Currently viewing the category: "Digital utbildning"

Förväntningar

Det är praktiskt när du ska skapa att du har förväntningar. Oavsett om du vill måla, skriva eller något annat kreativt, behöver du ha förväntningar.

DansaTillåt dig att dansa med dina förväntningar!

Vilken vision har du? Låt inte glappet mellan vision och verklighet bli alltför stort. Då tappar du kanske greppet? Förbered dig som en balettdansös. Du behöver träna på varje fas i den kreativa processen. Ju mer du tränar, desto modigare blir du.

Ibland väljer jag att arbeta nästintill som en maskin. Om jag upptäcker att jag inte kan skriva, då skriver jag blogginlägg eller dagbok. Eller så kladdar jag med färg – utan press på att skapa något.

Jag väljer att ”gå till jobbet” genom att sätta mig framför datorn och skriva – oavsett vad. När jag har flödesskrivit en stund, brukar inspirationen dyka upp.

Eller så läser jag en bok. Ibland blir en mening eller ett stycke i den boken så glasklar att jag måste använda något liknande i mitt eget skrivande.

En tv-film eller -serie kan också duga. Jag gör några små anteckningar i form av frågor och vips dyker svaren upp som jag kanske kan använda i mitt skrivande.

Samma sak med målandet. Jag släpper prestationsångesten och kladdar med färg. Tillåter mig vara ett litet barn i mitt skapande. Hittar nya vägar, nya former, nya verktyg.

Jag väntar aldrig på att kreativiteten ska yppa sig. När jag väl sätter mig och ’bara gör’, det är då den kommer.

En av mina mentorer och handledare i måleriet under mina utbildningsår, brukade säga:

― Monica, du ska iaktta i 55 minuter och måla i 5.

Det ligger mycket tankar bakom de orden. Och de är verkligen SANNA!

Givetvis har jag dessutom många olika böcker på gång. Om jag fastnar i en, väljer jag en annan. Samma sak med mina målningar och bilder. Jag har flera på gång där alla befinner sig i olika faser.

Måla och skriv från ditt inre

Det är när du tillåter dig att gräva i ditt eget inre, som mycket dyker upp. Och det behöver inte vara sant. Precis som om du skapar en bro mellan ditt inre och det yttre, bygger du upp ord, meningar, stycken, sidor. Du kanske målar något som du inte alls hade tänkt dig. Använd intuitionen i stället för att skapa tekniskt riktiga saker.

Då blir det något annat än en roman/novell eller duk som ska fyllas med färg.

Lev! Njut! Kladda! Skapa! – Allt utan press.

Tillåt dig att vara den mest underbara version av dig själv – utan några krav.

Fokusera på leken – inte allvaret!

Följ din inre glädje och längtan!

Lycka till!

Monica

 

Spelaren av David Baldacci – bokrecension

SpelarenFormat: Inbunden

Serie: Aloysius Archer (del 2)

Antal sidor: 445

Utgivningsdatum: 2021-05-20

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178356706

Referensex: JA

Tusen tack Bokfabriken!

 

Typ av bok: Detektivroman

VAR utspelar sig romanen: Kalifornien

NÄR utspelar sig romanen: 1949 (efter kriget)

VILKEN är miljön: Småstäder

Hur fångade inledningen mig: Fastnade direkt. Älskade humorn i boken.

Här är den inledande texten:

”Medan ett nytt decennium tornade upp sig satt Aloysius Archer i en knirrande buss på väg västerut mot Kalifornien för att försöka skapa sig så mycket av ett liv som någon som han rimligtvis kunde vänta sig. Ett tak över huvudet, tre mål mat om dagen, då och då en flaska hygglig whiskey och stadig tillgång till Lucky Strike-cigaretter så att han kunde hålla munlädret igång och smilbanden i form. Och ett jobb. Eller i själva verket snarare ett yrke. Det behövde han just nu. Det var som att leta efter vatten i en öken, man vara bara tvungen att få tag i det och struntade i hur det gick till. Hittade han inget skulle han vara en ärkenöt, och i det fanns det ingen framtid.”

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om Archer och ett fall som han blir involverade i.

Intrigerna: Välskrivna och drivande.

Miljöbeskrivningarna: Trovärdiga miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Rappa, humoristiska och leder handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

KALIFORNIEN 1949. Krigsveteranen Aloysius Archer har fått anställning som privatdetektiv. Första uppdraget för den välrenommerade byrån blir att ta reda på vem som ligger bakom smutskastningen av en välkänd politiker. När två personer med kopplingar till fallet påträffas döda på en burlesk nattklubb står det klart att det inte bara handlar om politiskt falskspel utan något betydligt dödligare. När han träffar den unga och lovande skådespelerskan Liberty Callahan på ett kasino visar det sig dessutom att det inte bara är Archer som har ett hemligt förflutet.

Spelaren är den fristående uppförsäljaren till Skulden, den första delen i bästsäljaren David Baldaccis nya serie om krigsveteranen och privatdetektiven Aloysius Archer.

Mest positivt

Humorn och spänningsfaktorn.

Minst positivt

Tyngden. Det är en tjock, inbunden bok. Svår att hantera.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 162 – smakprov på humorn

”… Möblerna var stora och smakfulla och väl utplacerade i rummet. En eldstad i ena änden var byggd av sten och avslutades med en spiselkrans som bestod av en enorm, maskäten bit svartnat och slitet trä. Någon kunde ha byggt en båt av den och ändå fått virke över.”

Sidan 300

”― Han har packat ihop för dagen, men jag är mer av en nattuggla.
Han satte sig på huk.
― Om ni är intresserad så skulle jag vilja ställa några frågor och ge er en uppdatering, sa han med låg röst.
Kemper såg på de andra männen och log.
― Okej pojkar, trist för er, men nu tar jag mina leksaker med mig och åker hem. Ni kan slåss om era sista dollar. Och ni kan tacka mig senare.”

Summering

4,5 pennorVälskriven och lagom lättläst deckare i den gamla stilen/genren. Jag gillade den verkligen och ger den 4,5 av 5 pennor. Ser fram emot fler böcker i serien.

Vid pennan

Monica

 

 

En deltagares roman och allmänna skrivartips

Som kursledare fick jag äran att läsa en roman skriven av deltagaren Lars Micael Adrian – ”Hemligheterna de bär på”.

Lars Micael har gått min stora onlinekurs Skriva spänning som är på 35 veckor.

Det är alltid lika roligt att få möjlighet att läsa romaner/böcker som deltagarna skrivit. Oftast gör jag det i egenskap av redaktör, lektör eller testläsare. Då tar jag betalt för detta. Författaren får en gedigen rapport med allt som behöver ändras, baserat på vilken profession jag blir engagerad för.

Men den här romanen var jag nyfiken på och ville läsa utan att åta mig någon fackkunskap.

Det var en bra roman.

Tips för böcker som stöttar dig

Precis som för de flesta blivande författare fanns det en del förbättringsmöjligheter. Tänk på att noga göra olika redigeringsrundor när du skriver.  I min bok Redigera framgångsRIKT har jag lagt in ett antal rundor som en checklista och samtidigt kan författaren plocka ner mallar för redigeringen, framförallt för djupanalysen som brukar vara den sista redigeringsrundan. Behöver du stöd för redigeringsrundan, kan du välja den.

Redigera framgångsRIKTLänk till boken Redigera framgångsRIKT: https://www.bod.se/bokshop/redigera-framgangsrikt-monica-iveskoeld-9789177855798

Behöver du som författare stöd, kan du välja handboken Börja skriva framgångsRIKT. Här är länken till den:

Börja skriva framgångsRIKT framsidanLänk till fackboken Börja skriva framgångsRIKT: https://www.bod.se/bokshop/boerja-skriva-framgangsrikt-monica-iveskoeld-9789179690380

 

Handbok för textproduktionBehöver du stöd för uppställningar och layout, finns handboken för detta.

Länk till Handbok för textproduktion: https://www.bod.se/bokshop/handbok-foer-textproduktion-layout-design-och-formgivning-monica-iveskoeld-9789176998892

 

Redigeringstips

Några tips som jag ständigt stöter på, får du här.

De flesta behöver jobba med inledningen. Förlagen läser kanske bara de första sidorna och sätter du då inte hela romanen i inledningen, utan en massa bakgrundsinformation, finns risken att de väljer bort din roman.

Perspektivet är en annan sak som behöver åtgärdas. Själv har jag en tendens att missa perspektivpersonen så en runda i mitt redigeringsarbete ägnar jag åt detta. Du kan INTE vara inne i huvudet på mer än en person i varje scen, exempelvis. Väljer du Allvetande perspektiv (typ flugan på väggen) kan du inte ens komma in i någons huvud.

Gestaltningen är viktig. Du behöver givetvis inte gestalta allt men om du faller för refererande text eller berättande, kan läsaren tappa intresset för din roman.

Tempus är nästa viktiga runda. Du måste hålla dig till ett och samma tempus genomgående. Har du valt att tala i nutid (presens) ska detta framgå genom hela romanen. Väljer du dåtid, bör du hålla dig till det.

Dialogerna behöver en egen runda. Hur skriver du dialog? Talstreck eller citationstecken? Är de tillräckligt drivna och leder din berättelse framåt?
Slutligen brukar en del ha med dialoger på annat språk. Detta är inte vad jag rekommenderar. Om en person inte är bevandrad i språket, tappar läsaren alltför mycket information. Då är det bättre att du översätter alla dialoger, även om de är på ett annat språk.

Lyckas du ge din berättelse ett överraskande slut, vilket kan vara värt att lägga tid på, är det ett extra plus.

Lycka till med ditt skrivande och dina kanske sjutton redigeringsrundor!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Leva för stunden av Jeanie London – recension

Leva för stundenFormat: Häftad

Serie: Lust – en hetare del av Passion

Utgivningsdatum: 2002

Förlag: Harlequin

ISBN: 91-640-2790-2

Antal sidor: 250

Inget referensexemplar!

Den här boken fick jag faktiskt av en släkting till mig som fyller 100 år nästa gång. 😉

 

Typ av bok: Kärlek och passion med erotik

WANT: Julienne behöver lära sig vara passionerad

NEED: Kärlek

VAR utspelar sig romanen: delvis i en gammal teater

NÄR utspelar sig romanen: nutid

VEM är protagonisten: Julienne Blake, professor och konservator

VILKA styrkor och svagheter har protagonisten: Osäkerhet och oerfaren men mycket duktig i sitt jobb

VILKEN är själva handlingen: Före detta pojkvännen tar om för henne att hon inte har någon passion vilket innebär att hon lär sig självhypnos och beslutar sig för att förföra en känd doktor inom området restaurering.

Intrigerna: Fungerar väl.

Dialogerna: Rappa och ofta erotiskt uppbyggda.

 

Mest positivt

Att boken är lättläst, perfekt för hängmattan eller solstolen.

Minst positivt

Förutsägbarheten.

Några valda texter ur boken

Jag väljer några texter ur boken för att du ska få en uppfattning om berättarrösten.

Baksidestexten

”Julienne Blake tittar sig i spegeln ovanförbyrån och ser de bleka kinderna där rouget mattats av och flätan som lösts upp. Bilden passar inte alls in på den vågade kvinna hon vill bli. Det är dag att lägga den duktiga flickan åt sidan, ta kontroll över sitt liv och utforska sin sensualitet.
Passande nog har den före detta fästmannen lärt henne hur hon ska släppa hämningarna genom att använda sig av självhypnos. Utan att tveka ger hons ig ut på okänd mark, med hypnosinstruktioner och Handboken för stygga flickor till hjälp.
Precis som planerat leder det henne rakt i armarna på doktor Nicholas Fairfax. Nick befinner sig i Savannah för at restaurera den erotiska teatern och i hennes ögon är han den perfekte mannen att ha en glödhetflirt med. Att han dessutom är känd för sina kvinnohistorier borde garantera att ha ninte är ute efter mer än en romans, eller hur?”

Sidan 100

”― Det ska jag ha.
Hon lyckades motstå en överväldigande impuls att ställa sig på tå och kyssa honom.
I stället riktade hon sin energi på att dela ut arbetsuppgifter åt sina studenter. De skulle skruva loss sittplatserna, en åt gången, bedöma varje stols skick och sedan skriva ner skadorna på en bedömningsmanual som Julienne satt ihop föregående kväll. Medan studenterna arbetade gav hon råd och hjälte till, pekade på skador som de inte sett och ställde frågor för att de skulle öva sig på att tänka självständigt.”

Sidan 200

”Nå ja, det förklarade varför han inte förstått poängen med programmet. Han hade aldrig varit tillräckligt ung och romantisk för att ta till sig tanken på att bli kär. Men när han mötte Jules blick undrade han om han någonsin givit kärleken en ärlig chans.
Ytterligare en råga at lägga till listan av saker som han måste komma underfund med.”

Summering

4 pennorEn sexig kärleksroman, perfekt för stranden eller som sällskap i solstolen en het sommardag. Jag rekommenderar den och ger den fyra av fem pennor, framförallt eftersom den är lagom erotisk utan att bli sliskig.

Vid pennan

Monica

 

Spännande lansering för dig som målar

Tips till dig som målar

Intuitivt måleriNågra av mina deltagare går onlinekursen i måleri. En del har redan gått den. Det är en 6-veckorskurs där de får prova på olika tekniker och metoder. Nu har jag även skapat en ny liten utbildning för dig som är sugen att lära dig ytterligare möjligheter.

Jag har själv gått kurs i Vedic Art som baserar sig på intuitivt måleri. Kunskapen kring nya metoder tänkte jag eventuellt lansera i en liten påbyggnadskurs för dig som är sugen. Är du det?

Dessutom har jag den senaste tiden testat Mandala-måleri. Tidigare i mitt liv har jag arbetat med pointillism, dvs att arbeta i punkter. Detta är en konstart från sista delen av 1800-talet och den går ut på att i stället för att blanda färgen på palett, målar konstnären med små punkter direkt på duken. Jag tänkte även lägga in denna lite speciella teknik – helt utifrån mitt sätt att måla – som ett avsnitt i påbyggnadskursen som jag kallar ”Intuitivt måleri”. Om du är sugen på att delta eller veta mer, klicka på nedanstående länk.

Ja tack, jag vill gärna veta mer om onlinekursen i ”Intuitivt måleri”.

https://simplesignup.se/event/181755-intresserad-av-att-faa-veta-mer-om-maalarkursen-intuitivt-maaleri

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Marinerad kyckling med ugnsrostade rotfrukter

Marinerad kyckling med rotfrukterTill min födelsedag bjöd jag på denna lättlagade rätt.

För dig som är viktväktare får du beräkna utifrån potatis, kaffegrädde och matfett samt marinad.

Jag tog fram kycklingfiléer ur frysen på morgonen, dagen innan. På kvällen marinerade jag dessa i en härlig vitlöksmarinad. De fick således ligga i ett dygn i kylen. Normalt brukar jag göra marinaden själv, men denna gång köpte jag färdig.

Ingredienser för 4 personer

Kycklingbröstfilé 4 filéer

Marinad, 1 påse färdig Vitlöksmarinad

Potatis 8-10 st

Morot 6 st

Rapsolja 2 tsk

Kaffegrädde – 2 dl

Kinesisk soya – 2 msk

Sambal Oelek – 1 tsk

Sallad:
– 1 Röd paprika
– Ett antal plommontomater
– Sockerärtor skurna i små bitar
– Frysta ärtor (som fått tina)

Gör så här

Lägg kycklingfiléer i marinad och låt dem ligga i denna under ett dygn.

Sätt ugnen på 200°.

Skala och klyfta potatisen.

Skala och klyfta morötterna.

Lägg potatis och morötter i en ugnsfast form med olja i botten. Rör runt. Krydda med grillkrydda och salt och lite vitpeppar.

Sätt in i varmluftsugnen ca 45 min.

Lägg den marinerade kycklingen, gärna avtorkad, i en ugnsfast form.

Blanda 2 dl kaffegrädde med kinesisk soya. Häll över kycklingen. Täck med folie. Sätt in i ugnen när potatisen varit inne i ca 15 minuter. Ta av folien efter ca 15 minuter.

Servera salladen till.

Superenkelt och mycket gott. Rätten blev uppskattad, framförallt av barnbarnet Axel (10 år) som gav mig full pott.

Monica

 

 

Skrivar-inspiration – den 20 juni nytt tema för månaden – Dramaturgi

Skrivar-inspirationDu har väl inte missat att du kan delta i mina digitala inspirationskurser för en mycket liten summa? Varje månad kör jag ett digitalt live-webinar i två timmar, där jag ger dig alla tips jag kan komma på kring ämnet.

I juni blir det den 20 juni kl 14-16. Allt spelas in!

Sedan får du tillgång till en sluten grupp i vilken du får många härliga övningar. Förra månaden (maj) hade vi ämnet ”Förbättra dina miljöbeskrivningar (och därmed din gestaltning)” och då fanns det 16 häftiga övningar. Du har en månad på dig att använda dem i ditt eget skrivande. Sedan kopierar du in texten och ber om respons på den i gruppen.

Allt detta för endast 300 kronor inkl moms. Tänk dig! En hel månad för endast 300 kronor. Och vill du ha det ännu billigare, kan du köpa årskort och gå 12 gånger men betala för 10.

I juni blir det ämnet ”Dramaturgi” och jag kommer dels att ge dig massor med tips men också härliga övningar som utmynnar i en komplett novell (om du vill). Du får lära dig dramaturgin på ett litet annorlunda sätt, jag lovar.

Dramturgi juni

Om du är sugen, kan du genast anmäla dig här:

Milords Skrivar-inspiration 20 juni (simplesignup.se)

Varmt välkommen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Blandfärs-gryta med rotfrukter och Bongs tomatsoppa

Den här goda grytan komponerade jag i veckan. Utgick från ett gammalt recept och la till bland annat en burk tomatsoppa (Bongs). 7 blå points per person för dig som är viktväktare.

Servera den gärna med bröd till (ej inräknat i points).

Gryta med blandfärsIngredienser för 4 personer

Potatis 4 st                          

Morot 2 st                             0

Kålrot ett litet                      0

Nötfärs 10% 300g              15

Margarin flytande  1 tsk     1

Lök 1st, gul                            0

Vitlök 2 klyftor                    0

Köttbuljong 2,5 dl              0

Matlagningsvin, rött ½ dl 0

Bongs tomatsoppa (outspädd) 1 burk 5

Persilja 2 msk                     0

Gör så här

Skala och tärna potatis, morot och kålrot i små bitar och lägg i en gryta.

Fräs färsen i margarin i en stekpanna och krydda med salt, peppar och grillkrydda. Lägg í grytan.

Fräs hackad lök och vitlök. Lägg i grytan.

Häll på buljong, vin och en burk Bongs tomatsoppa (utan att späda).

Låt allt småkoka ca 25 minuter.

Strö över hackad persilja.

 

Smaklig måltid!

Monica

Kul frågeställningar att använda för att skriva

Skriva - writingFråga: Kan jag ha flera stories i en och samma roman?

Svar: Själv grundhistorien bygger på en genomgående tråd. Men du kan lägga in flera olika frågor som läsaren vill ha besvarade. Du bör ha en protagonist (huvudkaraktär) som utvecklas successivt och driver din berättelse framåt.

Fråga: Önskar tips för tidsaxel.

Svar: Ett sätt är att skapa en tydlig axel. På den kan du sedan skriva in lyckliga respektive sorgliga händelser som sker. Det finns färdiga mallar för tidsaxlar i exempelvis PowerPoint men du kan också använda dig av Excel eller ett mindmap-program på datorn.

KaraktärFråga: Jag behöver arbeta mer med karaktärerna. Hur gör jag?

Svar: Testa dem via olika digitala personlighetstester. Det finns en uppsjö. Du kan köra många olika. På så sätt får du fram dina huvudkaraktärers styrkor och svagheter. Dessa är viktiga för att din story ska bli trovärdig.

Fråga: Jag har förstått att jag måste kroka fast läsaren redan i första meningen. Varför?

Svar: Du vill att läsaren ska fortsätta läsa med iver. Då är det viktigt att du skippar alla transportsträckor och hoppar rakt till den värsta händelsen redan i inledningen.

Fråga: Hur synliggör jag att protagonisten (huvudkaraktären) byter miljö, kanske träffar nya och andra karaktärer osv?

Svar: Varje scen består av:

  1. En utvald karaktär (perspektivperson)
  2. En miljö
  3. En tidpunkt

Så snart du byter något av dessa, måste du byta scen.

Fråga: Vad innebär mittpunkten?

Svar: Det är då din karaktär har nått insikt om hen är på väg. Ungefär mitten av romanen. I en spänningsroman brukar även antagonisten komma närmare protagonisten, just vid mittpunkten.

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

 

 

 

Marie Malmberg gästbloggar

Marie har gått och går skrivarkurser för mig. Fram till nyligen har hon deltagit i den stora onlinekursen ”Skriva spänning” på 35 veckor och nu har hon årskort till min abonnemangstjänst ”Skrivar-inspiration” där vi träffas digitalt en gång i månaden kring ett visst tema och sedan har en månad på oss att göra övningarna.

Jag frågade några av mina deltagare om de ville blogga. Marie var en av dem. Här är hennes inlägg.

Tusen tack för vitsorden

Tack, kära Marie, för all din fina respons. Jag blir överlycklig. Min mission i livet är att få andra att växa. Det du skriver är ett kvitto på att jag har lyckats. Tusen, tusen tack. Jag önskar Marie och alla andra som går mina skrivarkurser, stort lycka till i framtiden med det kreativa skrivandet.

Marie Malmberg presentation

Marie MalmbergMarie Malmberg heter jag och bor sedan 18år tillbaka på en avstyckad gård i Bårslöv tillsammans med min man. Vi har till sommaren varit gifta i 30 år och har två biologiska barn samt ett barnbarn på fyra.

När vi flyttade till gården öppnade vi upp dörrarna för två fosterbarn som bodde hos oss elva år. Det gav oss så mycket att vi fortsatte. Än idag har vi två killar som snart är flygfärdiga.

Vi har under åren haft katter, hundar, hästar, kaniner och sköldpaddor.

När jag efter 32 år gjorde mig av med konditoriet som varit mitt livsverk, tappade jag fotfästet. Vad fanns det i livet som gav mig samma kreativa tillfredställning?

Sommaren 2020 kom jag att tänka på något jag alltid velat göra. Skriva en bok.

Min första fråga blev:
— Hur gör man?

Jag började skriva. Men jag visste ingenting. Samtidigt kom det reklam på min Facebook sida om kursen ”Skriva spänning” med Monica Ivesköld. Wow, tänkte jag och anmälde mig direkt.

När jag skriver detta är jag på lektion 30. Utan denna kurs hade det inte blivit någon bok.

Monica är inte bara en fantastisk lärare. Hon kommer med nya idéer och har en utstrålning som gör att vi får så mycket inspiration. Hon lyfter oss alla som individer och öppnar upp sinnena så att vi får tänka utanför boxen.

Jag tror inte det finns någon kurs som hade kunnat ge mig alla dessa verktyg som jag behöver.

I hela mitt liv har jag gått kurser för att utveckla mig själv inom olika områden.

Vid pennan
Marie Malmberg