Blind vrede av Malin Thunberg Schunke – recension

Blind vredeFormat: Inbunden

Serie: Esther Edh och Fabia Moretti (del 4)

Antal sidor: 368

Utgivningsdatum: 2022-05-06

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164207708

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Mjukare thriller

Hur fångade inledningen mig: Den börjar med en prolog. En dramatisk sådan. Gripande. Läs här:

Allting hände på några ynka sekunder.
― Skynda dig, flåsade han. Kallsvetten rann nedför tinningarna. Den dyblöta skjortan klibbade mot ryggen.
När hustrun inte svarade vände han sig om i förarsätet för att se vad som tog en sådan evinnerlig tid. Varje por i kroppen signalerade fara. Varför hade han underskattat den här risken?
Hans fru stod böjd över den skotskrutiga bilbarnstolen, kämpade med att spänna fast bilbältet över deras son. Fingrarna slant gång på gång när det motsträviga barnet vred sig i en hög båge för att komma ur greppet.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om våldsbrott som drabbar Europa. Allt definierat av en märklig symbol. Hur grupptrycket kan få människor till att ställa upp på våldet.

Intrigerna: Funkar.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

En våg av skrämmande våldsbrott drabbar Europa. Varje gång återfinns samma märkliga symbol. På Eurojust i Haag tillsätts en utredningsgrupp med den svenska åklagaren Esther Edh i spetsen.
Spåren leder snart till södra Sverige och en andlös kamp mot klockan inleds för att förhindra fler våldsdåd. Men jagar man en ensam gärningsman? Eller är det starkare krafter som drar i trådarna?
Samtidigt lever den italienska åklagaren Fabia Moretti under dödshot från maffian. När hennes hemliga förflutna kommer i kapp tvingas hon att en gång för alla konfrontera sina demoner.”

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 101

”Innan han vek in på vägen till ladan slängde Rasmus Björling för säkerhets skull ett öga tillbaka mot slottet. Draperierna var fördragna i fönstren längst upp i den högra tornflygeln.
― Varför lät jag henne bo där? tänkte han.
Efter att Molly Larsen kvällen innan avslöjat att hon varit tillsammans med Carl när han dog i branden hade hon brutit ihop i en hög av elände, hade hulkat och snyftat. ”

Sidan 200

”Molly fnös.
― Var det han eller du som tog livet av dem?
― Va? Nej, jag jagar inte. Men han gjorde det.
― Skulle du vilja bli dödad och uppstoppad i någon hems? vrålade hon så högt att det gjorde ont i hans öron. Du måste bränna upp skiten!
― Det är minnen efter min far, sa han med skrovlig röst medan klumpen i halsen växte.
Samlingen av uppstoppade djur från världens alla hörn hade funnits där så länge han kunde minnas. När Rasmus var liten hade han suttit på sin pappas arm och blivit buren från djur till djur.”

Mest positivt

Mindre blodig thriller.

Minst positivt

Possessiva pronomen – onödiga (exempelvis ”sin far”). Att alla dialoger inte står på en egen rad.

 

Summering

3 pennorEftersom jag inte läst övriga delar i serien (de är självständiga), kanske jag missar igenkänningstecken etc. Stundtals tyckte jag den blev ointressant, trots det viktiga budskapet. Jag ger den 3 av 5 pennor baserat på att den är välskriven.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →