Älskade jävla jul av Birgitta Bergin – bokrecension

Älskade jävla julFormat: Inbunden

Antal sidor: 350

Utgivningsdatum: 2020-10-16

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178353064

Recensionsex: Ja

Tusen tack Birgitta och Bokfabriken för recensionsexemplaret.

 

På baksidan av boken finns följande text:

Amy älskar julen. Tror hon, i varje fall. På senare tid har alla jultraditioner och att-göra-listor känts som ett tvång. Inte blir hetsen mindre av att Amys deckardebut verkar ha gått både läsare och bokhandel förbi, trots hennes ansträngningar om att göra sig hörd i mediebruset.

Allt förändras när Sveriges mest framgångsrika förläggare hör av sig. Han viftar med ett femboksavtal, uppfinner en ny genre, tycker att hon ska ha med mer sex och ser till att Amy hamnar i en morgonsoffa i tv. Mediesverige nappar och plötsligt är Amy eftertraktad och förföljd av ett nättroll.

Livet snurrar allt fortare och Amy inser att hon inte hänger med. Hon har tappat kontrollen över sitt författarskap och hennes älskade jul är i fara. Inte blir det bättre av att hon slår vad med sin man om att klara sig utan sociala medier i en hel vecka.

Julen närmar sig med stormsteg, totalrenoveringen av köket förvandlas till en katastrof, hennes bok rusar på försäljningslistorna och hon syns på löpsedlarna i en het omfamning med en främling.”

*** 

Birgitta skriver, som alltid, på ett gripande sätt. Hon har en berättarröst som tilltalar mig. Så är fallet även i denna roman. Tempot var högt och Birgitta lyckades verkligen förmedla julstressen på ett sätt som gjorde mig nästan tokig. Jag blev matt när jag läste. Förmodligen för att mycket riktades sig till mitt eget hjärta. Men även om jag är ett kontrollfreak och varje dag befinner mig ute på sociala medier, fick karaktären Amy mig att skrika högt emellanåt. Hon är mycket olik mig i sitt sätt att agera där hon ständigt glömmer bort sig själv och endast gör andra till lags. Eftersom jag i trettio år har utbildat människor i personlig utveckling, vet jag att det är många personer som faktiskt är som Amy. Men det gör mig lika frustrerad varje gång jag stöter på något liknande. Så även i detta fall.

Med klar insikt, sätter Birgitta fingret i ögat på läsaren genom att påvisa hur många agerar i julstressen. Det är definitivt ingen söt julroman utan ett öppet skrik på hjälp från karaktären. Birgitta har tryckt ner förväntningarna för karaktären till noll. Dramaturgin är bra genom boken och hindren hopar sig, som det bör göra i en välskriven roman, och leder läsaren till klimax.

Den här romanen är skriven i första person (jag) vilket gör att den verkligen kryper in under skinnet.

Det finns många dialoger i boken. Jag tillåter mig citera lite text ur boken och väljer text från sidorna 100, 200 och 300, för att du ska få en uppfattning.

Sidan 100:

… Han snackar om att jag är deras stora löfte och han kommer göra mig känd. Ett affischnamn.” Jag biter mig i läppen Är det verkligen det jag vill?
”Men det kan han väl inte lova? Jag menar, bara för att han tror på dig, eller förlaget tror på dig, kan han knappast lova att du blir känd? Är det vad du vill? Jag trodde att skriva böcker var det som är det viktigaste.”

Sidan 200:

”Full fart Julen är … speciell. Alla krav. Håkan som tycker vi ska göra samma saker varje år och jag som helst hade velat skippa hela julen och rea bort.”
”Resa bort från julen? Du skämtar. Jag älskar jul och advent.”
Genast har jag tusen argument klara. Nu är jag på min hemmabana.
”Gör du? Jag vet ingen som stressar lika mycket som du. Det är ett under att du ens håller ihop.”
”Jag stressar väl inte”, ljuger jag. ”Jag har full koll på allt, och jag har sparat mina jullistor från tidigare år, jag bara plockar fram och uppdaterar. Just nu är det bara så mycket med nytt förlag och alla signeringar och så behöver jag boa in copyjobb till efter nyår och … ” Jag orkar inte fortsätta rabbla.

Sidan 300:

Han stärkte mig och när jag väl kröp till sängs senare på kvällen kändes livet aningen mer rättvist. Jag kröp nära Melker och han drog in mig i famnen.
”Tokiga du!” viskade han i mitt öra.
Jag somnade i Melkers famn, men tros det sov jag oroligt och stressdrömmarna förföljde mig.

Den här välskrivna boken får högt betyg av mig även om jag inte gillade den. Blodtrycket steg i takt med min läsning, nämligen. Mest på grund av frustrationen över Amy som är en naiv karaktär. Tack och lov utvecklades hon – som sig bör i en god roman – på slutet.

Jag har läst många böcker av Birgitta. Här kan du se mina recensioner för några andra titlar. Klicka på dem om du vill ha tips på goda romaner.

4 pennorJag ger boken 4 av 5 pennor, framförallt för att den är så välskriven utifrån hantverket. Ser fram emot fler romaner skrivna av Birgitta.

Än en gång tack för att jag fick möjligheten att läsa.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →