Att planera ditt skrivande

Som du säkert redan vet, hade jag tidigare en onlinekurs som hette  ”Planera ditt skrivande”. Nu har jag lagt ner samtliga mina onlinekurser men kursen kommer definitivt att utvecklas till en fackbok. Jag lovar … Snart kommer du att kunna läsa om hur du planerar ditt skrivande så att du verkligen kan uppnå drömmen om att skriva.

Men människor är olika. Kanske är du en planerare, kanske är du en ’organic-writer’ (en organisk författare) eller som det också kallas en ’Pantser’ och då gillar du egentligen inte planering. Ändå är det något som jag varmt rekommenderar för att du ska säkerställa att du når resultat.

I planeringen ingår dels att planera tiden i din kalender, att skapa planer som innehåller budget, tid, idéer kring ämne mm, men det ingår också att tänka hur du ska planera själva upplägget om du ska skriva en roman.

Want och Need

Want och NeedDe två viktigaste delarna i en skönlitterär roman är, enligt en av mina mentorer (som är en av filmindustrins vassaste stjärnor för filmmanus), want och need.

För att din karaktär ska kunna utvecklas under resans gång, måste hen ha uppnått need (sitt behov) men ännu mer want (önskat resultat).

Kanske behöver du göra en superenkel plan för att synliggöra dessa båda viktiga funktioner i ditt skrivande?

Inre och yttre resan

Din karaktär ska uppnå utveckling både i det inre och det yttre. Fundera därför utifrån följande frågeställningar.

  • Vilka skillnader finns mellan yttre och inre?
  • Vilka skillnader mellan lögn och sanning?
  • Finns det några synliga symptom eller problem?
  • Vilket är målet med resan?

När du hittar svaren, behöver du väga in dem. Är det want eller need?

Lycka till!

Monica

 

Tagged with →  
Share →