Eldens Frieri av Sunniva Olsson

Idag bjuder Sunniva dig på en kärleksnovell som var med i novelltävlingen i höstas.

Tack för novellen, Sunniva.

Monica

***

Mikael står där, framför henne, på knä. Kristina vet inte vad hon ska tro. De hade haft en jättefin dag i Prag, och en väldigt romantisk kväll som de spenderat väl med att promenera runt i gamla stan och sedan över den kända Karluv most för att slå sig ner på en fin restaurang invid floden Vltava, som så fint kringlade sig genom staden. Hon borde kanske ha förväntat sig att han skulle fria, de har ju ändå känt varandra i 2 år nu och sista året har de levt tillsammans som om de redan vore gifta. Ändå så står hon där nu, som i chocktillstånd, och kan inte få fram ett ord.

Hon hade länge hoppats på det här, men samtidigt varit lite skraj inför det. Mikael var allt hon någonsin drömt om, och deras kärlek kändes så ren. Hon hade många gånger diskuterat det med sin bästa vän Margit, och än en gång kände hon att hon hade behövt vännens närvaro för att inte tappa bort sig i tankarnas argumentation i huvudet. Att övertänka var hennes svaghet. Det som hon aldrig erkänt men som hon innerst inne visste var att hon mest var rädd för att binda sig.

“Elden in i mig

Vill inte binda sig

Fri som fågel Fenix”

Det var en del ur en dikt hon länge skrivit på, en vers per förhållande. Totalt hade hon haft tre förhållanden. Det första förhållandet hade varit flirtigt och hon hade inte riktigt fått grepp om ifall det var seriöst eller icke. En sådan typisk online-flirt som är vanlig nu i modern tid. Där hade funnits mycket spänning och humor men samtidigt brist på stabilitet och säkerhet. Var det kärlek? Hon hade länge funderat på om de två hade varit verkligt kära eller mer haft en lång och underbar flirt.

Hennes andra förhållande hade varit väldigt fint och han hade varit stark, lojal och stöttande på alla sätt och vis. Hon hade saknat den fysiska passionen. Hon kände stark kärlek för denne man men efter flera försök att lura sig själv att falla för honom, okapabel att inleda ett djupare förhållande med honom. Hon insåg där och då att även om kärlek kan vara universal, så önskade hon sig för ett förhållande med fysisk passion och gnista.

“Elden i dig

Ville bara ha mig

Riktad och orättvis”

Plötsligt slog en gnista upp, hennes tredje förhållande var fyllt av fartfyllt begär. De var båda eldiga individer. De var oförberedda på den styrka som elden bar, och tappade efter ett tag greppet om den. Svartsjuka, begär och förvirring slog in och brände ner det underbara som de skapat ihop. Hon hade tidigare trott att svartsjuka var tecken på kärlek, men där misstog hon sig. Hon lärde sig vikten av balans och att hantera kärlekens eld med varsamhet.

“Elden i sig

Stark och fartfylld

Aktiv och talande

Tar du den fel, så bränner du dig”

Hon hade bränt sig ett flertal gånger. Det var så hon sakta lärt sig vad kärlek verkligen innebar. Mikael kändes länge för bra för att vara sann, men det var för att hon inte förrän tillsammans med honom fått uppleva vad verklig kärlek innebar. Friheten i lojaliteten och skönheten i varsamheten. Det rena med att älska. Hon var för evigt tacksam, så varför skulle hon inte tacka ja till hans frieri?

“Kärlekens eld brinner varsamt, den kan du lita på”

Kärlekens eld

 

Tagged with →  
Share →