Osynligt offer av Mats Ahlstedt – recension

Osynligt offerFormat: Inbunden

Serie: Fatima Wallinder (del 4)

Antal sidor: 287

Utgivningsdatum: 2021-06-10

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178355228

Recensionsexemplar: Ja – TACK Bokfabriken!

Typ av bok: Deckare

VAR utspelar sig romanen: Göteborgstrakten

NÄR utspelar sig romanen: Nutid

VILKEN är miljön: Polishuset, restaurangen som Fatima och Dragan äger, skogarna runt omkring, skärgården mm.

Hur fångade inledningen mig: Jag var fast redan efter första sidorna. Så här inleds boken:

”Fatima trummade med fingrarna på ratten. Kisade genom duggregnet. Vindrutetorkarna fick jobba hårt för att hålla rutan ren från regnvatten och smuts från vägbanan. Köerna in till Göteborg verkade oändliga Bilarnas bakljus bildade ett radband som med lite fantasi kunde liknas vid röda rubiner.”

VILKEN är själva handlingen: Se baksidestexten nedan.

Intrigerna: Är kraftfulla och lyfter på rätt dramaturgiska ställen.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga och stämningsfulla.

Dialogerna: Mycket tydliga, skrivna med talstreck vilket tilltalar mig mer än citationstecken. De är dessutom rappa och naturliga och driver handlingen framåt.

Mest positivt

Korta härliga och intensiva kapitel vilket jag uppskattar.

Minst positivt

Möjligen att författaren skriver frågor med både frågetecken och ordet frågade i meningen. Det blir tautologi, något som en journalist inte bör göra. Men det är bara en petitess.

Andra recensioner över denna författare

Jag har läst och recenserat både Upprättelsen och Guldmakaren av denna författare. Vill du läsa mina recensioner, klicka här:

Upprättelsen 4 av 5 pennor: https://www.monicaiveskold.se/upprattelsen-av-mats-ahlstedt-bokrecension/

Guldmakaren 4 av 5 pennor: https://www.monicaiveskold.se/mats-ahlstedt-guldmakaren/

Några valda texter ur boken

Som alltid, numera, väljer jag att lägga ut några citat ur boken (utan att avslöja något för dig som vill läsa den). Mest för att du ska få en upplevelse av författarrösten.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Fatima Wallinder har blivit chef för kalla fall-gruppen. Första dagen på det nya jobbet får hon besök av en kvinna vars dotter försvann spårlöst för tjugo år sedan. Kvinnan vädjar till henne att ta upp utredningen på nytt. När Fatima får vetskap om att dotterns sambo omkommit i en märklig olycka väcks hennes intresse för fallet. Den sanna historien bakom försvinnandet ska visa sig vara betydligt värre och mer skrämmande än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Osynligt offer är en fristående uppföljare till Den sista vilan (2017), Fruktans hus (2018) och Upprättelsen (2019).”

Sidan 100

”― Gratulerar. Bra jobbat, Ivar, sa hon.
En klump av dåligt samvete släppte taget och försvann som luft.
Sedan grottade hon ner sig i internet för att söka information om konstnären Rickard Bergtagen. Han kunde ha släktingar i livet som eventuellt hade något att tillföra den än så länge bleka och konturfattiga bilden, en stark kontrast till hans akvarellmålning som hade satt dem på spåret.”

Sidan 200

”― Mer än en känsla, sa Fatima och läste upp meddelandet
― Kan det vara den där dåren som tafsade p mig när vi åt middag där för ett tag sedan och vill hämnas? frågade Eva. Den mannen har ett hyfsat cv med flera domar bakom sig. Han sitter förstås häktad men kan ha kamrater som agerar åt honom.”

Summering

4,5 pennorEn lättsam och synnerligen spännande deckare med en upplösning som inte är helt självklar. Jag gillar den här boken mer än de förra. Kanske beror det på att jag nu har lärt mig tycka om karaktärerna i serien, lärt känna dem och att de är trovärdiga, något som är oerhört viktigt för att en författare ska nå ut. Jag ger den 4,5 av 5 pennor och rekommenderar den varmt till alla som gillar deckare.

Vid pennan

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →