Eliminera de 6 största fallgroparna för dig som författare

Författarcentrum har en fin lista över 11 fallgropar. Du kan läsa den här:

De elva vanligaste fallgroparna

Skapa framgång  för ditt manus

Som bokbloggare, redaktör, lektör och korrekturläsare (vilket jag ägnat mig mycket åt under mina 30 yrkesverksamma år), har jag kommit i kontakt med en del fallgropar som jag gärna delar med dig.

  1. Inled ditt manus genom att hoppa rakt in i handlingen där det är som mest spännande. Det innebär att du klipper bort transportsträckan som de flesta har med inledningsvis. Tillåt inledningen att kroka fast läsaren och låt den väcka nyfikenhet för ditt manus. En sådan inledning kallas för in medias res (som du kan läsa mer om ifall du klickar på länken).
  2. Redigera framgångsRIKTSkicka inte in ditt manus till förlag förrän du har redigerat det minst 13 gånger. Behöver du veta hur, kan du köpa boken ”Redigera framgångsRIKT” till rabatterat pris av mig. Den är liten, häftad med 64 sidor. Kontakta mig så ordnar jag detta. Ordinarie pris är 65 kronor + frakt. Vill du veta mer om den, klicka på länken.
    Redigera framgångsRIKT
  3. Se till att ditt manus är välskrivet och korrekturläst. Använd extern korrekturläsare. Vi ser sällan våra egna stav- och grammatiska fel.
  4. Låt testläsare få ta del av ditt manus och ta tillvara den feedback du får.
    Dessutom rekommenderar jag dig att använda dig av extern lektör eller redaktör.
  5. Handbok för textproduktionGör layoutmässig uppställning för ökad tydlighet. Vill du lära mer om detta, rekommenderar jag boken ”Handbok för textproduktion”, en inbunden bok på över 300 sidor som innehåller allt du behöver veta. Vill du veta mer om den, klicka på länken. Handbok för textproduktion
  6. Var noga med följebrevet till förlaget. Gör unika, korta, slagfärdiga följebrev. Skicka med en pitch för boken och baksidestexten samt manuset i den form som förlaget vill ha det. Eventuellt kan du även skicka med en förtydligad synopsis.

Jag önskar dig stort lycka till med ditt manus!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tagged with →  
Share →