Ett hjärta i bitar av Elisabeth Andersson – recension

Ett hjärta i bitarFormat: Inbunden

Serie: Österlenmorden del 1

Antal sidor: 351

Utgivningsdatum: 2021-05-26

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789178358199

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack, Bokfabriken, för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Utger sig för att vara en deckare – men jag skulle hellre kalla den för en feelgood-roman med en polis i

VAR utspelar sig romanen: Österlen, Skåne

NÄR utspelar sig romanen: 1988 och nutid

Hur fångade inledningen mig: Så där. Hade kunnat starta med mycket mer dramatik. Här kan du läsa inledningen som startar med en prolog.

”Mannen sprang in i boxen med en sadel i famnen. Den svarta hästen fällde öronen bakåt, gnäggade och höjde huvudet.
Han lade på sadeln, fäste sadelgjorden hårt runt hästens mage, drog bestämt ner dess huvud, satte snabbt på träns och tyglar och slog sedan på djurets bakdel med ett ridspö. Hästen vände sig, men stannade i stallgången. Han slog den igen med spöt och drog hårt i tyglarna.”

VILKEN är själva handlingen: Polisen Tina flyttar från Stockholm till en gods, gifter sig med greven som några veckor efter bröllopet dör. En död man hittas i en gödseltank. Tina börjar jobba som polis i Skåne i trakten kring Brösarp.

Intrigerna: Kraftfulla.

Miljöbeskrivningarna: Bra.

Dialogerna: Ganska bra, skrivna med citat, bortsett från tautologierna att använda frågetecken och sedan skriva ordet ’frågade’ efter.

Baksidestexten – tagen från nätet

Ett hjärta i bitar är den första delen i en ny deckarserie med polisen och mordutredaren Tina af Schelin på Österlen.
Försommaren övergår i sommar när Tina flyttar från Stockholm till Skåne för att gifta sig med sitt livs kärlek, greven Fredrik af Schelin. Hon har haft en framgångsrik karriär inom Stockholmspolisen och ser fram emot ett sabbatsår. Hon ska bara vara med Fredrik och lära sig allt om sitt nya hem, Carolineborg slott.

Men bara några veckor efter bröllopet inträffar en tragisk händelse. Tina står nu ensam med huvudansvaret för slottets verksamheter, mitt i en bottenlös sorg. När hon får möjlighet att börja hos Skånepolisen, där hon ska stötta en ung polis, Maja Hadzic, tvekar hon inte att tacka ja.

En dag hittas en död man naken i en gödseltank i Brösarp. Det visar sig vara den kände och omtyckte ryttaren Ulf Waldenhök. En framgångsrik nationalidol, som levde ett lyckligt liv med fru och barn på sin lyxiga hästgård vid havet på Österlen, vem kan ha velat döda honom? Tina och Maja får i uppdrag att leda mordutredningen och snart förändras bilden av stjärnryttaren.

Parallellt med mordutredningen försöker Tina komma tillrätta med sin nya tillvaro på slottet, vilket visar sig ha sina utmaningar.”

Mest positivt

Att det är en oblodig historia. Språket är ok även om jag önskar att det hade funnits mindre tautologi, inte så många upprepningar av pronomen (han/hon/sin) och mindre svordomar.

Minst positivt

Att behöva vänta så länge på att det ska hända något, typ ett hundratal sidor in i boken innan mordet sker.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― En kropp funnen på en gård i Brösarp, i en gödseltank, sa Bertil och satte sig i förarsätet.
Tina placerade sig bredvid honom och Ola där bak.
Bertil körde ut från korvkioskens parkering, satte på sirenerna och ökade hastigheten.
― Är gödseltank vad det låter som? frågade Tina.
― En behållare där man förvarar djurens skit, svarade Ola.
― Jävlar, sade Tina.
― Brandkåren är också på väg. Det kan ju vara någon som behöver räddas, sade Bertil.
― Fy fan att hamna i en sådan, sade Ola och rynkade på näsan.”

Som du ser i ovanstående text finns det en del tautologi. Dessutom förekommer en del svordomar vilket jag kan tycka är ganska onödigt.

Sidan 201

”Klockan var fem i elva. Tina gäspade och startade datorn. Hon behövde egentligen gå och lägga sig, men Emma hade undrat om de kunde höras i kväll. Hon passade på att kolla de senaste nyheterna i mobilen.
En kvällstidning hade fått tag på Rolf Mohlin som berättade om sin konflikt med Ulf Waldenhök. Tinas kollegor hade redan pratat med honom på telefon.
Han förklarade att han hade alibi för mordet eftersom han varit i sitt hus i södra Frankrike i flera veckor. Det kunde bland annat hans fru och några vänner intyga under ed.”

Lägg märke till upprepningarna av pronomen, dvs flera meningar som inleds med ’Hon’ och ord såsom ’sin’ som är onödiga.

Summering

3 pennorJag tycker boken är ett slags feelgood-/feelbad-roman med inslag av polisiära händelser. Inte så blodig. Mordet kommer alltför långt in i boken, vilket påverkar dramaturgin och strukturen.

Rekommenderas för dig som gillar oblodiga kriminalromaner. Jag ger den 3 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →
0 comments