Ett oväntat besök av Åsa Hellberg – recension

Ett oväntat besökaFormat: Pocket

Antal sidor: 350

Utgivningsdatum: 2019-04-09

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175039138

Recensionsex: NEJ

Typ av bok: Feelgood, relationsroman

NÄR utspelar sig romanen: Nutid

Hur fångade inledningen mig: Ganska bra.

Så här börjar den:

”Nikki visste inte vilket som var värst; att begrava pappa – eller att mamma plötsligt bestämt sig för att komma till Gyllentofta.
― En sådan tillställning kan jag ju inte missa, kvittrade hon från våningen i Stockholm. Jag tar naturligtvis inte med mig Steven, han är så rysligt svartsjuk, men jag kommer och hoppas att jag kan få ett av de större rummen på gården. Min klaustrofobi har tyvärr inte alls lugnat sig med åren. Det ska bli underbar att komma tillbaka hem.”

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om Nikki som ska hantera en stor gård på egen hand, hennes bästa väninna, modern, folket runt omkring gården och mannen som dyker upp.

Intrigerna: Välskrivna.

Miljöbeskrivningarna: Fina.

Dialogerna: Intressanta – leder framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”Nikki trivs med livet hemma på hästgården Gyllentofta och skulle inte byta ut det mot någonting. Där har hon sitt stora hus, skogen, sjöarna, åkrarna och de älskade hästarna. I grannbyn bor hennes bästa vän, prästen Annie, som med jämna mellanrum lämnar sin församling och kommer till gården tillsammans med hunden Winston. Mer än så behöver inte Nikki för att vara tillfreds.

Hon lekte av sig när hon var ung och gjorde allt som unga kvinnor ska göra då. Nu vill hon bara förvalta familjens egendom. Hon uppskattar det hårda arbetet i stallet och de långsamma galopperna längs med bäcken. Att middagen oftast äts i ensamhet är inget problem. Hon är ändå så trött när hon ätit klart att det enda som återstår är att stupa i säng.

Men så dör hennes gamla pappa, han som lämnat gården för solen på Mallorca, och allt vänds upp och ner. Det som skulle bli ett okomplicerat arvskifte mellan en far och hans enda barn blir istället en bitter tvist mellan Nikki och familjemedlemmar hon inte ens visste fanns. Plötsligt är det vanligtvis så ensliga Gyllentofta fyllt av människor som vill ha en del av kakan. Hästgården, huset på Mallorca och sommarstället på västkusten.”

Mest positivt

Mysfaktorn. Det var första – men inte sista – gången jag läst något av Åsa Hellberg.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Vissa av de där gubbarna hade arrenderat både hus, ladugård och mark i flera generationer och några stod inför att lämna det vidare till sina barn, andra hade ingen som ville ta över och då fick Nikki se till att det antingen återgick till hennes bestånd att ta hand om, eller arrendera ut det till någon annan. Hon ville ha koll på ekonomin, var lite rädd för att pappa hade spenderat det mesta. Han hade aldrig kunnat ta betalt.
― Nä, ta den du. Slit den hälsan, kunde han säga. ”

Sidan 200

”― Jo, men Bonnie är gammal nog att sköta den kontakten själv.
― Jag tänkte att det skulle vara betydligt enklare att träffa Zacs mamma om Matteo var med. Han visste alltid vad man skulle säga. När Katarina och Eva träffades blev det – efter de inledande fraserna om varandras mående – ofta tyst. Eva grät och Katarina visste inte hur hon skulle trösta.”

Summering

4 pennorEn trevlig feelgood-roman med många varma ingredienser.

Rekommenderas varmt och jag ger den 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →