Är bokslutet klart?

BokslutetVad har du använt för mycket pengar till under 2017?

Skriv ner tre punkter som du har lagt mycket pengar på och vill förändra under 2018. Blev det några ”sorg-ränder” kring ditt bokslut?

 

Så här blev min insikt:

  • För min del blev det mer resor än jag hade tänkt mig. Det berodde givetvis på att jag gjorde föreläsningsturnéer i södra Sverige. En del av dessa betalade uppdragsgivaren, men kostnaden syns ändå i rapporten.
  • Jag valde att göra några större investeringar som exempelvis ny telefon. Det märktes direkt. Denna post kommer givetvis inte med nästa år och var välbehövlig.
  • Dessutom blev posten för programvaror alltför hög. Så är det när man jobbar som konsult med den inriktning som jag gör. Kostnaden för samtliga de program som jag behöver är hög. Ny plattform för online-kurserna kostar multum exempelvis. Den kan jag inte göra något åt inför nästa år. Ett måste!
  • Utgifterna för alla nätverk och annat är också hög och jag har beslutat att minska den inför 2018, och i stället lägga pengarna på utbildningar vilket behövs för mitt skrivande.

 

Hur ser det ut för dig? Vad kan du ändra på inför 2018?

Lycka till!

Monica

Tagged with →  
Share →