditt liv.

Vänta inte – skriv nu

Att skriva noveller är ett av de bästa sätten att öva på att skriva, få feedback och få ut dina berättelser till läsaren. Om du vill växa som författare är detta ett av de bästa sätten.

Vet du inte var du ska börja? Överväg att delta i en skrivtävling för feedback, uppmuntran, gemenskap och tidsfrist för att hjälpa dig få inspiration och förvandla den till en fantastisk historia.

Vi vill alla bli bättre författare. Varför inte skriva din nästa novell idag?

Låt orden komma

Försök inte skriva någon speciell berättelse. Koppla av. Låt din berättelse ta form på egen hand.

Skriv i femton minuter. Pausa! Fortsätt skriv i 15 minuter till. Du hinner långt på kort tid.

Några av mina böcker och antologier

Här kan du se några av de antologier och även andra böcker som jag publicerat de senaste åren:

Några av mina böcker/antologier

Dock finns inte antologin Tabu med här. Där har jag testat att ”gå utanför ramarna” genom att skriva en erotisk novell. Mycket lärande.

Lycka till med ditt skrivande!
Monica

 

Tagged with →  
Share →