17 tips för ditt skrivande: Förbättra skrivande och redigering

Här är några bra tips för dig som skriver. Tips som jag själv alltid använder mig av. Kika och inspireras!

 1. Skriv om sådant som du gillar och sådant som irriterar dig
  Själv har jag skrivit några romaner baserade på sanna historier. Exempelvis kommande romanen ELVIRA där den nu 100-åriga kvinnan som har huvudkaraktären berättat för mig om sitt liv under ett år.
  I min debutroman PORTEN TILL FRIHETEN skriver jag om Henriettas liv. Även den baserad på en sann historia.
  Nästa roman med arbetsnamnet FÖRLÖST är också baserad på en sann historia.
  Varje roman är självständig och du behöver inte läsa dem i en viss ordning, även om du – ifall du gör så – kommer att lära känna Henrietta som finns med i romanerna, antingen som huvudkaraktär eller biroll.
  Har även skrivit manus till romanerna SKAM OCH SKULD, MAMMA LÅT MIG LEVA, NILS KALV som alla tre är fiktiva. Sedan kommer fler romaner, några sanna, andra fiktiva.
 2. Värm upp ditt skrivande
  Starta dagen med att värma upp. Försök skriva lite varje dag. Kontinuiteten är viktig. Jag skriver ofta ett blogginlägg (som detta) eller inlägg i sociala medier för att komma i gång med mitt skrivande under dagen. Skriver varje dag. Ibland bara tio minuter, ibland i timmar.
 3. Gör noggrann research
  För samtliga mina romaner har jag lagt ner ungefär ett år på research – innan jag börjar skriva. Det är oerhört viktigt att du tar reda på fakta kring det du skriver om.
 4. Använd mobilen när du får en idé
  Ofta får jag mina idéer av något som jag drömt. Då gäller det att snabbt få ner det så att jag inte glömmer bort. Jag använder oftast mobilen, skriver i min elektroniska kalender eller talar in ett meddelande och skickar till mig som e-post.
 5. Skapa ett levande synopsis
  Ofta börjar jag med ett enkelt synopsis, typ tre rader; början, mitten och slutet. Sedan utvecklas allt eftersom jag skriver. Ett synopsis är ett levande dokument och du kan ändra, radera, göra tillägg – efterhand som du skriver. Tänk på att ditt skrivprojekt är som vilket annat projekt som helst. Planen är en sak, verkligheten en annan.
 6. Slå ihop eller sära på idéerna
  Det är viktigt att koppla samman ibland och tvärtom stundtals. Framför allt är det viktigt att du tidsbegränsar ditt manus. Allt får inte plats i en roman.
  När jag får en idé brukar jag skriva upp den i min elektroniska kalender. Då kan jag använda den eller flera nästa gång jag skriver manus.
  Men om du skriver exempelvis 28-30 scener kan du slå ihop dem till en novell eller roman. Kanske är du sugen på att lära dig detta?

  Ev sista onlinekursen – ”Skapa en story i 28-30 steg”
  För dig som är intresserad kommer jag förmodligen att skapa en sista onlinekurs – inspirationskurs – med detta tema. Den kommer att köras under en månad nu i sommar och kostar endast 300 kronor inkl moms. Hör av dig ifall du är sugen.

 7. Ful-skriv och lagra ditt manus
  Skriv när du skriver och redigera när ditt manus har legat till sig. Låt det lagras. Som en god ost eller ett gott vin. Jag brukar skriva mina manus i november månad tillsammans med Nanowrimo (National Novel Writing Month). Då skriver jag och använder min kreativa hjärna fullt ut. Bryr mig varken om grammatik eller andra fel.
  Sedan får mitt manus vila. Ibland upp till ett helt år eller längre. Då tar jag tag i redigeringsrundorna (oftast 17-40 stycken).
 8. Använd automatisk uppläsning vid redigering
  I många program finns automatisk uppläsning, exempelvis i Word. Genom att klicka på den knappen får du en uppfattning om var i texten läsaren kommer att fastna.
  Du kan även läsa din text högt, då kanske du märker om du tragglar någonstans.
 9. Första scenen ska kroka läsaren – anslaget
  Tänk på att första scenen ska vara så spännande att du krokar läsaren. Anslaget ska leder läsaren in i berättelsen. Skriver du om ett mord, är det lämpligt att du lägger detta redan i första scenen. Sedan kan du gå bakåt och ge läsaren upprinnelsen. Oavsett genre, är det viktigt att första scenen sätter din roman på kartan, får läsaren att fångas och därmed ha svårt att lägga ifrån sig romanen.
 10. Fokusera på både karaktärer och intriger
  Det är viktigt att du vet exakt hur dina karaktärer agerar i olika situationer. Om du inte har testat dem, vet du inte hur deras personlighet uttrycker sig. Själv har jag skapat en onlinekurs som heter ”Utveckla dig själv och dina karaktärer”. Den har 33 olika tester och jag gör dem alltid på protagonist och antagonist. Dessutom går jag på djupet kring konflikter i onlinekursen ”Skriva spänning” som är en helt unik kurs för dig som vill lyfta ditt skrivande till en ny nivå.
  Skapa komplexa relationer mellan dina karaktärer. Men glöm INTE trovärdigheten. Därför måste du veta exakt HUR dina karaktärer reagerar och agerar i olika situationer.

  OBS att jag säljer eller lägger ner min online-verksamhet vid årsskiftet 2022-2023. Om du är sugen på någon kurs, boka den omgående.

  Även intrigerna är viktiga. En scen som saknar intriger, kan du gladeligen stryka.

 11. Dialogen
  Undvik att skriva dialektalt (bortsett från några dialoger där du i så fall anger författarens anmärkning som fotnot). Stryk alla onödigheter, typ ”Hej” och liknande.
 12. Gestalta med hjälp av sinnena
  Använd alla sinnen när du gestaltar. Att gå en filmmanus-kurs är bland det bästa jag gjort. Då blir det ännu tydligare när du ska gestalta. Ett suveränt tips. I min onlinekurs ”Börja skriva framgångsrikt” finns detta med, likväl som i ”Skriva spännings”-kursen.
 13. Stryk transportsträckor och tråkiga scener
  Om du har scener som är ren transport, stryk dem! Samma sak gäller en tråkig scen eller en scen som saknar konflikter och intriger. Stryk!
 14. Välj bort adverb, använd aktiva verb och checka adjektiven
  I program som Scrivener kan du oftast få upp synliga adjektiv, verb och adverb. Det finns även fantastiska gratisverktyg för detta. Något som mina deltagare i inspirationskursen med temat ”Redigering” har fått tips om. Själv använder jag verktyg för att synliggöra framför allt adverb och adjektiv och därmed förbättra gestaltningen.
  Här kan du se hur det ser ut när jag kör delar av denna text i verktyget och ber det markera adverben. Liknande för adjektiv och passiva verb (som bör förbättras).

  Adverb

 15. Undvik klyschor
  Ibland faller vi för dem. Mitt råd är att du ska undvika dem.
 16. Tempot och tempus
  Alla berättelser har ett tempo. Skapa pulshöjningar för läsaren genom att krydda med spänning – oavsett genre.
  Behåll samma tempus i ditt manus genomgående.
  Väljer du då- eller nutid när du skriver?
 17. Överraska
  Ett överraskande slut kräver omsorgsfull planering. Men med lite tricks går det. Det är underbart för läsaren att få uppleva något oväntat.

Lycka till med skrivandet och redigeringen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tagged with →  
Share →