Arbeta säkert i sociala medier

Arbeta säkert i sociala medierSom författare och utbildare (som jag är) måste jag synas dagligen i sociala medier. Du vet kanske redan att jag bloggar fem dagar i veckan och arbetar sju dagar i veckan i sociala medier.

Kanske skulle du också vilja göra detta men är rädd att det inte är säkert där ute i media.

Här är fem saker som höjer säkerheten för dig i den uppsjö av sociala medier som finns:

  1. Lösenord
  2. Försiktighet när du blir vän med någon
  3. Öppna aldrig meddelande från någon du inte känner
  4. Besluta vad du vill dela med dig av
  5. Lås mobilen, paddan och datorn när du inte är närvarande

Lösenord

Välj starka lösenord, något som INGEN kan gissa sig till. Skippa familjemedlemmars namn och födelsedatum. Använd minst 12 tecken och blanda versaler och gemener. Använd unika lösenord för varje socialt media OCH skapa tvåstegsverifiering (dvs att om någon försöker ändra ditt lösenord måste du godkänna via mobilen).

Tvåstegsverifiering innebär att mediat skickar en kod till din mobil. Det är den koden som du sedan ska slå in för att ändringen av lösenord ska gälla. Detta gör att det är svårare att komma åt ditt konto.

För att aktivera tvåstegsverifiering på Facebook, exempelvis, loggar du in på ditt konto och går till säkerhet. Där hittar du Two-Factor Authentication. Klicka på det valet. Du kan välja vilken typ av tvåstegsverifiering du vill använda. Jag rekommenderar SMS via mobilen.

Försiktighet när du blir vän med någon

Var extra försiktig när du godkänner en vänförfrågan. Ställ frågor tillbaka exempelvis genom Messenger. Det brukar jag göra om jag är osäker.

Håll också ögonen öppna för hur du blir bemött av din nye FB-vän. Igår exempelvis, hade jag en man som började skicka meddelanden till mig på alla tider av dygnet. Givetvis blockerade jag honom direkt och tog bort honom omgående som vän.

Öppna aldrig meddelande från någon du inte känner

Öppna ALDRIG mail eller meddelande med länkar från någon du inte känner.

Tyvärr är det så att oavsett hur noggranna vi är, händer det att vi blir utnyttjade. Själv svarade jag vid ett tillfälle i våras på en fråga och senare visade det sig att de hade tagit reda på mitt kontokortsnummer (ingen vet hur – inte heller polisen, möjligen skimmade de kortet i en affär) och fakturerade mig ett antal tusenlappar varje månad.

Mitt tips är att skaffa ett kort som förhindrar att de kan skimma.

Besluta vad du vill dela med dig av

Fundera över om du vill vara personlig eller privat i sociala medier. Jag väljer att vara personlig och delar med mig av mycket – men ALDRIG privat. Skriver sällan och aldrig om något som gäller familjen, exempelvis.

Lås mobilen, paddan och datorn när du inte är närvarande

Se till att du har skärmsläckare på mobilen, paddan och datorn så att de går igång så snart du lämnar dem framme. Risken finns annars att någon kan komma åt ditt konto och därmed kapa det.

 

Lycka till med säkerheten!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Tagged with →  
Share →