En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling – recension

En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtanFormat: Inbunden

Antal sidor: 384

Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan (del 4)

Utgivningsdatum: 2021-10-18

Förlag: Historiska media

ISBN: 9789177897347

Recensionsex: Ja

Tusen tack Historiska media för recensionsexemplaret!

Typ av bok: Kärleksroman / Feelgood

Hur fångade inledningen mig: Tja, här kan du läsa inledningen. Att starta en bok med texten ”Hej då!” är inte direkt vad som fångar mig.

”― Hej då! Kom snart tillbaka!
Matilda Smith visade med ett strålande leende ut dagens sista kunder genom dörren till tesalongen vid Happy Ever After och skyndade sig att låsa efter dem. Hennes mobiltelefon, som låg i förklädets ficka, hade surrat som ett argt bi av inkommande textmeddelanden i fem minuter.
Mattie fiskade upp telefonen, som fortfarande vibrerade och blinkade, för att läsa meddelande, som samtliga kom från samma person.
KRISMÖTE!”

VILKEN är själva handlingen: Detta är den fjärde fristående delen i serien om den lilla kärleksbokhandeln i London. Nu har jag lärt känna karaktärerna och gillar dem verkligen. Alla har unika preferenser, vilket är mycket tilltalande.

Intrigerna: Bra och ibland kraftfulla.

Miljöbeskrivningarna: Fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Den begåvade konditorn Mattie har avskytt högtiden sedan hon fick sitt hjärta krossat på julafton för två år sedan. Bredvid hennes tesalong ligger bokhandeln där Tom arbetar. Han delar hennes avsky, men det är också det enda de har gemensamt. Tom och Mattie kan inte vistas i samma rum utan att gräla. När en av lägenheterna ovanför butikerna blir ledig och de två tvingas dela bostad blir stämningen mellan dem ännu mer kylslagen.

Kan en bokhandel full av romantiska böcker, en uppstoppad ren och en kyssvänlig hörna under misteln övertyga två vresiga typer att bli förälskade i julen, och i varandra?”

 

Mest positivt

De unika karaktärerna som är så intensiva.

Minst positivt

Att romanen är förutsägbar.

Andra recensioner över denna författare

Här är övriga böcker i serien – som jag har recenserat:

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Det här skulle bli intressant, tänkte Mattie och vände blad till bokens första kapitel. Hon satte sig tillrätta och hoppades på lite saftig läsning …
Men lade frustrerat ifrån sig boken efter bara en kvart. Hon förstod knapp ett ord, och de hon förstod var av det kortare slaget – ’av’, ’och’, ’den’ och sådant.
Tom använde ord som Mattie aldrig någonsin hört förut. ’Joussance’. Poststrukturalism. Epistemologi. Men hon var rätt säker på att det där sista var någonting fasansfullt som kvinnor kunde råka ut för under förlossning.
Hon tog upp Toms avhandling på nytt och slog upp ett kapitel på måfå. ’Pennan är mäktigare än penisen – fallossymbolens kastrering.’ ”

Sidan 200

”― Det är en affärshemlighet, snäste Mattie med ett leende som blottade alla tänder. Jag tänker inte ge bort receptet som betyder så mycket för mig. Inte igen.
― Dumma Mathilde, snös Steven mjukt och han dristade sig till och med till att ge henne en lätt puff på hakan, men beröringen fick henne omedelbart att rygga tillbaka. Går du fortfarande och tänker på det där? Jag kom bara för att återse en kär gammal vän och hjälpa till.
Han hade redan börjat ta av sig rocken.
― Var ska jag hänga den här?
― Du kan ta på den igen, sa Mattie och kastade en förtvivlad blick på Sophie, som dock var helt koncentrerad på att moppa golvet.
När hon vred på huvudet såg Mattie att hon satt i sina hörlurar, vilket förmodligen även förklarade varför hon moppade golvet i fyra fjärdedelstakt.”

Summering

4 pennorEn småmysig feelgood/kärleksroman. Denna var svårare att släppa än övriga i serien eftersom den dels var den sista och – även om den var förutsägbar – ville jag veta hur den skulle sluta. Romanen får  4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →