Att ge feedback är en också en konst

Jag slutar aldrig att förvåna mig. Vi – 20 författare – beslutade att lägga ut förslagen på omslag för vår kommande antologi på Facebook med förhoppning att få respons och röster. Oj oj oj, så många tyckare och synpunkter som kom in. De flesta ödmjuka och fina. Vi är så tacksamma. Tyvärr fanns det en del som tog tillfället i akt och försökte såga både omslag och arbete. Min förhoppning är fortfarande att kommentarerna var i syfte att hjälpa, även om en del av dem var direkt elaka. Några ifrågasatte kompetensen både hos vår duktiga omslagsskapare och hos mig. För att vara artig, besvarade jag en del frågor (trodde jag) men svaren missuppfattades. När jag råkade skriva en felaktig profession ledde det till inlägg som förklarade de olika yrkesrollerna. Intressant! Speciellt som jag skrivit böcker i ämnet, yrkesutbildat reklamfolk, illustratörer, grafikska formgivare samt boktryckare (i olika genrer) sedan slutet på 80-talet. Det verkar som om vissa älskar att trycka ner andra. En sorglig historia som i sin värsta form handlar om narcissism.

Grafisk designEn av de yrkesutbildningar som jag varit ansvarig för under åren är således Layout, design och formgivning – en utbildning i att skapa marknadsföringsmaterial i vilket även omslag och webbsidor ingår. Innan jag började utbilda i detta, hade jag äran att få lära mig denna sköna konst hos några av dåtidens största gurus. Här är några av alla de hundratals böcker jag fick studera innan jag själv började utbilda andra. Grafikern och bokförläggaren Åke Hallberg (som tyvärr avled 2016) var en fantastisk lärare och han fick även med mig när vi gemensamt satt som remissinstans till SIS – Standardiseringskommissionen i Sverige – angående skrivregler.

Den långa, omfattande yrkesutbildningen för bland annat grafisk formgivning, som jag ansvarade för under ett stort antal år i Malmö, samarbetade även med professorer som David Ingvar i Lund m fl. Vi hade tillgång till specialutrustning i form av kameror som mätte in i hjärnan. Det var ett lustigt verktyg, såg ut som gigantiska glasögon och med en kamera mellan ögonen. Med detta fascinerande verktyg kunde vi mäta och analysera hur hjärnan uppfattade olika grafiska formgivningar, färg och text.

Ändå finns det ett antal personer på Facebook som elakt kommenterar och tror sig kunna bedöma bristande kunskap. Ja, upplevelserna och kunskaperna varierar. Tur att jag även utbildar i konsten att ge feedback och därför kan klara av elakheterna. Kanske är vi alla överens om att dessa personer har ett stort behov av utbildning i feedback. Frågan är om de själva förstår eller kanske saknar den emotionell intelligens som krävs för att inse att det är en brist.

Hos oss brister således inte kunskapen i att skapa omslag, även om vissa elaka tungor vill påstå detta.

Sedan ligger givetvis upplevelsen kring vad som är bra respektive dåligt hos betraktaren, något vi aldrig kan diskutera. Var och en äger sin upplevelse. De som gillar en sak, en färg, ett omslag, gillar förmodligen inte ett annat som någon annan person höjer till skyarna.

Tusen tack för alla värdefulla kommentarer

Vi fick således in många värdefulla kommentarer. Det är vi oerhört tacksamma för. Saker som vi själva blivit ”hemma-blinda” av. Tack ska ni ha alla fina personer som gett oss denna feedback.

Nu har vår duktige formgivare (som jag av misstag kallade illustratör i ett inlägg) arbetat vidare med det omslag som flertalet valt och gillat. Här är slutresultatet.

Vi undanber oss alla kommentarer kring ändringar och annat. Tiden för revidering är slut.

Lyckliga tider 26 noveller om lycka 0417 slutligt valRöstningen föll på detta förslag och Snezana Lindskog har ändrat och förbättrat det.

Lycka är en känsla och det är den känslan vi vill förmedla med vårt omslag.

Arbetet med baksidestexten har också slutförts. Samtliga 20 författare har fått tycka till.

Nu börjar själva slutsättningen av boken. Kanske behöver jag informera om att jag jobbat som redaktör under ett antal år i samband med ECDL (European Computer Driving License), har haft eget förlag och utbildat i samtliga marknadens sättningsprogram. Trots detta vet jag att det kommer att finnas ett antal personer med synpunkter. Men förhoppningsvis finns det fler som vill ge oss beröm och om endast en liten del gillar boken med novellerna, kommer vi att vara lyckliga. Om vi kan glädja någon med våra antologier, har vi uppnått vårt mål.

Vid pennan

Monica Ivesköld

Share →