Återstoden av dagen av nobelpristagaren 2017 – Kazuo Ishiguro

Bokrecension

Återstoden av dagen

Kazuo Ishiguro, är född 1954 i Nagasaki i Japan. Han är en brittisk författare med japanskt ursprung. Ishiguro har skrivit romaner, noveller samt film- och TV-manuskript.

Handlingen i boken och filmen utspelar sig i krigstid på dels ett slott, dels i naturen (en bilfärd) genom Englands landsbygd 1956. Den handlar om butlern Stevens som tjänstgör på lord Darlingtons slott, där lorden tar emot politiker från hela Europa. Lorden är övertygad om att Tyskland vill ha fred och gör sitt bästa för att få alla att inse detta. På slottet finns också miss Kenton. I bilresan som illustrerar naturen på ett iakttagande sätt, är Stevens på väg till miss Kenton som gift sig och flyttat.

Den här boken klassas som en klassiker. Så här står det på nätbokhandeln om den:

”Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism.”

Jag brukar älska böcker/filmer knutna till herrskap/tjänstefolk. Sättet att skriva tilltalar mig, men tyvärr har inte Ishiguro lyckats fånga mig. Boken blev tråkig om än miljöbeskrivningarna var vackert målade. Inledningsvis påminde skrivsättet i boken om P G Wodehouse ’s böcker men efter bara några meningar insåg jag att de är mil ifrån varandra. Jag älskar Wodehouse’s böcker, fulla med humor och glimten i ögat. Igenkänningen är hög i dem. Så upplevde jag inte Ishiguros bok, tyvärr. Visst fanns här lite humor men det var i torraste laget för mig.

Efter några sidor var jag uttråkad. Det hjälper inte att författaren är nobelpristagare. Hans sätt att skriva är prunkande. Orden växer fram i en vacker utformning. Ändå fångar de inte mig, tyvärr. Nej, jag kan inte rekommendera den här boken annat än som allmänbildning. Det är bra att känna till nobelpristagare i litteratur.

Jag minns när jag läste litteraturhistoria i slutet av 80-talet. Då gick vi metodiskt igenom de pristagare som handledaren valt ut. En del böcker var, för mig, lika tråkiga som den här, andra spännande i sin utformning. Partier i boken är utmärkta att analysera, men jag läste för underhållningens skull och blev aningen besviken. Fick kämpa med att ta mig igenom boken.

Tänker inte sätta något betyg på den här eftersom det trots allt är en nobelpristagares alster. Men jag kan lugnt säga att jag INTE rekommenderar den om du vill ha underhållning.

Även filmen har jag sett och eftersom jag uppskattar skådespelarprestationerna i den, får den högre betyg än boken. Titta själv på en liten snutt. Här har du länk till trailern av filmen.

Vid pennan
Monica

Tagged with →  
Share →