Bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling – recension

Bokhandeln för ensamma hjärtanFormat: Pocket

Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan (del 1)

Antal sidor: 352

Utgivningsdatum: 2021-01-19

Förlag: Historiska Media

ISBN: 9789177891543

 

Recensionsexemplar: Ja

Tusen tack Historiska Media för recensionsexemplaret.

 

Typ av bok: Detta var en småmysig kärleksroman.

VAR utspelar sig romanen: En feelgood som dessutom handlar om böcker och en bokhandel i stadsdelen Bloomsbury i centrala London. En härlig plats för en kärlekshistoria.

Lite om Bloomsbury

Bedford Garden i Bloomsbury LondonBloomsbury utvecklades av familjen Russell på 1600- och 1700-talen till ett fashionabelt bostadsområde. Det är känt för sina ”trädgårdstorg” och sin litterära anknytning. I Bloomsbury finns bland annat British Museum, ett flertal sjukhus och många akademiska institutioner, framför allt tillhöriga University of London.

Här är en ljuvlig bild från Bedford Garden i Bloomsbury som jag lånat av Wikipedia.

 

WANT: Posy Morland är – utan att själv veta det – förälskad i Sebastian. Hon vill inget hellre än att han ska se henne.

NEED: Efter att ha ärvt bokhandeln vill hon att den ska gå med vinst. Något måste göras.

NÄR utspelar sig romanen: 2015

VILKA styrkor och svagheter har protagonisten: Posy älskar att läsa böcker, framför allt kärleksromaner. Hon tar ansvar för brodern Sam efter att deras föräldrar har omkommit. Svagheten är röran i lägenheten och att hon inte är så förtjust i att städa. Dessutom har hon svårt att ta beslut, att planera och strukturera.

Hur fångade inledningen mig: Romanen var seg i början. Den handlade om Lavinias bortgång och minnesstund.

VILKEN är själva handlingen: Handlingen baserar sig på att Posy ska förändra bokhandeln och skapa en handel för enbart kärleksromaner. Hon behöver hjälp med planering och struktur, för att detta ska bli verklighet.

Finns det någon röd tråd: Möjligen tanken att inte ge upp drömmen.

Intrigerna: Dessa baserar sig främst på käftandet mellan Posy och Sebastian men också andra biroller som dyker upp med tvivelaktiga agendor.

Miljöbeskrivningarna är fina men kunde ha utformats mer i trakterna runt Bloomsbury.

Dialogerna: Rappa och humoristiska.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Kunderna sviker den lilla bokhandeln i Bloomsbury. När Posy Morland plötsligt ärver butiken tvingas hon slå igen sina älskade kärleksromaner och i stället möta verkligheten. Eftersom Posy inte bara får ett sjunkande företag på halsen, utan också oönskad uppmärksamhet från Sebastian, blir livet en chockartad upplevelse.

Posys idé är att på ett halvår förvandla butiken till sina drömmars bokhandel: med hyllplan som bågnar av kärleksromaner. Men medan Posy och personalen kämpar blir Sebastian alltmer närvarande. Inte bara i verkligheten, utan också i Posys fantasier.

Bokhandeln för ensamma hjärtan är första delen i brittiska Annie Darlings romanserie i bokhandelsmiljö.”

Mest positivt

Humorn och de rappa dialogerna.

Minst positivt

Att det tar tid att komma in i romanen. Aningen trög inledningsvis. En del possessiva pronomen stoppar upp läsningen.

Några valda texter ur boken

Som vanligt väljer jag att citera delar ur boken för att du, som läsare, ska få en uppfattning om författarens skrivarröst. Eftersom boken är på ca 350 sidor har jag valt tre citat utifrån sidorna. Givetvis utan spojlers.

Dialogerna i boken är skrivna med citattecken men eftersom jag citerar, har jag tagit mig friheten att använda tankstreck i nedan dialoger.

Sidan 100

”De där månaderna hade varit hemska, förkrossande, en lång lista av katastrofer och sorger. Och sedan hade Peregrine lämnat dem, och nu även Lavinia, så det var inte konstigt att tårarna nu rann utmed hennes kinder.
Hon snyftade och torkade ögonen med handryggen innan hon insåg att Sebastian hade vänt sig från fönstret och stirrade förskräckt å henne, trots att det knappast kunde vara första gången han var i närheten av en gråtande kvinna. Det hade säkert hänt otaliga gånger – och Sebastian själv hade förmodligen varit orsaken till nittiosju procent av tårarna.
― Sluta! Sluta gråt omedelbart, Morland! Han sträckte sig efter näsduken i kavajfickan, men hejdade sig.
― Jag tänker inte låna dig en näsduk, för den lär bli alldeles snorig. Sluta genast! Hur som helst, Lavinias saker – du ska inte låsa in dem och aldrig använda dem.
Sebastians ord chockade ihjäl den sista snyftningen.
― Oförskämt! Du är verkligen Londons mest oförskämde man. Har du inga spärrar alls?”

Sidan 200

”― Det blir inga som helst problem. Mattie gör mängder av andra bakverk, sa Pippa, som alltid ville underlätta. Nya varianter av gamla favoriter. Hennes mandarinkaka är helt fantastisk, och hon gör en glutenfri version också. Och hennes brownies med vit choklad och passionsfrukt? Un-der-ba-ra!
Mattie nickade.
― Jag kan ta hit några prover om du vill.
Posy var fortfarande inte redo att gå vidare, men Pippa verkade väldigt ivrig så hon måste åtminstone ge intryck av att hon gillade idén. Dessutom tackade Posy aldrig nej till gratis kakor.
― Det vore strålande.”

Sidan 300

Efter en frenetisk jakt på USB-minnet i lådan med datortillbehör tog Sebastian det och gick sin väg med ett nonchalant:
― Somna inte nu, Morland!
Sova var det sista Posy ville göra. Det skulle vara helt omöjligt att krypa till kojs efter att Sebastian väcktalla de där känslorna inom henne. Känslor hon så desperat velat hysa för någon som Jens, där det fanns en möjlighet att de blev besvarade. Hon skulle vara tvungen att dämpa dem å något sätt, som om hon försökte släcka en falnande eld genom att sparka jord över glöden. Det var säkrast så.”

Summering

En småmysig bok med en stor del humor. Långrandig initialt men när den väl kom igång, ca 100 sidor in, blev den intressant.

3 pennorJag ger den 3 av 5 pennor och kommer gärna att läsa fortsättningen, dvs bok två i serien.

Vid pennan

Monica

 

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments
Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram