Currently viewing the category: "Bokrecension"

Den sista marionetten av Andreas Ek – recension

Den sista marionettenFormat: Inbunden

Serie: Joel Adler (del 1)

Antal sidor: 337

Utgivningsdatum: 2022-09-13

Förlag: Stellar förlag

ISBN: 9789188981202

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Andreas för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Intensiv spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Som alltid i Andreas böcker, fångades jag direkt. Den startar mjukt och med Andreas härliga författarröst. Här kan du läsa den.

”Hon suckade när hon stoppade in mjölken i kylskåpet. Som vanlig hade Alexander kommit ner till köket och druckit ett par klunkar kaffe på stående fot. Sedan hade han pussat henne på kinden innan han sekunden senare stängt ytterdörren bakom sig. Lämnat henne med nybakat bröd och färskpressad apelsinjuice. Hon saknade de stressfria morgnarna när de bra njöt av varandras sällskap. Vardagen hade smugit sig på som en oinbjuden gäst alldeles för snabbt, trots att de inte ens hade några barn, även om de hade talat om att försöka snart.”

VILKEN är själva handlingen: En spänningsroman som utspelar sig i hjärtat av Stockholm. Joel tar lagen i egna händer och försöker stoppa en katastrof.

Intrigerna: Dramatiska, andlösa.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Joel Adler är en före detta operatör vid Sveriges hemligaste specialförband som efter en förödande insats i Somalia nu lever ett ensamt och kringflackande liv. Krig har varit hans arbetsplats och åren som elitsoldat har format både hans starka psyke och imponerande fysik.

Efter ett slumpmässigt möte på ett hotellrum vaknar han upp med den vackra Tess mördad bredvid sig i sängen. Innan Joel hinner göra något åt situationen ringer telefonen samtidigt som polisen bankar på dörren. Rösten i andra änden ger honom ett ultimatum, antingen straffas för mordet eller följa instruktionerna och bli en marionett. Joel fattar ett snabbt beslut. Ett beslut han för evigt kommer att ångra.”

 

Mest positivt

Andreas författarröst och sätt att skriva samt hans kunskap inom det polisiära. Alltid lika spännande. Glimrande!

Minst positivt

Egentligen inget bortsett från några stavfel som jag upptäckte. Du kan se ett stavfel på sidan 100 nedan (markerat med fetstil).
Tautologin att skriva både frågetecken och använda sig av fråga i dialogen. Se nedan under sidan 100.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Männens plan hade varit att hugga så många som möjligt med knivar och sedan bli martyrer genom att själva skjutas av polisen. Tillsammans med MUST hade Jonas och hans team haft övervakning på terroristerna och på morgonen när de tänkte utföra dådet hade Nationella insatsstyrkan stormat lägenheten och gripit dem.
Tack vare möjligheten att övervaka Internet genom en hemlig algoritm, där mail och konversationer som innehöll specificerade ord som kunde kopplas samman till terrorplaner, var operation som den med de båda männen möjlig. En stor mängd data sållades och filtrerades ner till det som var mest intressant. Jonas och hans team djupdök sedan ner i datan och analyserade den för att se om det var något att gå vidare med.
― Har vi fåt något nytt att arbeta med? frågade Jonas.
Jenny snurrade ett havt varv på stolen.”

Sidan 250

”Han pressade samman käken när han drog åt och stönade till av smärta.
Sedan lämnade Joel stugan, tog upp Seths telefon och ringde Emma Steen. Numret hade han memorerat i Gamla stan när han tittade i hennes telefon.
Hon lät andfådd när hon svarade med sitt namn.
― Lyssna noga och avbryt inte, sa han. Jag är Joel Adler, före detta operatör inom SOG. Det är jag som ströp ut dig i Gamla stan. Jag ber om ursäkt för det, men det var nödvändigt.”

Summering

5 pennorEn fantastisk roman. En av de bästa i år. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor. Läs den om du gillar spänningsromaner!

Vid pennan

Monica

Den blinde mördaren av Margaret Atwood – recension

Den blinde mördarenFormat: Inbunden

Antal sidor: En tegelsten på 544 sidor

Utgivningsdatum: 2000

Förlag: Prisma

ISBN: 915183754-4

Recensionsex: Nej

 

Den finns numera som pocket och e-bok, utgiven av Norstedts förlag.

 

Typ av bok: En roman med humor och mörk dramatik.

Hur fångade inledningen mig: Den fångade mig. Men sen tappade jag stundtals bort mig, så jag fick tvinga mig igenom läsningen.

Tio dagar efter krigsslutet körde min syster Laura av vägen på en bro. Man hade hållit på att reparera bron: hon fortsatte rakt genom varningsskylten. Bilen störtade nästan trettio meter ner i en ravin, fortsatte genom de nyss utslagna trädkronorna, fattade sedan eld och rullade ut i den grunda bäcken där nere. Stora stycken av bron föll ner ovanpå den. Det fanns inte mycket mer än förbrända stumpar kvar av henne.”

VILKEN är själva handlingen: Rörig. Handlar dels om en utgiven bok, dels om kärleksstunder och även om vardagen utifrån en gammal dams perspektiv.

Intrigerna: Överdrivet dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra.

Dialogerna: De driver visserligen handlingen framåt men de är definitivt inte självklara. En av de första böcker som jag läser som inte har varken citationstecken eller talstreck i dialogerna, så de kan emellanåt vara svåra att uppfatta som dialoger.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Laura Chases äldre syster, Iris, blev vid 18 års ålder bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, 82 år gammal och bor i Port Ticonderoga, en liten stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av deras då mycket förmögna familj. Samtidigt som Iris klagar över sin numera opålitliga kropp tänker hon tillbaka på sitt långt ifrån exemplariska liv och de risker hon har tagit. I fokus står de händelser som inträffade i samband med systerns tragiska och alltför tidiga död.

Först och främst handlar det om publiceringen av Den blinde mördaren, en roman som gjorde den döda Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Iris lever nu ”i skuggan av Laura”. Lauras roman som var sexuellt mycket frispråkig för sin tid – det oroliga 1930-talet – handlar om en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en man på flykt. Under sina hemliga möten i hyresrum och på sjaskiga kaféer underhåller de två älskande varandra genom att hitta på en otäck berättelse i bästa kiosklitteraturstil.

Samtidigt som den påhittade historien slingrar sig fram genom kärlek och svartsjuka, självuppoffring och svek, gör också den verkliga historien det, och båda närmar sig med förfärande hastighet krig och katastrof.”

Mest positivt

Atwoods lek med ord.

Minst positivt

Att romanen är rörig, svårläst, stundtals icke greppbar och att dialogerna saknar citationstecken eller talstreck. Långtråkig stundtals.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har dessutom valt att skriva dialogerna på egna rader med talstreck.

Sidan 100

”Hon var inte någon friskt kvinna, sa Rennie till mrs Hillcoate, som kom för att hjälpa till med tvätten. Det var som om den kvinna som en gång varit min mor hade rövats bort av trollen och denna andra mor – denna äldre, gråare, slappare och modlösare – hade lämnats här i hennes ställe. Jag var bara fyra år då och skrämdes av hennes förändring och jag ville bli kramad och tröstad, men mor hade inte längre kraft att göra det. (Varför säger jag ’inte längre’? Hennes uppfostran hade alltid snarare syftat till att lära mig saker än till att älska mig. Innerst inne var och förblev hon skollärarinna.”

Sidan 200

”Han nämndes sällan och sågs aldrig, men sades ha mycket penar och ständigt vara ’på resande fot’. Senare, när Winifred och jag inte längre talade med varandra, brukade jag för mig själv koka ihop historier om denna mr Prior: Winifred hade låtit stoppa upp honom och försvarade honom bland en massa malkulor i en papplåda, eller kanske hade hon och chauffören murat in honom i källaren för att kunna hänge sig åt vällustiga orgier. Det där med orgierna var kanske inte så galet gissat, fast jag måste erkänna att vad Winifred än hittade på i den riktningen skötte hon det mycket diskret. Hon kunde konsten att sopa igen spåren efter sig – jag skulle tro att det också är ett slags dygd.”

Sidan 301

”Man kan bara skriva sanningen om man förutsätter att det man skriver aldrig kommer att bli läst. Inte av någon annan, inte ens av en själv vid någon senare tidpunkt. Annars börjar men ursäkta sig. Man måste betrakta det man skriver som en lång bläckslinga som utgår från pekfingret på höger hand, och man måste se hur vänster hand suddar ut den.
Det är naturligtvis omöjligt.
Jag drar ut linjen, denna svarta tråd som jag spinner tvärs över sidan.”

Sidan 400

”I går kväll tog jag ett av de där pillren som doktorn (stavfel i boken ’dokton’) skrev ut åt mig. Detfick mig att somna med en gång, men sedan drömde jag, och den drömmen var inte ett dugg bättre än de jag haft utan att ta någon medicin.”

Summering

3 pennorEn tung roman som jag rekommenderar dig att läsa som vill njuta av Atwoods skrivarröst. Jag ger den 3 av 5 pennor baserat på det språkliga. Men betonar att jag verkligen tyckte den var tråkig och intetsägande.

Vid pennan

Monica

Alkemins eviga eld av Anna Jansson – recension

Alkemins eviga eld av Anna JanssonFormat: Pocket

Antal sidor: 311

Utgivningsdatum: 2012-04-13

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175030661

Recensionsex: Nej

Typ av bok: Spänningsroman/Kriminalare

Hur fångade inledningen mig: Precis som alla Anna Janssons böcker, fångar denna mig så snart jag öppnar första sidan. Jag har dessutom (vilket är mycket ovanligt) läst den två gånger och även sett filmen som bygger på boken.

Själv har jag även provat på glasblåsning vilket gjorde berättelsen än mer spännande i mina ögon.

”Den kvällen hade konstnärerna samlats hos Justus Hartman i Mästerby. De hade druckit äpplevin och ätit saffranspannkaka med salmbärssylt och vispad grädde. Detta för att fira att konstutställningen ’Is av eld’ hade blivit en succé som lät tala om sig på kultursidorna. Klotet av eld på glasblåsarens pipa, andetagen som genom exakt avvägning skapar liv och formar glaset är magi för den oinvigde. Snurra, blås, snurra … För mästaren och ans fyra unga konstnärsvänner hade utmaningen varit att fånga vinterns själ i opalglas, silverblått och kristall.”

VILKEN är själva handlingen: Justus Hartman försvinner. Maria Wern, den kände kriminalaren, gör många makabra fynd och Visbypolisen får fullt upp med att jaga en mördare.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra och välskrivna.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”I sökandet efter den världsberömde glaskonstnären Justus Hartman lämnar Maria Wern Gotland och beger sig till Kosta Boda Art Hotel. Där gör hon ett makabert fynd – ett lik ligger nedsänkt under vatten i en utsökt glaskista. Hon inser att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Han var en av de sista alkemisterna, och nu vill någon ta del av den gamle mannens hemlighet innan han går i graven. Maria Wern och Visbypolisen för en kamp mot klockan i jakten på en mördare som fanatiskt följer alkemins principer.

Alkemins eviga eld är den tolfte fristående boken om Maria Wern.”

Jag har personligen läst flertalet av Anna Janssons böcker. Alla bygger på Maria Wern och polisen i Visby. Dessutom har jag sett de flesta inspelade tv-serierna. Tyvärr följer inte tv-serien böckerna. Det är helt andra personer och karaktärerna stämmer inte.

Mest positivt

Anna Janssons författarröst som jag verkligen uppskattar. Hon kan det här med dramaturgi och skrivande.

Minst positivt

Lite krystat slut men oförutsägbart, vilket jag dock gillar. Några stavfel som korrekturläsaren har missat, exempelvis ordet ”framför” som är tryckt ”ramför” på sidan 200 (vilket jag inte citerat).  Dessutom gillar jag inte att dialogerna blandas med övrig text. Jag anser att varje dialog ska komma på en egen rad. Något som jag alltid lär ut till mina deltagare i mina onlinekurser.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Dialogerna är skrivna med talstreck här i min recension men med citationstecken i boken.

Sidan 100

”När de körde väg 149 norrut sprack molntäcket upp och snart lyste solen som genom ett brännglas in genom vindrutan. Maria stannade bilen för att ta av sig jacka och tröja. Jesper Ek gick också ut en stund och sträckte på benen.
Havet skymdes av skog på ömse sidor. De hade just passerat skylten till Lummelundagrottorna. Första delen av resan hade Ek funderat över vilka förändringar som skulle följa med det nya chefskapet. Det var för tidigt att ha en åsikt om Patrik Hedlund ännu, men han ville gärna diskutera saken med Maria. Av naturliga skäl valde Maria att inte heller ha någon åsikt. Det förflutna var hennes ensak.”

Sidan 200

”― Och mordet idag har färgen gul.
Patrik gjorde en anteckning på blocket framför sig.
― Det kan mycket väl vara ett sånt mönster en psykopat följer. Det kan handla om färgerna p åett klädesplagg eller et annat föremål med starkt symbolvärde.
― Gult står för svekfullhet, gula rosor för vänskap.
Maria såg smått uppgiven ut.
― Har vi fått någon lista från Hemse på kunder som varit på systemet?
Patrik iakttog henne lätt förbryllad, som om han anade att hon höll inne med något han borde veta.
― Ja, och jag har bett om förstärkning från fastlandet för att klara mängden information. Växjö-polisen är informerad.”

Summering

3 pennorDetta är kanske inte den bästa av Anna Janssons romaner men jag ger den 3 av 5 pennor och rekommenderar den verkligen.

Vid pennan

Monica

Ett liv i lust av August och Lotta A – recension av novellen Biltvätten

Ett liv i lustFormat: E-bok (finns även som ljudbok)

Antal sidor: Endast några få

Utgivningsdatum: 2020

Förlag: August och Lotta

ISBN: Flera olika

Recensionsex: Nej men fick tips och lovade läsa/recensera

 

Baksidestexten – tagen från nätet

E-boken innehåller bådas perspektiv.

Genom hans ögon: Han lutar sig över henne, tar ett stadigt tag med ena handen om hennes midja, den andra om hennes hals och borrar in näsan i hennes nacke. Känner hennes doft, låter den fylla hans näsborrar och berusa honom. Biltvättens borstar har just börjat rulla över bilen.

Genom hennes ögon: Med sina fingrar särar hon lite på de släta läpparna och kan inte hålla tillbaka ett stön. Samtidigt försöker hon att se så oberörd ut som möjligt, om någon skulle gå förbi utanför. Vetskapen om att någon annan skulle kunna se henne, samtidigt som hon vet att han betraktar henne i ögonvrån eggar henne något så fruktansvärt mycket.

Allmänt

Om du gillar erotiska noveller, kanske denna tilltalar dig. Den finns både som e-bok och ljudbok. Jag har läst e-boken och det är den jag recenserar.

Idén att skriva ur både hans och hennes ögon, är tilltalande. Tyvärr är språket och grammatiken urusel, anser jag. Så ska du läsa, kan du bortse från en välskriven text.

Ingen text ur boken

Jag brukar, som du vet, alltid citera några sidor ur varje roman. Det tänker jag inte göra avseende denna. Dels vill jag inte skriva ut dessa texter, dels är de mycket dåligt skrivna rent grammatiskt.

Författarna byter tempus och innehållet går endast ut på erotik. Inget annat.

Summering

1 pennaJag har svårt att rekommendera den här novellen och har inte läst någon av de övriga. Tycker att det finns bättre noveller och romaner om du tilltalas av erotik. Jag ger den endast 1 av 5 pennor på grund av den dåliga grammatiken och avsaknaden av regelrätt tempus.

Vid pennan

Monica

 

Alendor – den förintade släkten – av Katrin C Felicitas – recension

AlendorFormat: Storpocket

Del 1 av 1

Antal sidor: 298

Utgivningsdatum: 2021-09-23

Förlag: Alendor Publishing

ISBN: 9789198696509

Recensionsex: Nej men vinst

 

Tusen tack Katrin för exemplaret!

 

 

Typ av bok: Den här boken riktar sig till unga vuxna men jag tycker att alla kan läsa den. Det är en fantasy-bok.

Hur fångade inledningen mig: Den grep tag i mig. Jag vill poängtera att jag inte är någon storläsare av SF-genren, men den här boken var sagolik.

”― Har någon sett till Lukas?
Medan jag bär gräddtårtan mot bordet rör sig min blick över allmänningen. Solen sprider värme och de grönskande träden en behaglig skugga Den lilla skaran som kommit för att fira Lukas leker för fullt på gräsmattan, men Luckas är inte där.”

VILKEN är själva handlingen: Lukas har blivit kidnappad och mamman, Milena, ger sig ut för att försöka finna honom.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra och trovärdiga – trots att det är SF.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Milena har sedan barndomen läst böcker och dagdrömt om magi, trollformler och främmande världar. En dag kidnappas hennes son Lukas och förs genom en portal till en annan värld – Alendor. Milena ser det hända men kan ingenting göra.
När en man från Alendor dyker upp, får Milena honom att ta med henne till Alendor så att hon kan rädda sin son. Men hon inser snart att det kommer att bli svårare än hon trott. Det är nämligen inte bara Lukas som är i fara, hela jorden är hotad.
I en värld bland farliga djur och onda magiker tvingas hon välja mellan att rädda jorden eller Lukas, samtidigt som hon lär sig hantera de nya krafter som hon upptäckt att hon besitter.”

Mest positivt

Drivet som gör att jag har svårt att lägga ifrån mig boken. En underbar författarröst och välskriven text.

Minst positivt

Att romanen avslutas på det sätt som sker. Jag hade velat att den skulle ge mig alla svaren men förstår att eftersom det är en serie, måste jag läsa fortsättningen.
Detta är något som jag normalt inte uppskattar. Jag tycker det är väldigt viktigt att alla romaner får ett komplett slut. På så sätt kan uppföljaren i en serie bli självständig.
Dessutom är jag lite allergisk mot dialoger som kryper in i texten. Varje dialog SKA (tycker jag) vara på en egen rad.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har dessutom valt att skriva dialogerna på egna rader (vilket således saknas i romanen).

Sidan 100

”En äldre man sitter vid ett skrivbord med ett av pergamenten i handen. Ett orört träfat med frukt och bröd står farligt nära kanten.
― Stig på, son. Är det dags att komma tillbaka nu?
Om det där är Devons far är mitt första intryck av honom annat än vad jag hade väntat mig. Jag ser tydligt varifrån Devon har fått sitt hårda anletsdrag och sitt stela yttre. Davanoks hållning får mig att tro att han är här inne för mycket för hans eget bästa. Det dåliga humöret han utstrålar visar tydligt att han inte är nöjd med situationen Tror Devon verkligen att han kommer hjälpa oss?
Devon nickar artigt.
― Far.
― Nå, har du något vettigare att komma med än vid ditt senaste besök då du skämde ut dig framför hela familjen?”

Sidan 200

”― Vad hände? Mår du bra?
― Någonting försökte locka mig i djupet. Tack för att du väckte mig ur dess förtrollning.
― Jag blev …
Hela Devons överkropp är ovan vatten. Vattnet ångar bort från hans mjuka hud när han ökar sin värmemagi. Jag kan bara förmoda att det är lika förtrollande som varelsens kraft i vattnet.”

Summering

3 pennorEn fantasy-roman som jag varmt rekommenderar. Jag ger den 3,5 av 5 pennor (⋆⋆⋆, 5) baserat på att den inte löser alla frågor. Men betonar att OM den hade gjort så (vilket hade inneburit att den varit helt självständig i serien), då hade jag gett den minst 4 pennor.

Vid pennan

Monica

Hotell Baobab av Robert Eklöf – recension

Hotell BaobabFormat: Häftad

Antal sidor: 179

Utgivningsdatum: 2022-07-12

Förlag: LAVA Förlag

ISBN: 9789189484696

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Robert för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Spännings- och skönlitterär roman

Hur fångade inledningen mig: Inledningen grep tag. Läsaren kastas in i spänningen direkt.

”Emma stirrade ut genom framrutan, den grå väggen av kött och blod befann sig alldeles för nära bilen. På några få sekunder hade tillvaron bokstavligen ställts på ända.
Hon drog ett djupt andetag men istället för luft fylls andningsvägarna med dieselångor Först då insåg hon innebörden av orden Hannah upprepade gång på gång: Stäng av motorn, stäng för i helvete av motorn.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om Emma och Hannah som är på resa i Afrika, och deras strapatser som de utsätts för.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”En ung karismatisk forskare, Hannah Oxelsparre får sitt internationella genombrott för banbrytande idéer inom klimatforskningen. I och med framgången blir hon inbjuden till Afrikanska unionens miljökonferens i Johannesburg. En resa som kombineras med safari och fältstudier i ett sydafrikanskt naturreservat. Dagens Nyheters miljöreporter Emma Lundqvist får i uppdrag att bevaka miljökonferensen på plats. Hon lyckas även övertyga sin chef att DN ska ta chansen att följa Hannahs fältarbete i den afrikanska bushen.
Kvinnorna förbereder sig noga för alla tänkbara eventualiteter som en roadtrip i ett mer eller mindre väglöst land kan medföra. Nåja, kanske inte riktigt alla… saker och ting blir ju inte alltid som man tänkt sig. Ett enda tvivelaktigt beslut och Hannahs och Emmas hela existens sätts i gungning. Strandsatta i bushen utan möjligheter att kommunicera med omvärlden sätts de ständigt på prov i sin strävan att ta sig till en mänsklig boning. Förutom katt-och-råtta-leken med savannens djur konfronteras de även med samvetslösa tjuvjägare.
Mitt i detta kaos finner de tid att reflektera över världens dårskap och vikten av sann kärlek. Kanske är diskussionen bara ett sätt att förtränga frågan som ständigt gör sig påmind – hur överlever vi de närmaste timmarna?”

Mest positivt

Lättläst. Tydligt snitt och storlek. En annorlunda berättelse. Lagom lång.

Minst positivt

Möjligen att dialogerna inte alltid kommer på egen rad utan vävs in i föregående text eller att text kommer direkt i anslutning till dialogen, se nedan under citaten. Jag är dessutom inte vän med ordet ”dom”. Föredrar ”dem”.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt.

Sidan 50

”Emma såg undrande på Hannah. ― Är vi säkra här eller behöver vi ta oss högre upp?
― Lejon är inte bra på att klättra, men leoparder är desto bättre.
― Då ska vi kanske ta oss upp ytterligare ett snäpp. Emma pekade på en manstjock gren ett par meter över deras huvuden.”

Sidan 100

”Hannahs röst svajade. ― Till att börja med hade väl den där festen blivit en enda lång förnedring för vår del.
― Så vidrigt. Och hade vi hamnat i Libyen hade vi väl aldrig kommit därifrån.
― Nää, troligtvis hade dom proppat oss fulla med droger och när vi blivit för nerdekade hade dom väl löst problemet med en överdos …”

Summering

4 pennorEn annorlunda roman som jag rekommenderar. Jag ger den 4 av 5 pennor eftersom den är både ovanlig och välskriven.

Vid pennan

Monica

För evigt Josefin av Johannes Vivers – recension

För evigt JosefinFormat: Häftad

Antal sidor: 348

Utgivningsdatum: 2022-06-07

Förlag: Lava Förlag

ISBN: 9789189269958

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Johannes för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: En blandning av en kärleksroman och thriller

Hur fångade inledningen mig: Onödigt seg initialt men den tog sig. Den börjar med reflektioner som inte är helt greppbara (tyvärr).

Hennes födelsedagstårta med halon, choklad och grädde står halvt uppäten på köksbordet. Jag blickar ut genom fönstret och ser henne dansa runt i trädgården med pojkarna. Det finns inget bättre än att se henne drabbas av sommarens glädje, vilket sker allt mer sällan.
Den här boken skriver jag mest för hennes skull, och jag har lovat att den ska bli klar till hennes nästa födelsedag om ett år. Det har gått på tok för lång tid, och det är dags att låta henne veta allt som för mer än tjugo år sedan hände mellan mej och Josefin.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen är ett slags relationsroman med kärlek och spänning.

Intrigerna: Tuffa och inte förutsägbara.

Miljöbeskrivningarna: Bra och tydliga.

Dialogerna: Leder handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”När den snart 19-årige John träffar sitt livs kärlek, Josefin, blir han som besatt. Hon är något alldeles extra. Sagolikt vacker, intelligent, mystisk och beläst. John, som redan har en flickvän, dras längre och längre in i hennes nät. I det gåtfulla och läskiga spel som uppstår mellan John och Josefin, slits han mellan känslorna och blir nästan galen av ovissheten. Är hon hans jordiska ängel eller djävul?
Ju längre tiden går, desto fler frågor hopar sig hos John. Vem är det som ser ut som en häxa och bor i Josefins hus? Varför vill Josefin veta detaljerna kring det fruktansvärda som hände på Johns trettonårsdag? Och hur hör deras osannolika öden egentligen ihop?”

Mest positivt

Att överraskningarna står på rad och inte är förutsägbara. De fina gestaltningarna.

Minst positivt

Segheten i början. De långa meningarna som i många fall hade kunnat vara två meningar.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag väljer att skriva samtliga dialoger med talstreck för att göra det tydligare.

Sidan 100

”Det hade börjat snöa. Jag såg mej om åt alla håll, men gatan var öde så när som på ett elegant par som i långa mörka vinterkläder fortsatte uppför gatan. Hade hon gått hem utan att säga hej då? I några sekunder stod jag blickstilla och betraktade de sagolikt vackra stjärnorna medan jag lyssnade på det tysta snöfallet.
Samtidigt som en snöflinga träffade min underläpp kände jag dem. Hennes händer kom upp bakifrån och höll för min ögon. Hon gav ifrån sej ett svagt hyschande läte, och allt gick så fort att jag aldrig hann bli rädd. Jag var tillfälligt blind, men allt var tydligt och klart inombords. Hon snurrade runt mej så att vi stod mitt emot varandra, och bytte snabbt grepp så att hon bibehöll ett fast tryck med händerna över mina ögon, samtidigt som hon ledde oss bort från Glenn Miller Cafés entrédörr.
― Fortsätt blunda, viskade hon.”

Sidan 200

”― Här, min vän, kom upp, kom upp Det är tradition att den som bryter mot klädkoden får sej en åktur av Toshiro där.
Mannen pekade mot andra sidan av poolen, där en kille med japanskt utseende hävde sej upp ur vattnet. Han satte sej på poolkanten, pekade på mej och gjorde tummen upp. Jag besvarade inte gesten.
― Var inte sur, John, för visst är det du, Josefins vän från Sverige? Jag ska be personalen ta hand om dina kläder. Lämna dem i omklädningsrummet så kommer de snart att vara torra och som nya. Sedan ska vi blanda dej en stark drink och bekanta oss. Du kan gå och byta om så länge, för jag hoppas att du har med dej badkläder. Inte så roligt att åka på flygturer hela kvällen.”

Summering

En ovanlig roman, seg i början men fantastiskt fint skriven. Den liknar ingen annan bok som jag har läst. Unik.

Precis som tidigare, är jag fascinerad av Johannes författarröst. Jag tycker inte att den här boken har lika stark kapacitet som debutromanen ”Dagen F” som du kan läsa mer om här (där jag recenserat den – och gett den högsta betyg – 5 pennor av 5 möjliga):
https://www.monicaiveskold.se/dagen-f-av-johannes-vivers/

4 pennorEfter ett 100-tal sidor var den svår att släppa. Jag rekommenderar varmt att du läser båda Johannes böcker. Jag ger den här 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Inkräktarna av Louise Candlish – recension

InkräktarnaFormat: Inbunden

Antal sidor: 347

Utgivningsdatum: 2022-06-17

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164208248

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Psykologisk thriller

Hur fångade inledningen mig: Seg. Hade svårt att komma in i handlingen. Långtråkig med onödigt långa meningar.

”― Ja, vi är medvetna om att en person har dött, självklart är vi det. Vilket fruktansvärt sätt att dö på, helt fasansfullt. Min fru var en av de första som kom dit. Hon är på andra sidan gatan nu, på nummer 2, hos Sissy Watkins – Naomi Morgan heter hon, hon har ringt, ni har förmodligen pratat med henne redan?
― Själv var jag inte här, nej, jag spelade tennis på klubben på andra sidan High Street. Jag måste ha åkt härifrån vid åttatiden.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om hemligheter, klasshat och vår tids fixering vid bostäder och deras värde. (Jag tyckte inte ens att den var som en thriller. Snarare en relationsroman.)

Intrigerna: Lite fjantiga emellanåt.

Miljöbeskrivningarna: Bra.

Dialogerna: Tjatiga. Det var alltför mycket av något som skulle likna citat i boken.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Möt grannarna du kommer att älska att hata
Lowland Way är ett paradis i utkanten av London. En mysig gata med vackert renoverade sekelskifteshus, trevliga grannar som gärna umgås, och välartade barn som leker utomhus. Tills en gammal dam dör och hennes hus ärvs av paret Darren och Jodie, som är annorlunda än gatans andra invånare.
Snart är vägen full av bilvrak som Darren ska laga, hårdrock dånar från det nya parets hus långt in på småtimmarna, och idyllen byts mot bråk, intrigerande och dålig stämning.
Allt ställs på sin spets när ett fruktansvärt brott begås en tidig söndagsmorgon. Grannarna är chockade, och rörande överens om att Darren är den skyldige. Men det finns ett problem: Polisen håller inte med. Och nästa gång knackar de på din dörr.”

Mest positivt

Att dialogerna är skrivna med talstreck i intervjuerna. Det gillar jag.

Minst positivt

Seg roman. Överdrivet löjlig emellanåt. Alltför många hatiska känslor och fördomar, tyvärr. Dessutom var dialogerna i själva texten skrivna med citattecken. Inkonsekvent.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag väljer att skriva samtliga dialoger med talstreck för att göra det tydligare.

Sidan 100

”När Tess väl hade lämnat över ansvaret för kusinerna till Libby och sagt åt barnen att vänta inomhus tillsammans med hundarna ringde hon larmnumret. Det rådde viss osäkerhet om hur brådskande det var, eftersom offret hade flyttats från platsen, men så småningom kom en utryckningsbil och Tess hänvisade poliserna vidare till nummer 1 och nummer 53.
― Vill ni veta något om bakgrunden? sa hon när de kom tillbaka, och så förklarade hon reglerna för upplägget med Söndagsleken. För några veckor sedan var han nära att köra på kvinnan på nummer 2 – Sissy Watkins heter hon, om ni vill prata med henne? Och titta på byggnadsställningen! Om det inte är farligt så vet jag inte vad som är det.
Men hon märkte på polisernas sätt att tacka henne att de betraktade denna utgjutelse som halvt hysterisk, och hon kunde bara hjälplöst se på när de åkte därifrån till någon mer akut utryckning. Just som hon var framme vid sin egen grind kom Jodie tågande, lika ursinnig som förut.”

Sidan 200

”De var två stycken, hon tog inte till sig namnen. Kvinnan var vit, mellan trettio och fyrtio, mannen såg asiatisk ut, under trettio, och båda hade släta, nyfikna ansikten, som barn. Grannarna hade bara talar om en utfrågare per person; betydde det något att hon fick två?
Fanns det något som betydde något nu?
― Jag vill helst inte prata om det mer, om jag ska vara ärlig, men om ni tror att jag kan vara till hjälp.” Hon gjorde te åt dem, med stor möda eftersom händerna skakade. Hon trodde att hon hade bryggt Assam, men mannens grimas när han smuttade på det fick henne att undra om hon hade gett dem kamomill av misstag. Det var en bieffekt av sorgen, att hon inte kunde känna smak eller lukt ordentligt.
De första frågorna handlade om tidpunkter och var lätta att besvara om hon tänkte sig att hon och Amy var skådespelare som hon betraktade på en skärm. Den kvinnliga polisen tog initiativet, den manlige var närmst vördnadsfullt tyst.”

Summering

2 pennorEn långtråkig och segdragen roman där det inte händer så mycket på alla de trehundra sidorna bortsett från ett dödsfall som författaren snabbt springer förbi. Jag tycker inte att den är någon thriller och vad gäller tråkiga grannar så finns det mycket roligare romaner att läsa, exempelvis ”Toktanten” av Birgitta Bergin (https://www.monicaiveskold.se/toktanten-av-birgitta-bergin).
Jag ger den här endast 2 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Båthuset av Anders Aspenberg – recension

BåthusetFormat: Häftad

Antal sidor: 304

Utgivningsdatum: 2015-04-27

Förlag: Megamanus

ISBN: 9789187285158

Recensionsex: Ja

Tusen tack Anders för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Spännings- och relationsroman (Anders själv skriver att det är en ”Dramatisk roman”

Hur fångade inledningen mig: Den grep tag i mig.

”Blom satt vid fönstret och tänkte på sin avlidna hustru. På fönsterbrädan hade han ställt ett porträttfoto av henne, som han tagit själv, när det begav sig. Det skulle ramas in, men det blev aldrig av. Av någon anledning. Döden kom emellan och det ofullbordade porträttet fick vara sinnebilden för deras alltför korta tid tillsammans. Ett par veckor efter hennes död fann han förklaring till detta.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om dottern Annika, hennes pojkvän och en fängelsekompis – Lena – samt Blom själv (så länge han lever).

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra.

Dialogerna: Driver handlingen framåt. Dessutom tycker jag det finns mycket humor i berättelsen trots det lite tyngre budskapet.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Arkitekten Annika, 29 år, har det kärvt. Både privat och på jobbet. Hennes pojkvän Peter fladdrar iväg till Grekland. Hennes sjuklige pappa försöker trösta och ber henne komma ut till Bråkö och stanna hos honom ett par veckor. Så de får rå om varandra och fixa med Båthuset, tillsammans. Men besöket på ön slutar med att Annika hamnar i fängelse. Dömd för mordet på sin egen far. Är Annika oskyldigt dömd! Hennes värld rasar. Kan hon leva ett anständigt liv i fängelse? Ska hon anpassa sig, ta för sig där det går, och släppa alla långsiktiga livsplaner? Gilla läget?
Efter att ha läst om Annikas öde återvänder Peter från Grekland för att rentvå Annika, övertygad om att hennes oskuld.
På en permission där Annika återvänder till Bråkö för att söka sanningen om faderns död möter hon Lena, som har en annan moral och bakgrund. Trots detta utvecklas en fin vänskap mellan kvinnorna. Lena kommer att spela en avgörande roll i Annikas försatta liv.”

Mest positivt

Humorn och att dialogerna är skrivna med talstreck. Det gillar jag.

Minst positivt

En del ord hade behövt rensas bort. Ord som ”nu”, ”ju” osv. Språket och grammatiken hade kunnat putsas lite mer. Se exempelvis stavfelet under citatet för sidan 200 nedan.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt.

Sidan 100

”Det var precis som när hon blev hämtad och skulle till bussen. Men i motsatt riktning och i andra korridorer. Visitation och ombyte. Annika bad dem rätta till veckan på dräkten när den hängdes upp på en galge. Dom svarade att hon skulle vara glad att det inte knölades ner i en plastpåse. Här fanns ingen respekt. Nu gällde det bara att lyda order. Hon blev tillfrågad om hon hade mens, och skakade på huvudet. Sedan fick hon klä av sig naken, totalt, och blev undersökt över allt. En narkotikahund fick gå igenom hennes kläder allteftersom hon tog av sig. Hon undrade om vovven skulle sniffa i skrevet, när hon blev naken, men så blev det inte. Personalen verkade ha bråttom med denna procedur, trots att de ju borde ha tio år på sig.”

Sidan 200

”― Lena! Bilen är en liten, liten bit bort bara. Orkar du hjälpa till lite? Där får du åtminstone skydd.
Så hörde hon hur Lena hulkade och kräktes. Usch vilket lukt, men vinden blåste snabbt bort den.
― Lena! Hör du mig?
― Var är jag?
― Orkar du krypa?
― Ja … kanske. Lite
Helt hopplöst var det uppenbarligen inte. Lite kroppsvärmen från Annika hade gjort henne kontaktbar igen. Med gemensamma krafter lyckades de rädda Lena till baksätet, men med fötterna i dörröppningen så den inte kunde stängas. Annika satt nu bakom ratten på den döda Folkan och pustade ut.”

Summering

3 pennorEn humoristisk roman som jag rekommenderar. Jag ger den 3 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Skuggpojken av Carl-Johan Wallgren – recension

SkuggpojkenFormat: Pocket

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2014-06-05

Serie: Danny Katz (del 1)

Förlag: Bonnier Pocket

ISBN: 9789174294040

Recensionsex: Nej

 

Boken är slutsåld men finns som ljud- och e-bok.

Typ av bok: Thriller

Enligt nätet har Bokus.com ställt några frågor till författaren. Jag tar med svaren här:

Vem är Danny Katz?
”Den kantstötte hjälten i thrillerserien. Judisk far, jämtländsk mor. Före detta ungdomsbrottsling, hemlös och drogberoende. Men också ett språk- och datageni med en bakgrund inom försvarets underrättelsetjänst. När vi kommer in i handlingen är han drogfri sen några år tillbaka och driver en liten översättarfirma i Traneberg i västra Stockholm.”

Hur skiljer det sig att skriva deckare i förhållande till romaner?
”En thriller är mer plotdriven än en vanlig roman. Tempot är högre i deckargenren, språket rakare, mindre ornamenterat. Och så drivs ju handlingen framåt av cliffhangers och spänningsmoment på ett helt annat sätt än i en vanlig roman.”

***

Hur fångade inledningen mig: Jag fångades omgående. Har aldrig tidigare läst något av Carl-Johan Vallgren, alias Lucifer. Men jag kan lova; det var absolut inte sista gången. Romanen är helt suverän.

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om ett barns och en vuxen mans försvinnande.

Intrigerna: Välskrivna. Jag älskar att bli överraskad och det har jag blivit i den här romanen – flera gånger.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa. Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnelbanestation i Stockholm. En främmande kvinna tar honom vid handen och går därifrån, och han är borta. Många år senare försvinner också pojkens bror, Joel Klingberg. Hans fru vänder sig till Danny Katz, makens gamla vän från försvarets tolkskola, ett språkgeni med solkig bakgrund, och ber honom om hjälp. Katz går motvilligt med på att börja leta, och upptäcker snart att det finns fler hemligheter i den mäktiga familjen Klingberg.

Skuggpojken är en resa in i människans djupaste mörker, en värld där inte ens döden betyder slutet.”

 

Mest positivt

Romanen är omöjlig att lägga ifrån mig. En formidabel författarröst. En av de absolut bästa thrillers som jag läst i år.

Återger några sidor som brukligt

Precis som jag brukar i mina recensioner, låter jag dig smaka på författarrösten. Jag återger dialoger med talstreck även om de i romanen är skrivna med citationstecken.

Sid 101

Julins villa låg i Smedslätten i Bromma, inte mer än ett par kilometer från Katz adress, men ändå en helt annan värld. Det hade gått bra för Capitol Security de senaste åren, så bra att Julin kunnat lämna försvarets gamla hyresrätt i Solna och köpa en lyxkåk på trehundra kvadratmeter i suterräng med utsikt över Mälaren. Att mannen var i säkerhetsbranschen märktes. En tre meter hög trädgårdsmur omgav fastigheten. Han hade låtit installera en modern säkerhetsgrind som ledde in till tomten.
Katz parkerade bilen på den mörkare sidan av gatan, gick bort till grinden och ringde på klockan. Hundskall hördes från en byggnad längre bort. Det gick någon minut innan Julin svarade i porttelefonen.
― Det är Katz, sa han. Jag behöver din hjälp.”

Sid 200

”― Visade han aldrig de där föremålen för polisen?
― Nej. Det skulle bara göra förbannelsen ännu mer kraftfull, trodde han. Jag vet att det låter konstigt, men så upplevde man det inte när man levde mitt i händelserna. Jag växte liksom in i alla de där underligheterna, i hela det där livet, på gott och ont.
― Så du stannade kvar hos familjen?
― Ja. Det gällde att undvika Pontus bara. Han stötte till och med på tjänstefolket. Jag bodde i huset året runt, hade inte ens semester. Tyckte inte att jag behövde det eftersom jag fick följa med på familjens resor.
― Segelsemestrar?
― Lyxkryssningar. Kurortsvistelser. En gång hyrde de en hel skidanläggning i Schweiz. Och så var vi mycket i Karibien, på Bahamas, Jamaica, i Dominikanska republiken. Gustav hade kvar intressen där. Sockerplantager. Bauxitgruvor. Hundratals anställda som slet som djur. Bara svarta män. Det var de där konstrasterna igen, det som definierade familjen … kontrasterna i deras liv.”

Summering

5 pennorEn otroligt bra thriller. För mig ny författare. Den får högsta betyg dvs 5 av 5 pennor av mig.

Vill du läsa något gripande med oväntat slut, rekommenderar jag den varmt.

Vid pennan

Monica