Alendor – den förintade släkten – av Katrin C Felicitas – recension

AlendorFormat: Storpocket

Del 1 av 1

Antal sidor: 298

Utgivningsdatum: 2021-09-23

Förlag: Alendor Publishing

ISBN: 9789198696509

Recensionsex: Nej men vinst

 

Tusen tack Katrin för exemplaret!

 

 

Typ av bok: Den här boken riktar sig till unga vuxna men jag tycker att alla kan läsa den. Det är en fantasy-bok.

Hur fångade inledningen mig: Den grep tag i mig. Jag vill poängtera att jag inte är någon storläsare av SF-genren, men den här boken var sagolik.

”― Har någon sett till Lukas?
Medan jag bär gräddtårtan mot bordet rör sig min blick över allmänningen. Solen sprider värme och de grönskande träden en behaglig skugga Den lilla skaran som kommit för att fira Lukas leker för fullt på gräsmattan, men Luckas är inte där.”

VILKEN är själva handlingen: Lukas har blivit kidnappad och mamman, Milena, ger sig ut för att försöka finna honom.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra och trovärdiga – trots att det är SF.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Milena har sedan barndomen läst böcker och dagdrömt om magi, trollformler och främmande världar. En dag kidnappas hennes son Lukas och förs genom en portal till en annan värld – Alendor. Milena ser det hända men kan ingenting göra.
När en man från Alendor dyker upp, får Milena honom att ta med henne till Alendor så att hon kan rädda sin son. Men hon inser snart att det kommer att bli svårare än hon trott. Det är nämligen inte bara Lukas som är i fara, hela jorden är hotad.
I en värld bland farliga djur och onda magiker tvingas hon välja mellan att rädda jorden eller Lukas, samtidigt som hon lär sig hantera de nya krafter som hon upptäckt att hon besitter.”

Mest positivt

Drivet som gör att jag har svårt att lägga ifrån mig boken. En underbar författarröst och välskriven text.

Minst positivt

Att romanen avslutas på det sätt som sker. Jag hade velat att den skulle ge mig alla svaren men förstår att eftersom det är en serie, måste jag läsa fortsättningen.
Detta är något som jag normalt inte uppskattar. Jag tycker det är väldigt viktigt att alla romaner får ett komplett slut. På så sätt kan uppföljaren i en serie bli självständig.
Dessutom är jag lite allergisk mot dialoger som kryper in i texten. Varje dialog SKA (tycker jag) vara på en egen rad.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har dessutom valt att skriva dialogerna på egna rader (vilket således saknas i romanen).

Sidan 100

”En äldre man sitter vid ett skrivbord med ett av pergamenten i handen. Ett orört träfat med frukt och bröd står farligt nära kanten.
― Stig på, son. Är det dags att komma tillbaka nu?
Om det där är Devons far är mitt första intryck av honom annat än vad jag hade väntat mig. Jag ser tydligt varifrån Devon har fått sitt hårda anletsdrag och sitt stela yttre. Davanoks hållning får mig att tro att han är här inne för mycket för hans eget bästa. Det dåliga humöret han utstrålar visar tydligt att han inte är nöjd med situationen Tror Devon verkligen att han kommer hjälpa oss?
Devon nickar artigt.
― Far.
― Nå, har du något vettigare att komma med än vid ditt senaste besök då du skämde ut dig framför hela familjen?”

Sidan 200

”― Vad hände? Mår du bra?
― Någonting försökte locka mig i djupet. Tack för att du väckte mig ur dess förtrollning.
― Jag blev …
Hela Devons överkropp är ovan vatten. Vattnet ångar bort från hans mjuka hud när han ökar sin värmemagi. Jag kan bara förmoda att det är lika förtrollande som varelsens kraft i vattnet.”

Summering

3 pennorEn fantasy-roman som jag varmt rekommenderar. Jag ger den 3,5 av 5 pennor (⋆⋆⋆, 5) baserat på att den inte löser alla frågor. Men betonar att OM den hade gjort så (vilket hade inneburit att den varit helt självständig i serien), då hade jag gett den minst 4 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →