Att skriva kåseri – användbara tips

SkrattaJust nu är jag inne i en fas där jag tränar mig i att skriva kåserier. Att skriva humoristiskt är inte lätt. Framförallt eftersom vi alla har olika humor. Det som roar en person, roar kanske inte någon annan. Men det finns några tricks. Här delar jag med mig av dem.

 

Hitta någon som skriver på ett sätt som får dig att skratta

Skratta2Komedi är svårt. Men det är ännu svårare är att hitta rätt personer för dina kåserier. Om du vill skriva lysande måste du hitta någon som delar samma humor. Själv älskar jag engelsk humor och är förtjust i P J Woodhouse’s sätt att skriva, exempelvis. Jag har även hittat några böcker i ämnet. Tyvärr känner jag mig ofta mätt på kåserierna efter ett tag. Därför tror jag, personligen, att jag måste variera mitt skrivande.

 

Delta i skriv-tävlingar

VinnarenDet finns många skrivtävlingar. Varför inte skicka in kåserier till någon av dessa tävlingar? Själv har jag deltagit i ca 20 antologier med mina noveller sedan 2014.

Kanske kommer du inte med eller vinner, men du får erfarenhet. Det är motiverande att någon ska läsa det som du skrivit.

Läs kåserier

Genom att läsa lär vi oss. Lägg tid på läsandet och iaktta hur andra skriver. Detta hjälper dig att förstå strukturen, tempo och rytm som du bör följa. Kopiera inte vad någon annan skriver men tillåt dig att inspireras.

Ha kul när du skriver

Skratta3Skriv av glädje och om du tror att effekten kan förbättras med en punchline (en komisk slutkläm), skriv in den. Viktigast av allt är att ha kul och njuta under tiden. Kom ihåg att om du skrattar, finns det kanske någon annan som upplever samma känsla. Var naturlig men lär dig grunderna i att skriva kåseri.

Titta på komedier på TV och film

Det finns många serier och filmer som bygger på komedi. Titta på dem och notera deras punchlines. Vad är det för knorr som får dig att skratta?

Nyckeln är uthållighet

Ju mer positiv du är, desto mer återspeglas det i ditt kåseri.

Skapa en noggrann planering

PlaneraFörhalar gör de flesta människor. Undvik detta genom att skapa en tydlig planering. Sätt tidsfrister!

Undvik att bli frustrerad vid omskrivningar och redigering

Förvänta dig inte att allt blir perfekt första gången. Även om du ansträngt dig i ditt skrivande finns det utrymme till förbättring. Själv redigerar jag oftast mina manus ca 15 gånger. Och jag låter dem alltid ligga ett bra tag innan jag tar fatt i dem igen.

Tillåt den slutliga produkten att förvandla dig till en stjärna. Var inte frustrerad över omskrivningarna. De är en del av processen. (Behöver du redigeringsstöd? Då rekommenderar jag min bok Redigera framgångsRIKT. Om du kontaktar mig, kan jag erbjuda dig lite rabatt på den. Det är en häftad bok på 64 sidor som fungerar som en checklista. Dessutom får du ett antal färdiga mallar som du hämtar från en sluten sida.)

Tidpunkten för lustigheten är viktig

När du skriver ett kåseri behöver du inte vara rolig på varje rad. Lär dig när du ska vara lustig och när du ska vara allvarlig. Hitta balansen mellan dessa båda ytterligheter.

Be om feedback

Feedback, eller som jag säger ”växtkraft”, förbättrar ditt skrivande, oavsett vilken genre du skriver i. Tillåt dig att justera utifrån de återkopplingar du får.  Även om du inte köper allt som du får till dig, grunna på hur du kan förbättra.

Ta hand om idéerna

Att skriva kan lätt bli ett heltidsjobb. Men även om du bara skriver stundtals, så ta vara på idéerna när de kommer. De kan till och med komma på natten, när du sover. Ha alltid möjlighet att skriva ner dem, antingen genom att du har tillgång till block och penna eller – som jag brukar göra – spelar in eller skriver ett inlägg till mig själv i kalendern.

Och tänk på att, även om du inte blir någon kändis, så kommer din omgivning att tacka dig för att du får dem att skratta.

Ett av mina kåserier

FiskmåsIdag har jag skickat in ett kåseri till en novelltävling. Håll tummarna!

För ett tag sedan skrev jag den här texten om fiskmåsen som jag bjuder dig på.

***

Fiskmåsen

Vädret verkar inte kunna bestämma sig. Inte lätt att parera när solen slåss med kastvindarna. Vad tror den att jag är? Ett löv?

Jag tittar ner. Grannens röda fina katt, Måns heter den, strosar långsamt in mot hus nr fem. Där sparkar två norska barn fotboll. Det måste vara barnbarnen som kommit på besök. Jo jag ser att det sitter fyra vuxna vid bordet och förlustar sig på frallor och massor med pålägg. Inte lönt att försöka sno något där inte. De vaktar maten som vakterna utanför apburarna på zoo.

Annat var det när min kusin flög en tur till San Fransisco. Jag minns det som igår. Hon berättade att hon hade varit nere i Fishermans Warf. Där satt folket på rad på balkongerna till barerna och gosade i gassande solsken. Kusinen är en tjockis och hon vet hur hon ska få till det. Ett, tu, tre, kom det en elegant dam med en stor härlig glasstrut med tre kulor i olika färger. Kusinen flög fram och knep den översta kulan till damens stora förskräckelse. Sedan kom kusinens man flaxande. Han tog den andra kulan precis i ögonblicket när tanten förvånat följde kusinen med blicken. Hon hoppade högt av rädsla och sen blev hon förbannad för hon hötte med näven åt honom. Det syntes att hon tvekade att äta den sista kulan men hon behövde inte bry sig. En kompis till kusinen dök elegant ner och ryckte loss den sista kulan från struten. Nu stod kvinnan där med en tom rånstrut. Titt ut, vrålade kusinen med anhang, men det begrep hon inte. Hon ryckte på axlarna och marscherade bort till närmaste papperskorg, väste något med hopknipna läppar och tryckte hårdhänt ner struten bland det övriga avfallet. Sen borstade hon av handflatorna, suckade tungt och stegade vidare.

Sådan tur har inte jag. Det är lika bra att ge upp och flyga ut mot åkrarna vid E65:an. En av bönderna sår, så några frön ska jag väl kunna unna mig. Men det är trängsel där. Precis som på Medelhavsstränderna i tider innan Corvidan. Ack ja, det är tur det inte regnar. Smack, smack. Nu tar jag sats och sällar mig till alla mina trettio kompisar som alla jagar korn i åkerns gottebord.

Solong!

***

Hoppas du gillade den!

I onlinekursen Börja skriva framgångsRIKT och boken med samma namn, finns ett kapitel som handlar om att skriva kåseri.

Nu ska jag fortsätta träna på att vara rolig … (träning ger färdighet, hoppas jag).

Monica Ivesköld

 

Tagged with →  
Share →