Betydelsefulla karaktärer för dig som skriver

Låt mig – i några blogginlägg – få berätta om karaktärerna och hur du kan förbättra dem (om du skriver).

portentillfriheten_bookeaDin huvudkaraktär, när du skriver, är en viktig del av ditt författarskap och ibland ganska svår att skapa med kött och blod.

Själv har jag skapat karaktären Henrietta i mina romaner. Hon återkommer i alla mina romaner (därav Henrietta-serien) även om varje roman är helt fristående och ibland har en annan huvudkaraktär än Henrietta. Då får hon en biroll. Varför? Jo, helt enkelt för att hon ska bli betydelsefull för dig som läsare. Hon är en viktig del av mig, nämligen.

De flesta läsare anser att karaktärerna är en viktig del av en roman. Jag håller absolut med. Vi ska älska och hata dem, eller något mitt emellan, men aldrig vara likgiltiga för dem. Helst ska läsaren sakna dem när boken är slut.

Hur skapar du oförglömliga karaktärer?

De måste först och främst vara trovärdiga. Detta återkommer jag till i min nya Inspirationskurs när vi kommer till temat ’Karaktärer’. Egentligen är det så omfattande att jag valt att eventuellt ha tre olika teman kring detta; 1) Förbättra personbeskrivningarna, 2) Skapa trovärdiga karaktärer och 3) Karaktärernas utvecklingskurva.

Om du är intresserad av att boka dig för någon månad i Inspirations-kursen, klicka här:

Inspirationskursen juni – temat Dramaturgi. (Filmerna finns inspelade och du kan titta på dem många gånger samt göra övningarna i en sluten grupp.)

Vill du beställa årsabonnemang och därmed få två månader gratis, klicka här:

Årsabonnemang för inspiration – Betala för 10 ggr, få 12.

För att verkligen knyta an till en karaktär måste läsaren uppfatta denna som en riktig och ingen fiktiv person. En människa med fel och brister, likväl som positiva styrkor.

Hur skapar du en sådan? Jo, genom att testa denna karaktär utifrån ett antal värdefulla punkter.

Skapa känslor kring karaktären för oförglömlighet

Ett annat fenomen som startar vår empati är att skapa känslor kring karaktären.

Story EngineeringSom det exempelvis Larry Brooks skriver i boken ’Story Engineering’ (en av mina favoriter), fritt översatt:

”Anledningen till att du älskar de berättelserna har lika mycket eller mer att göra med karaktären än handlingen, och anledningen till att det är sant är att du känner för karaktären, du lär känna honom, du får empati för honom, du engagerar dig emotionellt i läsupplevelsen.”

Precis så är det. När du känner för någon, bryr du dig om hen.

ValuesSedan är det också utifrån dina egna värderingar. Låt mig ta ett exempel.

Ju mer du får veta om en viss person, desto lättare har du för att känna empati eller omvänt.

 

Övning 1 – Testa dina värderingar

Om jag ger dig en lista på personer enligt nedan, kommer du automatiskt (utifrån dina egna värderingar) att välja ut en av dem. Exempelvis kan vi säga att du ska skänka pengar till en behövande. Här har du några alternativ.

  1. Lotta rullstolsbunden, ensamstående mamma till nyfödd
  2. Gretchen, sitter utanför ICA och tigger, mamma till fyra barn
  3. Gunnar, ensamstående pappa till tre killar, arbetslös

Baserat på dina värderingar, väljer du nu en av ovanstående personer. Till han eller henne skänker du dina pengar. Eller hur? VEM väljer du?

Låt mig få återkomma till detta. Skriv på ett papper VEM du valde ovan.

Tips för att skapa empati

Baserat på hur dina karaktärer reagerar, fattar du också tycke eller agg mot dem. Om en karaktär uppvisar något liknande beteende som du själv, brukar du kanske sympatisera. Blir det alltför likt, kan det däremot hända att något inom dig stör själva länken till karaktären.

Så om din karaktär reagerar på en konflikt på ungefär samma sätt som du brukar göra, får den personen förmodligen ditt engagemang.

När din karaktär har en bakgrund som är liknande din egen eller en tragisk bakgrund som du kan förhålla dig till, skapas empati. Men detta måste vara trovärdigt. I och för sig överträffar verkligenheten ofta dikten, men du måste ’köpa’ karaktärens upplevelse.

Låt karaktären stå inför olika val. Du kommer att gilla den karaktär som gör liknande val som du själv.

Lär känna din karaktär på djupet. Ju mer familjär du blir med hen, desto mer drar du hen till ditt hjärta. För att göra detta måste du bli bra på gestaltning. Du måste också synliggöra karaktärens tankar. Om de stämmer med dina, blir ni liksom ett.

Skapa således kraftfulla känslor när du skriver. DET innebär att dina karaktärer blir oförglömliga. Så gjorde en av mina mentorer och handledare i samband med filmmanuset till August Rush, och den filmen kommer jag aldrig att glömma. Inte heller huvudrollsinnehavaren som jag fortfarande – efter alla år – beundrar enormt.

Du måste förstå VAD karaktären ÖNSKAR (WANT) och VAD karaktären behöver (NEED) för att få känsla för hen. Detta är en annan viktig anledning i hur du bygger upp din berättelse.

Om du inte är tydlig med vad karaktären kämpar för, blir historien ointressant.

Tydliggör således karaktärens WANT och NEED för läsaren. Vad står på spel om de inte uppnår detta? Vilka hinder finns?

Övning 2 – Dina värderingar

Låt oss gå tillbaka till de tre personer som jag tidigare föreslog, nämligen

  1. Lotta rullstolsbunden, ensamstående mamma till nyfödd
  2. Gretchen, sitter utanför ICA och tigger, mamma till fyra barn
  3. Gunnar, ensamstående pappa till tre killar, arbetslös

Om vi utvecklar berättelsen kring dem, kommer detta att påverka din empati. Fundera över om du fortfarande väljer den person som du tidigare valde.

  1. Lotta rullstolsbunden, ensamstående mamma till nyfödd, narkoman
  2. Gretchen, sitter utanför ICA och tigger, mamma till fyra barn, misshandlas av maken
  3. Gunnar, ensamstående pappa till tre killar, arbetslös, alkoholist

Väljer du någon annan person nu – mot tidigare?

Lycka till med dina karaktärer och missa inte fortsättningen av detta inlägg (kommer inom kort)!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tagged with →  
Share →