Djupare frågor att ställa dig – när du skriver

Frågor

Kanske håller du också (precis som jag på med) Nanowrimo. Då kan det vara lämpligt att tänka till vilka frågor du ska besvara med ditt skrivande.

Din story är inte bara premissen eller pitchen (som jag redan talat om). Din roman ska svara på själva berättelsefrågan och den djupare frågan. Berättelsefråga är frågan kring vad som händer i romanen, främst med din huvudperson. Den djupare frågan, ditt tema, är varför du berättar historien.

Precisera (genom att skriva ned) vad det är du vill lära dig i processen att göra rättvisa åt din berättelsefråga. Då kommer du sannolikt att lösa din romans djupare fråga.

I romanen Borta med vinden är berättelsefrågan om Scarlett kommer att vinna tillbaka Rhett Butler i slutet och den djupare frågan handlar om hur mycket kan en människa bli testad genom drama och tragedi.

För att hitta den djupare frågan kan du fråga dig själv:

― Varför är jag exalterad i min story? Vilken upptäckt behöver du själv göra och lära från när du skriver detta?

I min roman PORTEN TILL FRIHETEN insåg jag att vi är starka varelser som kan överleva trots motgångar. Det var min djupare fråga. Att ge mänskligheten något att hoppas på även när det stormar i deras liv.

Detta betyder att även du själv ska bli en annan person EFTER att du skrivit romanen. Hänger du med?

Berättelsefrågan besvaras av din intrig – vad som händer. Den bör innehålla en hälsosam dos av spänning som eskalerar hela tiden. Förväxla inte spänning med konflikt. Konflikt skapar spänning, men spänning kan existera även utan konflikt. Men försumma inte konflikten. Den är motorn i en bra historia.

Uppgift: Ta fram din övergripande struktur – din grund och ditt ramverk. Föreställ dig många stora konflikter och intriger. Tänk på att VARJE scen ska ha konflikter och intriger.

Lycka till!

Monica

 

Tagged with →  
Share →