Ekonomi med hjärta – av Iréne Jansson – Bokrecension

Ekonomi med hjärtaFormat: Häftad

Antal sidor: 204

Utgivningsdatum: 2016-04-10

Förlag: Books from the heart

ISBN: 9789163781117

 

Typ av bok: Detta är en bok för personlig utveckling inom ekonomi. Inriktningen är att se på pengar på ett nytt sätt. Som det står:

”DEL 1 handlar om hur du utvecklar dig själv och skapar insikt och förståelse för hur du handskas med dina pengar.

DEL 2 handlar om hur du utvecklar din ekonomi genom att lotsa dig från steg ett till nio i Pengaspiralen där du går från överlevnad till överflöd.”

Extra roligt att läsa Karin Sjöbloms intervju med tydliga rekommendationer på sidan 182. Detta eftersom jag nyligen arbetat med Karins manus för kommande bok ”Spara med GLÄDJE! Ett framgångsrecept”. Här tipsade Karin (och Iréne) om framgångsrika aktier.

Mest positivt

Noteringarna står sist i boken. De kunde möjligen ha varit lite tydligare men är mycket bra referenser.

På sidan 29 står det om ”Huvud-hjärta-mage. Logik-känsla-instinkt.” Det är väldigt positivt och bra. Jag, som är utbildad beteendekreatör och certifierad handledare inom Chi Neng Qigong, kan bara understryka vikten av dessa saker.

På sidan 33 handlar det om Egot. Eftersom jag under många år arbetade som certifierad utbildare för Utvecklande Ledarskap för Försvarshögskolan, är egot en viktig insikt.

Budget är verkligen en viktig funktion även inom planering.

Påslag i hjärnans belöningssystem, sidan 77, är mycket bra. På sidan 78 fortsätter författaren att tala om programmeringar, något som jag gärna skriver under på. Det är lätt att bli styrd och sedan skapa ett beteende som varar livet ut.

På sidan 84 fanns tips kring köp/spara. Jag minns själv när jag i min ungdom var fattig. Ibland helt utan pengar. Då var en KvällsPosten en dyr utgift.

De mentala power-övningarna.

Budget-mallen i slutet av boken.

Minst positivt

Testet på sidan 42-44 fungerar tyvärr inte fullt ut. De vetenskapliga tester som jag (i samband med Försvarshögskolans kurser) kört, stämmer inte fullt ut med detta. Här kommer mycket kring personens styrkor och svagheter in och de stämmer inte helt. De enda tester som vi garanterat kan utgå ifrån baserat på vetenskap är Mayor Briggs och SDI.

Baksidestexten – tagen från nätet

Så här står det:

”När du följer de olika stegen i ”Ekonomi med hjärta” kommer du förstå att det där med pengar egentligen handlar om dig och ditt liv. Allt vad du gör, tänker och känner. Du förtjänar att ha en ekonomi som arbetar för dig och som är hållbar, innerlig och njutbar. Var du än befinner dig med dina finanser finns det alltid något att förädla och förbättra. Är du redo att anta den utmaningen? Är du redo att låta dig och dina pengar blomma?

Ekonomi med hjärta visar hur du:

  • Kartlägger dina instinkter som påverkar din ekonomi.
  • Får dina pengar att växa även när du slappar.
  • Skapar ekonomisk trygghet och välmående.
  • Lär dig hur de förmögna personerna gör.
  • Går från överlevnad till överflöd.
  • Utnyttjar guidade affirmationer.
  • Når en egobefriad ekonomi.
  • Ökar ditt finansiella IQ.”

Summering

Jag gillar verkligen Irénes pengaspiral. Den påminner om min egen för planering, något som jag arbetat med i 30 år. Här ser du en schematisk bild av spiralerna.

Spiraler

 

4 pennorJag ger den här boken 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →