Alkemins eviga eld av Anna Jansson – recension

Alkemins eviga eld av Anna JanssonFormat: Pocket

Antal sidor: 311

Utgivningsdatum: 2012-04-13

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175030661

Recensionsex: Nej

Typ av bok: Spänningsroman/Kriminalare

Hur fångade inledningen mig: Precis som alla Anna Janssons böcker, fångar denna mig så snart jag öppnar första sidan. Jag har dessutom (vilket är mycket ovanligt) läst den två gånger och även sett filmen som bygger på boken.

Själv har jag även provat på glasblåsning vilket gjorde berättelsen än mer spännande i mina ögon.

”Den kvällen hade konstnärerna samlats hos Justus Hartman i Mästerby. De hade druckit äpplevin och ätit saffranspannkaka med salmbärssylt och vispad grädde. Detta för att fira att konstutställningen ’Is av eld’ hade blivit en succé som lät tala om sig på kultursidorna. Klotet av eld på glasblåsarens pipa, andetagen som genom exakt avvägning skapar liv och formar glaset är magi för den oinvigde. Snurra, blås, snurra … För mästaren och ans fyra unga konstnärsvänner hade utmaningen varit att fånga vinterns själ i opalglas, silverblått och kristall.”

VILKEN är själva handlingen: Justus Hartman försvinner. Maria Wern, den kände kriminalaren, gör många makabra fynd och Visbypolisen får fullt upp med att jaga en mördare.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra och välskrivna.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”I sökandet efter den världsberömde glaskonstnären Justus Hartman lämnar Maria Wern Gotland och beger sig till Kosta Boda Art Hotel. Där gör hon ett makabert fynd – ett lik ligger nedsänkt under vatten i en utsökt glaskista. Hon inser att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Han var en av de sista alkemisterna, och nu vill någon ta del av den gamle mannens hemlighet innan han går i graven. Maria Wern och Visbypolisen för en kamp mot klockan i jakten på en mördare som fanatiskt följer alkemins principer.

Alkemins eviga eld är den tolfte fristående boken om Maria Wern.”

Jag har personligen läst flertalet av Anna Janssons böcker. Alla bygger på Maria Wern och polisen i Visby. Dessutom har jag sett de flesta inspelade tv-serierna. Tyvärr följer inte tv-serien böckerna. Det är helt andra personer och karaktärerna stämmer inte.

Mest positivt

Anna Janssons författarröst som jag verkligen uppskattar. Hon kan det här med dramaturgi och skrivande.

Minst positivt

Lite krystat slut men oförutsägbart, vilket jag dock gillar. Några stavfel som korrekturläsaren har missat, exempelvis ordet ”framför” som är tryckt ”ramför” på sidan 200 (vilket jag inte citerat).  Dessutom gillar jag inte att dialogerna blandas med övrig text. Jag anser att varje dialog ska komma på en egen rad. Något som jag alltid lär ut till mina deltagare i mina onlinekurser.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Dialogerna är skrivna med talstreck här i min recension men med citationstecken i boken.

Sidan 100

”När de körde väg 149 norrut sprack molntäcket upp och snart lyste solen som genom ett brännglas in genom vindrutan. Maria stannade bilen för att ta av sig jacka och tröja. Jesper Ek gick också ut en stund och sträckte på benen.
Havet skymdes av skog på ömse sidor. De hade just passerat skylten till Lummelundagrottorna. Första delen av resan hade Ek funderat över vilka förändringar som skulle följa med det nya chefskapet. Det var för tidigt att ha en åsikt om Patrik Hedlund ännu, men han ville gärna diskutera saken med Maria. Av naturliga skäl valde Maria att inte heller ha någon åsikt. Det förflutna var hennes ensak.”

Sidan 200

”― Och mordet idag har färgen gul.
Patrik gjorde en anteckning på blocket framför sig.
― Det kan mycket väl vara ett sånt mönster en psykopat följer. Det kan handla om färgerna p åett klädesplagg eller et annat föremål med starkt symbolvärde.
― Gult står för svekfullhet, gula rosor för vänskap.
Maria såg smått uppgiven ut.
― Har vi fått någon lista från Hemse på kunder som varit på systemet?
Patrik iakttog henne lätt förbryllad, som om han anade att hon höll inne med något han borde veta.
― Ja, och jag har bett om förstärkning från fastlandet för att klara mängden information. Växjö-polisen är informerad.”

Summering

3 pennorDetta är kanske inte den bästa av Anna Janssons romaner men jag ger den 3 av 5 pennor och rekommenderar den verkligen.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →