Debutera som romanförfattare?

Idag är det den 6 december. Till dig som skriver eller vill börja skriva kommer här några tips och även erbjudanden.

Min dröm har alltid varit att skriva. Det har jag också gjort sedan 80-talet men framförallt fackböcker. Totalt 61 sådana har det blivit. Många med väldigt kort livslängd eftersom de har handlat om IT-program och –frågor.

Mina senaste fackböcker är:

 • FramgångsRIK & Lycklig som handlar om hur du uppnår mål, förbättrar din struktur och planering för att därigenom frigöra tid till sådant som ligger dig varmt om hjärtat
 • Omslagsförslag Handbok i textproduktion 2Handbok i textproduktion – layout, design och formgivning som handlar om hur du skapar mallar, formger dina dokument och webbsidor samt når ut med ditt budskap baserat på de regler som finns idag i Sverige men också layoutreglerna som funnits sedan 1500-talet

Vill du beställa någon av ovanstående böcker, klicka på länken till respektive bok. Just nu har vi några riktigt härliga erbjudanden.
Här kan du se mer om vad boken FramgångsRIK & Lycklig innehåller:

Antologier och barnbok

Jag har gått skrivarkurser, både fysiska och digitala, sedan 2013 då jag beslutade mig för att skriva skönlitteratur.

För att testa hur detta fungerade, har jag deltagit i väldigt många antologier med mina noveller och berättelser. Här ser du några av dem. Om du är intresserad av att få köpa böckerna rabatterade, så återkommer jag till detta längre fram.

 • Kvinnan och Eken
 • Dolt under ytan
 • Jul igen (en bok uppbyggd som en adventskalender för vuxna)
 • Sjön (med skräckhistorier)
 • Mer än bara ord – en bok om kommunikation
 • Över Mållinjen – en bok om hur du når dina mål

Kvinnan och EkenFramsidan - Jul igenBoken Dolt under ytanMer än bara ord

 

 

 

2017 kom min första barnbok ut:

 • Pojkarna Bus och de 3 nycklarna en saga från Norge som jag skrev tillsammans med mina barnbarn Utmärkt för barn mellan 5 och 11 år

Om att skriva

Jag startade i fjol en kraftfull kurs för de som vill lära sig planera sitt skrivande och sin marknadsföring, något som jag utbildat i under 30 år men nu i samband med mitt skrivande. Vill du läsa mer om kursen, klicka på länken nedan:

 • Planera ditt skrivande och din marknadsföring

I kursen får du dessutom massor med tips för ditt skrivande, exempelvis hur du kan skriva synopsis – om du vill göra det. Du får kursen till extrapris om du anmäler dig före nyår.

Att skriva är ett hantverk och det går att lära sig och precis som för allt hantverk krävs träning. Jag har hållit på med min första roman i ca 3 år. Hoppas den ska komma ut i början av nästa år.

Fallgropar för skrivandet?

Det vanligaste jag ser när jag testläser vilket sker ofta och mycket, samt även recenserar böcker vilket jag gör varje vecka, är att de som skriver skönlitterärt många gånger berättar i stället för gestaltar. Själv jobbar jag hårt med detta och har nu anmält mig till en professionell utbildning för att träna ännu mer på den delen.

Att minimera adverb och adjektiv är också en stor utmaning. Exempelvis skriva ”hon står stilla som en staty” i stället för ”hon står blixtstilla”. Använda metaforer och liknelser som inte är utslitna är en utmaning. Då är begreppet ”stilla som en staty” inte det bästa. Kanske skriva ”hon står stilla som lejonet inför bytet” blir bättre.

Gestaltningen ökar om du tänker dig att du tittar på en film i stället för läser/skriver. Själv använder jag en gestaltningsmall som hjälper mig komma ihåg och förbättra mitt skrivande. Det gäller att visa läsaren vad som händer, att måla med ord.

Skriv i den genre som du själv tycker om. Gillar du fantasy, kanske det är den genren du ska testa. Läser du mycket feelgood, ska du eventuellt testa att skriva något i den genren.

Det är inte fel att använda en förenklad synopsis när du skriver. Att ha skapat en inriktning för ditt skrivande, stöttar dig att nå mål. En förenklad synopsis kan innehålla början, mitten och slutet. Alternativt kan du använda en fördjupad där du gör bilder eller minnesstolpar för varje scen eller kapitel.

För att skapa levande karaktärer, rekommenderar jag att du använder personlighetstester på dem. Själv gör jag uppemot 30 olika tester för att få en levande karaktär. Allt som framkommer dokumenterar jag men använder endast en liten del i det som jag skriver. Om du vill ha tips på detta, kan du gå min onlinekurs i Personlighetstester. Då får du verktygen som oftast finns gratis på nätet. Vill du läsa mer om den, klicka på länken. Du får kursen till extrapris om du anmäler dig före nyår.

 • Utveckla dig själv eller din karaktär med hjälp av personlighetstester

Färdigt manus

När jag skriver råmanus, vilket ofta sker i november månad, skapar jag grunden för min roman. Sedan lägger jag den åt sidan och låter den vila i minst ett år innan jag påbörjar det stora redigeringsarbetet.

För tillfället skriver jag min fjärde roman och slutredigerar två av mina romaner. Den första som ska ut, djupanalyserar jag för tillfället, för att se att storyn håller och att gå hårt åt med saxen för att skära bort ovidkommande saker. I den andra romanen har jag påbörjat redigeringen som kommer att ta minst några månader.

När ditt manus är klart har du minst två vägar att gå. Antingen kan du skicka till förlag eller låta trycka upp på egen hand. Det finns många bra print-on-demand-förlag där du får hjälp med att lansera boken på nätbokhandeln mm.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande!
Monica

Share →