Änglarummet av Ewa Klingberg – recension

ÄnglarummetFormat: Inbunden

Serie: Evigheten AB (del 1)

Antal sidor: 270

Utgivningsdatum: 2022-10-10

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789180500364

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Ewa och Historiska media för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Feelgood

Nominerad till Adlibrispriset 2022.

Här kan du läsa inledningen:

”Regnet vräkte ner och Angelika fällde upp kapuschongen på den gula regnjackan. Den som hon köpt i London i avsaknad av solen som nästan aldrig sken över de brittiska öarna. Hon hade glömt att en höstdag i Tranås kunde vara minst lika blöt och grå. Asfalten blänkte och gatubelysningen var fortfarande tänd trots att klockan passera nio.
Hon skyndade på stegen och snart var Badhotellet inom synhåll. Redan under baldakinen tog hon av sig sin våta jacka och skakade den så att dropparna yrde.”

VILKEN är själva handlingen: Angelika, som utbildats till dödsdoula, möter människor som står inför döden. Det kräver ett varmt och öppet hjärta.

Intrigerna: Små och användbara.

Miljöbeskrivningarna: Fina.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Angelika, tidigare anställd på begravningsbyrån Tranan, har startat eget och har sin kundmottagning på badhotellet i Tranås. Där tar hon emot människor som befinner sig i livets slutskede och som är i behov av en hand att hålla i när det är dags att somna in.

Men det är svårt att livnära sig som dödsdoula och Angelika inser att hennes framtid är osäker. Än värre blir det när hon i all hast måste flytta från sitt kontor. Så när Ladyn på Svaneholm ber om hennes hjälp har hon inte råd att säga nej. Trots att det är uppenbart att den gamla damen inte bara behöver en ledsagare vid dödsbädden. Mot sin vilja tvingas Angelika att agera privatdetektiv i en värld som är en helt annan än den hon är van vid.”

 

Mest positivt

En lättläst och härlig feelgood. Att den dessutom överraskar i slutet, är en extra klo.

Minst positivt

Jag fastnade kring godset Svaneholm, eftersom vi har ett stort slott i Skåne med det namnet. Hittar inget annat Svaneholm, vilket skapar en förvirring. Men kanske det finns …?

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Angelika sorterade intrycken och försökte formulera en plan. Den inslagna vägen skulle inte leda dit hon tänkt sig. Det förstod hon. Hon måste finna en annan ingång om hon skulle kunna lösa den infekterade knuten mellan de två släktingarna. Om inte för Ladyns skull så för Sebastians. Det var han som skulle leva vidare med känslan av att aldrig ha blivit accepterad för den han var. Varken på det personliga planet eller för sitt yrkesval.”

Sidan 200

”Telefonen ringde samtidigt som Angelika lämnade påfarten och kom ut på E4:an efter ett kortare uppehåll i Mjölby. Det var Sebastian igen. Han hade ringt inte mindre än fyra gånger den senaste timmen och hon hade ändå pratat med honom så sent som innan hon åkt hemifrån Så hon valde att trycka bort samtalet.
Idag var hon ledig och hon kände ett behov av att få distans till Ladyn och allt som hände kring henne. Som dödsdoula visste Angelika att hon inte skulle engagera sig personligen i sina kunder. Men hon hade svårt att dra gränsen ibland. Kanske hade det blivit dags för henne att ta en paus från doulandet och ägna mer tid åt Tranans filial i Jönköping och försäljningen av produkter från The Good Death?”

Övriga böcker av Ewa Klingberg som jag recenserat

Summering

4 pennorEwa levererar – som alltid. En härlig feelgood-roman som fångar. Jag ger den 4 av 5 pennor. Lättläst!

Vid pennan

Monica

 

Tagged with →  
Share →