5 tips för skrivande personer

Skriva 5 tipsHär får du fem värdefulla tips av mig:

 1. Undersök noga idén
  Börja med att undersöka vilka andra böcker som skrivits i ämnet. Kolla upp vad som finns på marknaden. Detta gäller även om du skriver skönlitteratur.
 2. Validera din idé
  Undersök i ditt nätverk om boken kommer att tas emot på ett positivt sätt. Du har väl byggt upp sidor i sociala medier, där du kan ställa frågan? Skicka nyhetsbrev och mail till alla du känner och fråga dem.
 3. Skapa en disposition
  Med hjälp av post-it-lappar eller via programvaror kan du skapa dispositionen. Själv använder jag PowerPoint, Word och Scrivener när jag kommit så långt att jag vet var jag ska börja. Innan dess har jag använt OneNote för all research. Skapa ett råmanus och en form av synopsis / storyline.
 4. Skapa mål och delmål
  Du har väl planerat ditt skrivande ordentligt? Behöver du stöd och hjälp, rekommenderar vi vår kurs ”Planera ditt skrivande” där du tillsammans med mig får skapa en plan som håller.
  När du skrivit texten: Läs varje kapitel – om det är en fackbok – som om det var en bloggpost. Gå igenom varje scen och analysera den om du skriver en skönlitterär bok. Använd gärna en Story Grid när du analyserar.
 5. Använd olika yrkeskategorier för att stödja dig i ditt projekt, typ testläsare, lektörer, redaktörer, illustratörer, fotografer osv
  Kom ihåg att vi omöjligt kan vara duktiga på allt och även om du är det, så är det inte alltid vi själva uppfattar våra fel. Vi blir ”blinda” eftersom vi vet vad där ska stå.
  När jag skrivit min text, använder jag testläsare. Ett utmärkt sätt att få gjort en första bedömning av texten. Sedan skickar jag till lektör som granskar helheten av min text. Förlagen har ofta redaktörer som går på djupet.

Dessa tips tycker jag är värdefulla och jag hoppas du håller med mig. Lycka till!
Monica

Tagged with →  
Share →