Fem tips för att komma igång med skrivandet

Skriva

Tillåt dig inspireras genom att gå kurser, läsa böcker

Du behöver bli inspirerad. Detta sker bäst genom att du går kurser. Många, ofta och ständigt. Själv har jag gått ett hundratal innan jag började skriva skönlitteratur. Jag började med att läsa litteraturhistoria i slutet av 80-talet och sedan har jag gått både fysiska och onlinekurser. Jag har gått allt från endags-kurser till årslånga. Och jag fortsätter göra detta. Tro det eller ej! Ikväll exempelvis ska jag delta i en inspirationskurs för oss författare och i morgon och nästa vecka i en annan.

Samla upplevelser

När du skriver ska du gestalta. Det innebär att du behöver använda alla sinnena. Hur låter det, hur ser det ut, hur doftar/luktar det, hur känns det och hur smakar det? Öva dig att beskriva dina upplevelser UTAN att använda sinnesorden (hör, ser, doftar/luktar, känns och smakar).

Vilket budskap vill du förmedla?

Vilket budskap ska finnas i din text? Har du någon känsla som du vill förmedla? Tänk dig att all text är som ett foto. Varje scen ska fånga några ögonblick i din karaktärs liv. I min roman ”Porten till friheten” vill jag ge alla budskapet att INTE ge upp. Livet är tufft ibland (kanske ganska ofta) men det finns ljus i tunneln. Romanen handlar om Henrietta som ligger på sjukhuset och kanske inte överlever. Hon går tillbaka i minnet till den tuffa barndomen och ungdomen och hur hon tog sig ur den.

Samma sak gäller min nästa roman med arbetsnamnet ”ELVIRA”. Den handlar om en ung kvinna som vid 34 års ålder blir änka med tre små pojkar.

Skriv, lägg undan och redigera senare

Kom ihåg att du använder olika hjärnhalvor när du skriver respektive redigerar. Därför är det av största vikt att du skriver ditt råmanus utan att redigera. Redigeringen gör att logiken går igång. Du börjar analysera. Detta kan – om du gör det samtidigt som du skriver – bli skrivandets undergång. Många av mina deltagare har under åren berättat hur de då börjar tvivla på sig själva och sitt skrivande. Kom ihåg att du alltid kan redigera ett råmanus – oavsett hur dåligt det är.

Tänk som en hantverkare

Du behöver lära dig hantverket kring skrivandet för att få ihop ditt manus. Därför är det viktigt att du går kurs.

Läs högtSedan behöver du lära dig redigeringens konst. Läs gärna din text högt för dig själv eller använda exempelvis Words automatiska uppläsningsfunktion. Då märker du om det inte flyter.

 

Och du, glöm inte att njuta och ha kul när du skriver. Lycka till!

Monica

 

Share →