Den engelske kusinen av Jan Mårtensson

Bokrecension

Serie: Homandeckare (del 46)

Antal sidor: 332

Förlag: Wahlström & Widstrand

ISBN: 9789146234234

 

I påsk satt jag ute i flera timmar och läste på min nya deckare som jag köpt; Jan Mårtenssons ”Den engelske kusinen”. Gillar hans mjukdeckare som inte är blodiga. Men den här var jag inte lika förtjust i. Den lämnade mig med ett enda stort frågetecken. Kände mig lite lurad på slutet. Alltför förutsägbart, nämligen, trots att det stod att slutet var överraskande.

Detta är Jan Mårtenssons 46:e bok om antikhandlaren Johan Homan. Jag har endast läst några stycken tidigare och de har jag verkligen gillat. Men den här … nej, inte helt i mitt tycke. Kanske på grund av inblandad politik. Början och mitten av boken var himla bra och jag hade svårt för att släppa den. Men sen planade det liksom ut …

Jag ger boken endast 2 pennor av 5 möjliga. Framförallt eftersom jag tycker att en känd författare och stort förlag borde ha korrekturläst texten bättre. Det saknades mängder med prepositioner, exempelvis, i texten.

På nätet:

”Historien börjar i baren på anrika Mount Nelson Hotel vid Taffelbergets fot i Kapstaden. Antikhandlare Johan Kristin Homan är ”medföljande” till sin flickvän Francine Silfverstierna, en av cheferna på Säpo, som ska tala vid en stor internationell konferens om terroristbekämpning. I hotellets bar träffar han två svenskar: John Silver, importör av sydafrikanska viner, och Kenneth Bjarnefjell som är verksam i guldbranschen. Några dagar senare möter Homan på nytt John Silver i den vackra lilla staden Stellenbosch. Francine och Johan har tagit några semesterdagar för att besöka hjärtat i Sydafrikas vindistrikt. Men det visar sig att Silver gör mycket mer än importerar viner. Han är också involverad i ett internationellt miljardprojekt som rör digitalisering av den afrikanska tv-marknaden. Kina och Ryssland figurerar bland intressenterna, korruption och storpolitisk maktkamp finns med i spelet liksom en afrikansk diktator och brittiska underrättelsetjänsten MI6.

Vid hemkomsten till antikaffären på Köpmangatan i Gamla stan dras Homan in i ett mystiskt mord på Lidingö och ett annat i hjärtat av Sörmland.”

2 pennorEndast 2 pennor av 5 möjliga.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →