Currently viewing the category: "Bokrecension"

Hem till Appleby Farm av Cathy Bramley – recension

Hem till Appleby FarmFormat: Häftad (danskt band)

Antal sidor: 418

Utgivningsdatum: 2022-04-29

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164207104

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Feelgood

Hur fångade inledningen mig: En underbar feelgood. Definitivt en av de bästa jag har läst. Här kan du läsa inledningen.

Dörrklockan pinglad enär dörren öppnades och släppte in lite välkommen frisk luft när gruppen av tonårstjejer lämnade caféet.
― Adios amigos! ropade jag. ― Ciao, bellas!
Det var skärtorsdagen innan påskhelgen, barnen hade ledigt från skolan och vårsolen hade inneburit en jämn ström av kunder hela dagen. Nu klockan fyra var det lite lugnare, vilket var bra eftersom serveringsdisken där jag stod såg ut som en scen ur Titantic.
Jag hade tillbringat den senaste timmen med att lära Amy, vår nyaste anställda, att göra espresso, cappuccino och latte. Hennes försök hade översvämmat arbetsytan, och vi var strandsatta i ett hav av brun vätska, ansamlingar av spilld mjölk och åtskilliga muggar, skedar och kannor. Även vi själva var märkta av försöken. Mitt röda hår hade kursat sig efter ständiga oberäkneliga ångattacker och Amy hade fått ett kaffestreck över pannan som ett tredje ögonbryn.

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om Freya, hennes pojkvän Charlie och barndomshemmet Appleby Farm. Det är en romantisk, charmig story om livet på landet, om släkt och vänner, lojalitet och kärlek.

Intrigerna: Dramatiska, ibland roliga.

Miljöbeskrivningarna: Mycket fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Freya har alltid varit rastlös hon har flyttat från plats till plats och från jobb till jobb, men nu känns det som om hon äntligen hittat rätt ställe att slå sig ner på. Kingsfield är en trevlig liten stad, och här finns också pojkvännen Charlie. Men Freya tänker ofta på de böljande kullarna kring sitt barndomshem Appleby Farm. Det är dock bara drömmar Hon har ju ett liv att leva nu.

Ett telefonsamtal får Freyas nya liv att skaka till. Tragedi hotar Appleby Farm Freya måste återvända hem, och lämna sin pojkvän och sitt trygga jobb bakom sig. Med stor energi kastar hon sig in i arbetet med att försöka rädda sitt älskade Appleby. Men det är mer än gården som står på spel, och Freya måste bestämma sig: vågar hon öppna sitt hjärta på riktigt och faktiskt stanna den här gången?”

 

Mest positivt

Hur kreativitet och lojalitet, kärlek och samhörighet kan få ett stort antal personer att växa. Påminner lite om engagemanget kring tv-serien James Herriot, som jag är svår att motstå. Bramley skapar intriger som fångar. Svårt lägga boken ifrån mig.

Minst positivt

Önskar att dialogerna hade kommit på egna rader utan inskjuten text.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Charlies blick hårdnade. ― Jaha, det var ju fantastiskt.
Va? Jag tittade upp på honom, förbluffad. Alla par grälade. Jag hade bara inte väntat mig ett gräl om en sådan här sak. Jag tog ett steg tillbaka för att kunna blänga ordentligt på honom.
― Har jag uppfattat det korrekt? Farbror Arthur är på sjukhus och du surar eftersom jag inte kan följa med dig och bada?
Han skakade föraktfullt å huvudet. ― Freya, det var precis det här jag försökte undvika. Vill du veta vad det första som Ollie frågade mig var, när vi pratades i telefon i går kväll? ’När ska vi träffa Freya igen?’ Vad ska jag säga till honom nu? Va? ’Jag vet inte, lille gubben, kanske aldrig.
Mina ögon tårades. Först nyheten om min farbrors hjärtattack, och nu grälade vi. Mitt hjärta skulle snart vara söndertrasat. Jag tog hans händer och kramade dem.”

Sidan 250

”― De är perfekta, pep jag, lyfte upp ett förkläde från högen och höll det mot bröstet.
Om någon hade sagt till mig att jag skulle bli så glad över att få förkläden på min tjugoåttonde födelsedag skulle jag inte ha trott dem. Men de här var ljusblå, vaxade och har vår nya Appleby Farm Vintage Tea Rooms-logga på sig (min födelsedagspresent från Anna). De var ofattbart vackra.
― Då är du nöjd. Hon strålade av stolthet.
― Förkläden och matchande caféhanddukar, sa jag och pussade min faster och farbror innerligt. ― Vi kommer se fantastiska ut allihop. Jag hade valt ut några detaljer i ladan och målat dem i en ljust turkos färg, och kontrasten med ekbjälkarna, de synliga tegelstenarna och de vita stolarna och borden var makalös.”

Summering

4,5 pennorEn fantastiskt välskriven feelgoodroman. Jag har nog aldrig tidigare läst någon feelgood som gripit tag i mig lika hårt och fått mig att svårsläppt lägga boken ifrån mig. Cathy Bramley har skrivit tolv romaner men detta var första gången jag kom i kontakt med hennes ljuvliga författarröst. Definitivt en av de bästa i år. Jag ger den 4,5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Flickan på perrongen av Gill Thompson – recension

Flickan på perrongenFormat: Inbunden

Antal sidor: 416

Utgivningsdatum: 2022-01-31

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789177895510

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Historiska media för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Feelgood / Relationsroman

Hur fångade inledningen mig: Åh vilken fantastisk bok.  Den börjar med en prolog som avser Prag 1930. Här kan du läsa inledningen.

Eva hade redan skjutit tillbaka pianopallen och skulle just stoppa ner noterna i väskan när professor Novotny lyfte på handen för att hejda henne.
― Ett ögonblick, kära du. Han höjde ett smalt finger att understryka siffran. ― Jag har ett stycke som jag skulle vilja att du tar med dig hem.
Medan professorn rotade igenom den vajande pappershögen kastade Eva en blick på klockan på väggen. Halv fem. Hon hoppades att det här inte skulle ta lång tid. Det hade under lektionens gång blivit mörkare i konservatoriets övningsrum, skuggorna sträckte sig över golvet.

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om andra världskriget och en familj i Tjeckien samt en i England.

Intrigerna: Dramatiska, andlösa.

Miljöbeskrivningarna: Otroliga miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien. För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman.

Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter.”

Mest positivt

En fångande historia, hopplös att lägga ifrån sig. Gripande människoöden. Baserad på troliga historier som verkligen utspelade sig. Gastkramande. Lycka-förtvivlan, glädje-sorg, varvas.
En eloge till översättaren Annika Sundberg som gjort ett fantastiskt arbete med boken.

Minst positivt

Önskar att dialogerna hade kommit på egna rader utan inskjuten text.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Eva gav honom en kopp med varmt kaffe. Hans log sina vita fingrar runt den.
― Tack, liebling. Jag röde vid mezuzan några gånger när jag gick in.
Eva svalde. ― Kommer vi att klara oss?
Josef ställde ner koppen. ― Det tror jag. Doktor Svoboda och jag har arbetat med de nya antiserumen i flera månader. Vi står på gränsen till ett genombrott. Nazisterna stöttar vårt arbete. De kommer att skydda oss.
― Men tänk på hur judarna behandlas i Tyskland. De fruktar för sina liv. Borde vi inte flytta härifrån? Ta med oss mina föräldrar? Eva såg plötsligt framför sig hur hennes mor tog på si alla kläderna igen och hur Abba skaffade ännu fler väskor.
Josef drack lite mer kaffe.  ― Jag kan inte lämna mitt arbete å institutet. Jag tycker att vi rider ut stormen och ser vad som händer. Det uppstår alltid panik i sådana här situationer Det kommer säkert att lugna sig.”

Sidan 250

”Det ryckte i Kates mun. ― Jag har tre bröder i RAF, sa hon. ― Jag hade ingen lust att sitta hemma och sy medan de hade kul.
― Kul? Pamela vände på huvudet och stirrade på henne.
― Förlåt. Det var tanklöst av mig. Ni måste vara förfärligt orolig för en sons skull.
Pamela grep tag om handtagen på den bruna handväskan som låg i hennes knä. ― Det är ingen fara. Jag tror faktiskt att Will hade kul. Hon svalde. ― Han var alltid så full av liv när han kom hem på permission.
Kate nickade. ― Så är det. Jag har arbetat med radarkontroll, provskjutit luftvärnskanoner, till och med manövrerat spärrballonger. Vi ligger förstås inte i frontlinjen, men vårt arbete är livsviktigt. Hon gjorde en paus när hon körde om en gammal man på cykel. ― Jag är dödstrött för det mesta, men livet är mer spännande än någonsin.
Pamela log. Så hade Will också tyckt. Hon knäppte upp handväskan, tog upp ett paket med mintkarameller och höll fram dem till Kate.”

Summering

5 pennorEn fantastisk roman. Definitivt en av de bästa i år. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Patient 43 av Kia Hedman – recension

Patient 43Format: Häftad (Danskt band)

Antal sidor: 439

Utgivningsdatum: 2021-12-07

Förlag: Lava förlag

ISBN: 9789189269439

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Kia Hedman för recensionsexemplar och choklad!

 

Typ av bok: Spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Jag fastnade omgående i prologen. Läs själv här:

”Stenväggarna var fuktiga, luften unken och rå. Hon satt mitt på det svala jordgolvet, urskilde knappt benen framför sig i mörkret. Efter att dörren slagits igen hade den sista ljusglimten från dörrspringan försvunnit. Låset hade reglats från utsidan och gestalten med den barska rösten avlägsnat sig till ljudet av tunga fotsteg.”

VILKEN är själva handlingen: En kvinna blir anklagad av maken för att ha tagit livet av sina barn. Hon blir inspärrad på en psykiatrisk avdelning. Därifrån börjar kampen om frihet, att bli trodd.

Intrigerna: Bra och kraftfull.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga.

Dialogerna: Bra.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Hon hade inte trott det om Edvin. Att han efter dåden på sönerna även skulle röja henne ur vägen. Anklaga henne för att under psykos ha dödat deras barn. Se till att hon blev felaktigt inspärrad för tvångsvård på en psykiatrisk inrättning där hennes ord betvivlades mer än hans. Samtidigt förstod hon. Är man tillräckligt trängd har man inget att förlora.

Inifrån sjukhusets slutna avdelning börjar kampen för att bli trodd och få återvända till livet utanför de låsta portarna. I den dramatiska jakten på upprättelse får hon hjälp från oväntat håll.”

 

Mest positivt

Välskriven roman. Gripande. Andlös. Författaren vet vad hon talar om; kunskapsbaserad. Älskar också det överraskande slutet.

Minst positivt

Längden på romanen. Den hade utan tvekan tjänat på att kortas ner med många sidor, kanske rentav 100 sidor. Mittdelen var onödigt utdragen. Vissa saker tuggades om.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 150

”― Ni är utsatta för manipulation. Edvin är inte den ni tror. Han är en kvinnomisshandlare och psykopat som skrattar åt hur enkelt det är att lura er. När jag har överbevisat att ni har fel kommer jag att anmäla er allihop. Så här får det inte gå till!
Hon hade ställt sig upp i ilskan, sjönk åter ned på stolen. Tårkanalerna fylldes, svämmade över, lade sig som en beläggning över hornhinnan. Synen grumlades, hon blinkade för att återfå skärpan. Tårarna var mer av frustration än något annat.”

Sidan 301

”Ingen sa något vid lunchen om rättegången. Men personalens miner var inte glädjefyllda, istället återhållsamma med strama läppar och rynkade pannor. De slängde förbryllade blickar på henne, viskade sinsemellan. Hon log, förstod att rättegången utvecklats åt rätt håll. Att advokaten lagt fram fakta och bevis på att hon var felaktigt tvångsintagen Att Edvin var skyldig.
Skyldig till att sätta sin oskyldiga hustru på psyket. Check.
Skyldig till att fortsätta spä på om osanna rykten om sina söner och sinnessjuka hustru. Check.”

Summering

4 pennorEn läsvärd spänningsdeckare som berörde mig djupt med ett oväntat slut. Romanen får 3,75 (nästan 4) av 5 pennor baserat på att den kunde ha kortats ner. Missa den inte! Välskriven.

Vid pennan

Monica

Råkopian av Elvira är klar – ett exemplar är tryckt

Min manus för romanen ELVIRA är hos förlaget. Men eftersom karaktären Elvira i verkligheten fyller 100 år på söndag den 1 maj, har jag låtit trycka upp en råkopia till henne. Den ska hon få som födelsepresent.

Här ser du hur den ser ut:

Elvira tryckt

Många tycker att den blev fin i all sin enkelhet.

Jag har även fått respons på inlagan. De som bläddrat i boken tycker att den är lättläst. Detta var meningen när jag satte den. På så sätt är den lättare för Elvira att läsa, tänkte jag.

Elvira inlagaHär kan du se inlagan:

Romanen är som råkopia på 260 sidor i storpocketformat. Men det ordinarie trycket blir troligen lite mindre.

Jag hoppas du är sugen på ett exemplar så snart boken är publicerad offentligt.

Skrivarhälsningar

Monica Ivesköld

En sak i taget av Lilly Emme – recension

En sak i tagetFormat: Inbunden

Antal sidor: 304

Utgivningsdatum: 2021-09-07

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789177892113

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Historiska media för recensionsexemplaret!

Typ av bok: Feelgood

Hur fångade inledningen mig: Det var inte den allra mest spännande inledningen, anser jag. Ändå blev jag lite fångad eftersom jag själv håller på med ”dödstädning”. Ska städa ut huset efter 40 år för en kommande flytt nästa år. Här kan du läsa inledningen.

”― Men, Grace Appleton, städar du nu igen? sa Kelly från andra sidan blomsterrabatten.
Med en suck rätade jag på ryggen och tittade å min granne och tillika bästa vän. Hon stod på trappan utanför sitt hus.
― Det tar aldrig slut, sa jag och skakade dörrmattan.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om överkonsumtion, om att städa och rensa samt att kommunicera med familjen.

Intrigerna: Funkar.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Mycket kan man säga om fyrabarnsmamman Grace Appleton på Station Road i Hampton, men städa gillar hon inte. Hon drömmer i hemlighet om att ta upp sin tidigare karriär. Fast med en prylfixerad man känns ett annat liv långt borta. Utan Grace skulle ju huset se ut som en soptipp.

Snart är hon trots allt en lösning på spåren. Strategin är att inte släppa in nya saker i hemmet och att varje dag lägga några gamla i soptunnan. Tillsammans med barnen kasserar hon grej efter grej. I takt med att sakerna blir färre känner Grace hur det blir lättare att andas. Frågan är när maken Andrew ska komma på henne och vilka följderna blir …”

Mest positivt

Bra flyt i texten.

Minst positivt

Lite övertydligt och förutsägbart fram till sista tredjedelen. Då äntligen, sker lite överraskningsmoment. Dessutom – vilket beror på mig själv – är temat lite uttjatat, då jag själv håller på med en stor slutstädning inför en flytt nästa år.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Jävla fruntimmer, sa Bernie.
― Jag körde nästan på henne.
― Nu talar vi inte mer om det. Det kallas för krigstukt och har sin givna plats ibland.
Vet inte vad som hade förvånat mig mest. Att Bernie försvarat mig eller att ms Keegan uppvisade ett onormalt intresse för min man. Vilket hon inte ens försökte dölja. Ingen i bilen sa något förrän vi var framme vid Dylans skola.
― Vi är lite tidiga, sa jag och vände mig mot Bernie. Det finns en cafeteria inne på skolan om du är sugen på något?”

Sidan 200

”― Jag blev också lite kissnödig, sa hon och tog täten. Det var så spännande med poliserna innan.
Vi hann knappt komma ut på lagret innan en ung kvinna med rött hår stod beredd med mina sopsäckar framför sig.
― Här är de, sa hon och öppnade upp den första åt oss. Ni hade en jäkla tur. Vi skickade nyss iväg saker till våra systerbutiker runtom i landet.
― Tack snälla, sa jag och rusade fram till den öppna påsen.
Problemet var at den första säcken inte innehöll några böcker. Jag höll istället upp ett berg med avlagda kläder.”

Summering

3 pennorEn småmysig feelgood. Lite tjatig under den första tredjedelen innan den tog fart. Jag ger den 3 av 5 pennor baserat på att den är välskriven.

Vid pennan

Monica

Mörkret inom honom av Andreas Ek – recension

Mörkret inom honomFormat: Pocket

Antal sidor: 385

Utgivningsdatum: 2009

Serie: Jannica Brandt del 1

Förlag: Eken förlag

ISBN: 9789151928098

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Andreas Ek för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Polisroman / deckare

Hur fångade inledningen mig: Här kan du läsa inledningen. Precis som i romanen Det hon slåss för, fastnade jag direkt.

”Vagnen skakade till och äntligen öppnade hon ögonen. De var fulla av liv. Hopp. Glädje. Omedveten om den ondska som präglade livet satt den unga kvinnan i sin naiva värld och såg inte världen så som han såg den.
Ond.
Hon befann sig några meter från honom och snart skulle hennes ögon öppnas för verkligheten.
Snart skulle hon komma till insikt.”

VILKEN är själva handlingen: Detta är första delen i serien där jag redan läst del 2. Men denna var lika fascinerande. Det är en jakt på en kallblodig mördare Jannica Brandt jagar tillsammans med kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholms Syds enhet för grova brott.

Intrigerna: Bra och dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholm syds enhet för grova brott förväntar si gen lugn återgång till arbetet, efter några månaders sjukskrivning. Men när en ung kvinna hittas brutalt mördad i ett friluftsområde, blir jakten på en kallblodig gärningsman högst personlig.
Tillsammans med sin ambitiösa kollega Jannica Brandt tar Niklas helt nya vägar för att hitta fram till sanningen. När det visar sig att mördaren har fler liv på sitt samvete, avslöjas kopplingar till ett av Niklas tidigare fall – ett ärende som han aldrig kunnat glömma …”

Mest positivt

Välskriven och med en extra knorr på slutet. Jag bara älskar denna oförutsedda handling. Det märks verkligen att Andreas Ek som själv arbetat som kriminaltekniker, vet vad han talar om.
Jag är även förtjust i de korta kapitlen. Funkar suveränt för att få romanen att bli en bladvändare.

Andra recensioner över denna författare

Här är recensionen för Det hon slåss för:
https://www.monicaiveskold.se/det-hon-slass-for-av-andreas-ek-bokrecension/

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 102

”Frukosten bestod av en torr smörgås och film ed ett bäst före-datum som skulle få de flesta att rynka på näsan. Lukten var acceptabel och Niklas struntade fullständigt i om han skulle bli sjuk, det var kanske lika bra för han kände sig långt från redo att komma tillbaka. Han ställde tillbaka filen i kylen utan att ha rört den, svepte et glas vatten släpade sig till badrummet där han utförde morgonens bestyr. Tidigare ingick tandtråd och munskölj i ritualen men den senaste tiden hade han inte orkat med det. Med tom blick stirrade han ner i handfatet och lät vattnet rinna över tandborsten.”

Sidan 201

”― Varför har man inte hållit något förhör med henne? frågade Niklas och spände ögonen i Jannica.
― Ingen aning. Titta inte på mig. Det var ju bra av Patrick att nämna det i promemorian i alla fall.
― Verkligen, sa Niklas och läste hela stycket högt. ’Polisassistent Björk fick i uppdrag att ta sig ner till Ågesta Friluftsgård för att se om något av intresse fanns där.’
Niklas höjde tonläget när han kom till meningen som fångat hans uppmärksamhet.
― ’Han mötte en kvinna till höst som dock inte hade sett eller hört något av vikt.’
Jannica förstod vart Niklas ville komma.
― Sett eller hört något av vikt, upprepade hon. Vem är hon då? Och vad är det hon inte har sett som inte är av vikt?”

Summering

4 pennorEn bra polisdeckare som griper tag. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Sträckläste. Den får, precis som del 2 som jag redan läst 4 av 5 pennor. Mycket, mycket bra och jag rekommenderar den verkligen.

Vid pennan

Monica

Ghettolegender av Sammy Jeridi – recension

GhettolegenderFormat: Pocket

Antal sidor: 398

Serie: Ghettokungen (del 3)

Utgivningsdatum: 2021-11-23

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178358533

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Deckare

Hur fångade inledningen mig: Som i tidigare bok, börjar den fasanfullt. Här kan du läsa inledningen.

”Halle-fucking-lujah!
Det enda som störde Anders Lindgren var doften av hö och lukten av djur som en gång bott i den gamla ladan Det stank får. Annars var det här en exceptionellt bra dag. Och den blev bättre och bättre för varje gång hon skrek högt av smärta. Det gav honom stånd. Tills hon svimmade.”

VILKEN är själva handlingen: Detta är den tredje fristående delen i serien om Ghettokungen. Jag har inte läst Ghettokungen men väl Ghettobröder som var fascinerande med all sin svärta, sitt blod och elände. Den här är lika svår att lägga ifrån sig men tyvärr inte lika fascinerande.

Intrigerna: Kraftfullt dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Leon, Stockholms Ghettokung, sitter på Norrtäljeanstalten dömd för ekobrott. När ”Prästen”, en grå eminens i förorten, kräver in en gammal skuld tvingas Leon rymma för att betala tillbaka den. För man säger inte nej till ”Prästen”.
Leon får ett sjukt uppdrag. Han ska hitta Rommels guld, som enligt ryktet ska vara gömt någonstans i Nordafrika. Till sin hjälp har han ärkefienden Jambolo Jobo. Men det finns ett problem – Jambolo har svurit att döda Leon när de hittat det legendariska naziguldet.”

Mest positivt

Lagom korta kapitel. Tydlig information om var karaktären befinner sig. En del av dialogerna är tydliga och kommer på egna rader (andra tyvärr inte).

Minst positivt

Lite för blodigt för min smak och historien är inte lika tät som föregående roman. En del av historien utspelar sig i Tunisien som definitivt inte är någon favoritplats för mig. Redan platsen föder olustkänslor.
Dessutom tycker jag dialogerna i den här boken påminner om invandrar-språket som Lapidus använder och som jag avskyr.

Andra recensioner över denna författare

Här är föregående bok:

Ghettobröder: https://www.monicaiveskold.se/ghettobroder-av-sammy-jeridi-recension/  5 av 5 pennor

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 101

”― Fuck me. Det där var nära, sa Antonio och andades snabbt.
Det mesta av deras grejer och förnödenheter de haft med sig låg kvar i jeepen, som ökenpiraterna skjutit sönder med ett par skottsalvor. Och Joachim …
Innan de sprang in i grottan såg de hur deras förföljare stannade upp. De verkade inte ha någon tanke på att följa efter dem in i berget.
― Herregud, varför dödade de honom? Varför ville de döda oss? flåsade Anna.”

Sidan 200

”― Du. Vet. Inte? Sedan när … Jag vet fan inte vad jag ska säga, bror. Har du ingen som helst kontroll över Leon? Accepterar du att han förintade dig totalt?
Jambolo suckade. När Lexia inte kunde styra med smicker gick hon som vanligt över till hån och härskartekniker.
― Det löser sig ska du se, sa han Trött. Satte på en ny kopp espresso Leon var i duschen och Micha var ute och köpte cigg. Han såg ut genom fönstret på regnet utanför. På bordet låg ritningar över auktionsbyggnaden. Leon hade ritat på dem och det såg ut som om ett barn gått lös med en penna.”

Summering

4 pennorEn bra deckare. Tyvärr tycker jag inte att den lever upp till föregående bok av författaren men rekommenderas ändå varmt och jag ger den 4 av 5 pennor baserat på att den ändå är välskriven.

Vid pennan

Monica

Många nylästa böcker som jag kommer att recensera

På grund av semester och sedan att jag legat sjuk i Covid, har jag inte skapat någon intressant blogg för dagen.

BöckerMen jag kan locka med att jag kommer att bjuda på många spännande recensioner inom kort.

Varje måndag skriver jag en recension här på bloggen och redan på måndag får du den första.

Dessa böckerna har jag nyligen läst:

  • Ghettolegender
  • Mörkret inom honom
  • En sak i taget
  • Patient 43

Alla är bra, några bättre än andra. En sak i taget är den ende feelgood-romanen, övriga är deckare, thrillers och spänningsromaner.

På måndag får du recensionen för Ghettolegender.

Jag önskar dig en trevlig helg!

Monica

 

Flyktpunkten av Val McDermid– recension

FlyktpunktenFormat: E-bok

Antal sidor: (i pocket-utgåvan finns 415 sidor)

Utgivningsdatum: 2013-06-13

Förlag: Alfabeta Bokförlag

ISBN: 9789150116137

Recensionsex: Nej

 

Märkligt hur många böcker som har ordet FLYKT i titeln eller som bara heter FLYKTEN. Kollar inte författaren om titelrubriken är unik? Tänk, jag slutar aldrig förvåna mig. Jag räknade till 60 innan jag gav upp …

Typ av bok: Thriller

Hur fångade inledningen mig: Som alltid med Val McDermids böcker fångades jag omgående.

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om ett barns försvinnande och om kidnappning.

Intrigerna: Välskrivna, som alltid.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa. De driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Att tappa bort sitt barn på en rörig flygplats är alla föräldrars mardröm. Och just det händer Stephanie Harker när hon ska passera säkerhetskontrollen på OHare Airport i Chicago. Metalldetektorn ger utslag precis när hon passerar och samtidigt ser hon hur hennes 5-åriga son Jimmy förs bort av uniformerad polis.

Då Stephanie till slut får möjlighet att berätta vad som hänt framkommer det att Jimmy inte är hennes riktiga son och att hennes vänskap med den kända tv-stjärnan Scarlett Higgins är av stor betydelse.

Med hjälp av FBI blir Stephanie tvungen att söka i det förflutna för att förstå motivet till kidnappningen. Har Jimmy kidnappats av sina egna släktingar? Är det Stephanies svartsjuka ex-man som är ute efter att lära henne en läxa? Eller är det en av Scarlett Higgins tidigare stalkare som kommit tillbaka för att skrämma dem?

Frågan är hur långt en förälder är beredd att gå för att försvara sitt barn.”

 

Mest positivt

Spännande och svår att lägga ifrån mig. Val McDermids formidabla författarröst.

Andra recensioner över denna författare

Jag har läst många av hennes böcker. Alla har jag inte recenserat. Men här kan du se en recension:

Brända broar: https://www.monicaiveskold.se/branda-broar-av-val-mcdermid/ 5 av 5 möjliga pennor

Summering

Val McDermids olika serier är otroligt bra. Jag brukar ge dem ett högt värde. Denna är suverän om inte hennes bästa. Den får 4 av 5 pennor av mig.

Vill du läsa något gripande med ett oväntat slut, rekommenderar jag den varmt.

Vid pennan

Monica

Plundringstider av Ewa Klingberg – recension

PlundringstiderFormat: Inbunden

Antal sidor: 302

Serie: Värnamord (del 2)

Utgivningsdatum: 2021-10-22

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789177897576

Recensionsex: Ja

Tusen tack Historiska media för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Mysdeckare

Hur fångade inledningen mig: Den fångade mig. Jag älskar när jag får kasta mig in i spänningen direkt. Läs själv här:

”Andedräkten stod som ett moln kring Niklas när han med stela fingrar satte nyckeln i låset. Bakom honom trampade Tuva. Dörren gick upp och de tumlade in i hallen tillsammans med all packning. En isande vind drog förbi innan Tuva hunnit stänga efter sig.
― Vad i …, sa Niklas och tog sig raskt vidare in i huset. Helvete!
― Pappa! Vad är det?
― Vi har haft inbrott!”

VILKEN är själva handlingen: Journalisten Nicklas fortsätter gräva i gamla fall som hans pappa har dokumenterat. Detta handlar om året 1966 och den stora julgransplundringen. En historia som hade eskalerat och slutade med ond, bråd död för några ungdomar.

Intrigerna: Bra och stundtals kraftfulla.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga.

Dialogerna: Driver ofta handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Att dela sin avlidna fars hus med en vuxen dotter visar sig vara både trevligt och besvärligt för journalisten Niklas Tell. Nu slipper han åtminstone känna stress inför att tömma huset och ägnar istället dagarna åt att nysta i fler av faderns kalla fall.

Efter ett fridfullt julfirande i Australien kommer han och dottern hem till ett upp- och nedvänt hus. Att någon har brutit sig in är uppenbart men inget värdefullt tycks vara stulet. Däremot hittar Niklas en papperslapp med gåtfullt innehåll. Är det hot eller bara nonsens?

Niklas låter sig inte avskräckas utan gräver vidare i det beryktade julgranskriget 1966, ett mysterium som har gäckat generationer av Värnamobor. Den vintern eskalerade kampen mellan rivaliserande gäng och två ungdomar dog. Fallet är fortfarande olöst – och någon vill uppenbarligen att det så ska förbli.”

Mest positivt

Välskriven roman. Handlingen drivs sakta framåt och spänningen blandas med lite romantik och kärlek. Behagligt att slippa blod och elände.

Minst positivt

Det abrupta slutet. Jag blev verkligen besviken. För mig kändes det som om författaren ville avsluta boken och komma bort från den. Det händer saker i slutet som, sorgligt nog, inte tas upp på det sätt som jag tycker att de hade förtjänat. Att låta läsaren suga på innebörden en stund, förhöjer läsglädjen. Som det nu var blev det nästan berättat och inte gestaltat, dvs pang, pang, pang på rödbetan. Läsaren har redan kunnat räkna ut delar av slutet, dock inte allt. Det är här det brister. Låt oss bli mer överrumplade. Det tjänar en så här välskriven roman på.

Dessutom lite synd med tautologierna, se nedan under text från sidan 100. Det blir tautologi när författaren använder frågetecken och sedan skriver ut ordet undrade (eller frågade).

Andra recensioner över denna författare

Här är första boken i serien – som jag har recenserat:

Midsommarblot – https://www.monicaiveskold.se/midsommarblot-av-ewa-klingberg/ – 4 av 5 pennor

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Det var inte så lätt som han trott att jämföra den gryniga bilden i tidningen med den på Isa i katalogen. Kanske personen i mössan inte ens vare en tjej. Hoppet stod nu till de utlagda originalfotografierna på bordet. Men ingenstans fanns kortet han sökte efter. Han smackade irriterat med tungan och gav upp.
Utan att han lagt märke till det hade Tuva kommit in i rummet och ställt sig bakom honom.
― Hittar du vad du söker? undrade hon.
― Nej, erkände han. Jag går vilse i mina egna labyrinter.”

Sidan 200

― Det blir bra, avslutade redaktören Jag har arkivbilder också som jag kan använda mig av.
Torbjörn visste att det fanns bilder från tidigare år som visade insamlandet av granarna och de olika bålen. Själv skymtade han på flera av dem även om han ofta valt att hålla sig i bakgrunden.
Redaktören tackade för sig och körde därifrån. Motorljudet dog ut och Isa föreslog att de skulle gå in och koka kaffe. Så länge reportaget inte publicerats kunde de fortsätta använda huset som tillhåll. Ingen sa något när Plåstret slank med in och Isa dukade fram en kopp till honom också.”

Summering

4 pennorEn mysdeckare som var väldigt läsvärd (fram till slutet och de sista sidorna som fick ett abrupt slut). Romanen får 4 av 5 pennor baserat på slutet, annars hade jag gett den full pott.

Vid pennan

Monica