Den sista marionetten av Andreas Ek – recension

Den sista marionettenFormat: Inbunden

Serie: Joel Adler (del 1)

Antal sidor: 337

Utgivningsdatum: 2022-09-13

Förlag: Stellar förlag

ISBN: 9789188981202

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Andreas för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Intensiv spänningsroman

Hur fångade inledningen mig: Som alltid i Andreas böcker, fångades jag direkt. Den startar mjukt och med Andreas härliga författarröst. Här kan du läsa den.

”Hon suckade när hon stoppade in mjölken i kylskåpet. Som vanlig hade Alexander kommit ner till köket och druckit ett par klunkar kaffe på stående fot. Sedan hade han pussat henne på kinden innan han sekunden senare stängt ytterdörren bakom sig. Lämnat henne med nybakat bröd och färskpressad apelsinjuice. Hon saknade de stressfria morgnarna när de bra njöt av varandras sällskap. Vardagen hade smugit sig på som en oinbjuden gäst alldeles för snabbt, trots att de inte ens hade några barn, även om de hade talat om att försöka snart.”

VILKEN är själva handlingen: En spänningsroman som utspelar sig i hjärtat av Stockholm. Joel tar lagen i egna händer och försöker stoppa en katastrof.

Intrigerna: Dramatiska, andlösa.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Joel Adler är en före detta operatör vid Sveriges hemligaste specialförband som efter en förödande insats i Somalia nu lever ett ensamt och kringflackande liv. Krig har varit hans arbetsplats och åren som elitsoldat har format både hans starka psyke och imponerande fysik.

Efter ett slumpmässigt möte på ett hotellrum vaknar han upp med den vackra Tess mördad bredvid sig i sängen. Innan Joel hinner göra något åt situationen ringer telefonen samtidigt som polisen bankar på dörren. Rösten i andra änden ger honom ett ultimatum, antingen straffas för mordet eller följa instruktionerna och bli en marionett. Joel fattar ett snabbt beslut. Ett beslut han för evigt kommer att ångra.”

 

Mest positivt

Andreas författarröst och sätt att skriva samt hans kunskap inom det polisiära. Alltid lika spännande. Glimrande!

Minst positivt

Egentligen inget bortsett från några stavfel som jag upptäckte. Du kan se ett stavfel på sidan 100 nedan (markerat med fetstil).
Tautologin att skriva både frågetecken och använda sig av fråga i dialogen. Se nedan under sidan 100.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Männens plan hade varit att hugga så många som möjligt med knivar och sedan bli martyrer genom att själva skjutas av polisen. Tillsammans med MUST hade Jonas och hans team haft övervakning på terroristerna och på morgonen när de tänkte utföra dådet hade Nationella insatsstyrkan stormat lägenheten och gripit dem.
Tack vare möjligheten att övervaka Internet genom en hemlig algoritm, där mail och konversationer som innehöll specificerade ord som kunde kopplas samman till terrorplaner, var operation som den med de båda männen möjlig. En stor mängd data sållades och filtrerades ner till det som var mest intressant. Jonas och hans team djupdök sedan ner i datan och analyserade den för att se om det var något att gå vidare med.
― Har vi fåt något nytt att arbeta med? frågade Jonas.
Jenny snurrade ett havt varv på stolen.”

Sidan 250

”Han pressade samman käken när han drog åt och stönade till av smärta.
Sedan lämnade Joel stugan, tog upp Seths telefon och ringde Emma Steen. Numret hade han memorerat i Gamla stan när han tittade i hennes telefon.
Hon lät andfådd när hon svarade med sitt namn.
― Lyssna noga och avbryt inte, sa han. Jag är Joel Adler, före detta operatör inom SOG. Det är jag som ströp ut dig i Gamla stan. Jag ber om ursäkt för det, men det var nödvändigt.”

Summering

5 pennorEn fantastisk roman. En av de bästa i år. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor. Läs den om du gillar spänningsromaner!

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →