En hamn i stormen av Birgitta Bergin – recension

En hamn i stormenFormat: Inbunden

Antal sidor: 371

Utgivningsdatum: 2022-09-30

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164207371

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Birgitta och Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Relationsroman med spänning

Hur fångade inledningen mig: Boken börjar med en prolog.
Som alltid med Birgittas böcker, grep den tag i mig direkt. Så här börjar den:

”Det är min uppgift att hand om gästerna. Jag ska se till att de har det bra, att de trivs och att de får den upplevelse som de har betalat för Jag ska värna om deras trygghet och säkerhet, därför är jag alltid uppmärksam på dåligt väder och väl förberedd om ett oväder är på ingång. Som chef på hotellet Pater Noster på ön Hamneskär är det mitt ansvar, och ingen som besöker oss ska behöva be en bön för sin överlevnad.”

VILKEN är själva handlingen: En roman där vi får följa handlingen utifrån ett utvalt antal karaktärer. Några skrivna i tredje person, andra i första. Det gör det hela lite mer dramatiskt, tycker jag.

Intrigerna: Oerhört dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fin miljöbeskrivning.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Sju gäster anländer till Pater Noster-öarna en helg i oktober. På den lilla ön finns bara karga klippor, ett hotell samt fyren från 1800-talet och hav så långt ögat kan nå. Kenneth och Marina som driver hotellet känner direkt att något ligger i luften. Detta är inga sorglösa weekendgäster, utan människor som av olika skäl kommit för att lösa knutar i sina liv. Nya förbindelser uppstår, gamla löses upp och när orkanen slår till med full kraft finns inte längre någon återvändo. Kommer alla ens att lämna ön levande?”

 

Andra böcker från denna författare

Jag har tidigare läst många av Birgitta Bergins böcker. Här kan du se några av de recensioner som jag skapat efter att ha läst dem.

https://www.monicaiveskold.se/?s=Birgitta+Bergin

Mest positivt

Författarrösten och att Birgitta byter perspektiv beroende på vilken karaktär vi får följa. Välskrivet och utan stavfel eller grammatiska fel.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”För tredje gången tar Elvis fram en cigarett. Rastlösheten håller på att ta kål på honom. Han vill gå därifrån, men hittar ingen ursäkt. Emanuel står som fastklistrad och att hitta ett samtalsämne tycks inte intressera honom. Inte Elvis heller den delen. Men att tiga ihop med en okänd person stressar honom. Han fumlar i en innerficka och hittar till slut en tändare.
― Det där är nog rätt lönlöst, konstaterar Emanuel. Inte en chans att du får tänt den i den här blåsten.”

Sidan 200

”― Jag fattar vilket hus du menar, avbryter jag för att komma framåt i historien.
― Okej. Alltså, vi gick in i huset. Det var olåst, jag hoppas det var okej …
― Fortsätt, uppmanar jag, plötsligt orolig för vad som kan ha hänt.
― Utan någon förvarning så km det en jäkla våg och ’sköljde’ över hela huset! Alltså, vi trodde att rutan skulle tryckas in och att vi skulle åka med och …
― Nä, det trodde inte jag. Att vi skulle sköljas ut i havet, alltså, flikar Elvis in som om han plötsligt blir generad över deras panik.
― Gick rutan söner?”

 

Summering

5 pennorEn gripande relations- och spänningsroman som var svår att lägga ifrån mig. Jag ger den full pott, dvs 5 av 5 pennor. Läs den!

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →