Båthuset av Anders Aspenberg – recension

BåthusetFormat: Häftad

Antal sidor: 304

Utgivningsdatum: 2015-04-27

Förlag: Megamanus

ISBN: 9789187285158

Recensionsex: Ja

Tusen tack Anders för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Spännings- och relationsroman (Anders själv skriver att det är en ”Dramatisk roman”

Hur fångade inledningen mig: Den grep tag i mig.

”Blom satt vid fönstret och tänkte på sin avlidna hustru. På fönsterbrädan hade han ställt ett porträttfoto av henne, som han tagit själv, när det begav sig. Det skulle ramas in, men det blev aldrig av. Av någon anledning. Döden kom emellan och det ofullbordade porträttet fick vara sinnebilden för deras alltför korta tid tillsammans. Ett par veckor efter hennes död fann han förklaring till detta.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om dottern Annika, hennes pojkvän och en fängelsekompis – Lena – samt Blom själv (så länge han lever).

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra.

Dialogerna: Driver handlingen framåt. Dessutom tycker jag det finns mycket humor i berättelsen trots det lite tyngre budskapet.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Arkitekten Annika, 29 år, har det kärvt. Både privat och på jobbet. Hennes pojkvän Peter fladdrar iväg till Grekland. Hennes sjuklige pappa försöker trösta och ber henne komma ut till Bråkö och stanna hos honom ett par veckor. Så de får rå om varandra och fixa med Båthuset, tillsammans. Men besöket på ön slutar med att Annika hamnar i fängelse. Dömd för mordet på sin egen far. Är Annika oskyldigt dömd! Hennes värld rasar. Kan hon leva ett anständigt liv i fängelse? Ska hon anpassa sig, ta för sig där det går, och släppa alla långsiktiga livsplaner? Gilla läget?
Efter att ha läst om Annikas öde återvänder Peter från Grekland för att rentvå Annika, övertygad om att hennes oskuld.
På en permission där Annika återvänder till Bråkö för att söka sanningen om faderns död möter hon Lena, som har en annan moral och bakgrund. Trots detta utvecklas en fin vänskap mellan kvinnorna. Lena kommer att spela en avgörande roll i Annikas försatta liv.”

Mest positivt

Humorn och att dialogerna är skrivna med talstreck. Det gillar jag.

Minst positivt

En del ord hade behövt rensas bort. Ord som ”nu”, ”ju” osv. Språket och grammatiken hade kunnat putsas lite mer. Se exempelvis stavfelet under citatet för sidan 200 nedan.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt.

Sidan 100

”Det var precis som när hon blev hämtad och skulle till bussen. Men i motsatt riktning och i andra korridorer. Visitation och ombyte. Annika bad dem rätta till veckan på dräkten när den hängdes upp på en galge. Dom svarade att hon skulle vara glad att det inte knölades ner i en plastpåse. Här fanns ingen respekt. Nu gällde det bara att lyda order. Hon blev tillfrågad om hon hade mens, och skakade på huvudet. Sedan fick hon klä av sig naken, totalt, och blev undersökt över allt. En narkotikahund fick gå igenom hennes kläder allteftersom hon tog av sig. Hon undrade om vovven skulle sniffa i skrevet, när hon blev naken, men så blev det inte. Personalen verkade ha bråttom med denna procedur, trots att de ju borde ha tio år på sig.”

Sidan 200

”― Lena! Bilen är en liten, liten bit bort bara. Orkar du hjälpa till lite? Där får du åtminstone skydd.
Så hörde hon hur Lena hulkade och kräktes. Usch vilket lukt, men vinden blåste snabbt bort den.
― Lena! Hör du mig?
― Var är jag?
― Orkar du krypa?
― Ja … kanske. Lite
Helt hopplöst var det uppenbarligen inte. Lite kroppsvärmen från Annika hade gjort henne kontaktbar igen. Med gemensamma krafter lyckades de rädda Lena till baksätet, men med fötterna i dörröppningen så den inte kunde stängas. Annika satt nu bakom ratten på den döda Folkan och pustade ut.”

Summering

3 pennorEn humoristisk roman som jag rekommenderar. Jag ger den 3 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →