En sak i taget av Lilly Emme – recension

En sak i tagetFormat: Inbunden

Antal sidor: 304

Utgivningsdatum: 2021-09-07

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789177892113

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Historiska media för recensionsexemplaret!

Typ av bok: Feelgood

Hur fångade inledningen mig: Det var inte den allra mest spännande inledningen, anser jag. Ändå blev jag lite fångad eftersom jag själv håller på med ”dödstädning”. Ska städa ut huset efter 40 år för en kommande flytt nästa år. Här kan du läsa inledningen.

”― Men, Grace Appleton, städar du nu igen? sa Kelly från andra sidan blomsterrabatten.
Med en suck rätade jag på ryggen och tittade å min granne och tillika bästa vän. Hon stod på trappan utanför sitt hus.
― Det tar aldrig slut, sa jag och skakade dörrmattan.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om överkonsumtion, om att städa och rensa samt att kommunicera med familjen.

Intrigerna: Funkar.

Miljöbeskrivningarna: Bra miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Mycket kan man säga om fyrabarnsmamman Grace Appleton på Station Road i Hampton, men städa gillar hon inte. Hon drömmer i hemlighet om att ta upp sin tidigare karriär. Fast med en prylfixerad man känns ett annat liv långt borta. Utan Grace skulle ju huset se ut som en soptipp.

Snart är hon trots allt en lösning på spåren. Strategin är att inte släppa in nya saker i hemmet och att varje dag lägga några gamla i soptunnan. Tillsammans med barnen kasserar hon grej efter grej. I takt med att sakerna blir färre känner Grace hur det blir lättare att andas. Frågan är när maken Andrew ska komma på henne och vilka följderna blir …”

Mest positivt

Bra flyt i texten.

Minst positivt

Lite övertydligt och förutsägbart fram till sista tredjedelen. Då äntligen, sker lite överraskningsmoment. Dessutom – vilket beror på mig själv – är temat lite uttjatat, då jag själv håller på med en stor slutstädning inför en flytt nästa år.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Jävla fruntimmer, sa Bernie.
― Jag körde nästan på henne.
― Nu talar vi inte mer om det. Det kallas för krigstukt och har sin givna plats ibland.
Vet inte vad som hade förvånat mig mest. Att Bernie försvarat mig eller att ms Keegan uppvisade ett onormalt intresse för min man. Vilket hon inte ens försökte dölja. Ingen i bilen sa något förrän vi var framme vid Dylans skola.
― Vi är lite tidiga, sa jag och vände mig mot Bernie. Det finns en cafeteria inne på skolan om du är sugen på något?”

Sidan 200

”― Jag blev också lite kissnödig, sa hon och tog täten. Det var så spännande med poliserna innan.
Vi hann knappt komma ut på lagret innan en ung kvinna med rött hår stod beredd med mina sopsäckar framför sig.
― Här är de, sa hon och öppnade upp den första åt oss. Ni hade en jäkla tur. Vi skickade nyss iväg saker till våra systerbutiker runtom i landet.
― Tack snälla, sa jag och rusade fram till den öppna påsen.
Problemet var at den första säcken inte innehöll några böcker. Jag höll istället upp ett berg med avlagda kläder.”

Summering

En småmysig feelgood. Lite tjatig under den första tredjedelen innan den tog fart. Jag ger den 3 av 5 pennor baserat på att den är välskriven.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →