Finns det skillnad mellan spänningsroman, pusseldeckare och thriller?

ThrillerFinns det skillnader? Är de tydliga? Hur definieras de olika genren?

Definitionen av en thriller

Thrillern (ibland även kallad rysaren) är en genre inom litteratur och film. Thrillern påminner om en obehaglig deckare men har inte så stor inriktning på morden. Oftast är det tvärtom. Minsta möjliga del av morden visas. Thrillers är ofta realistiska, som om handlingen skulle kunna hända i verkligheten.

Varje år lanseras ett antal thrillers. De mest kända – baserat på kvaliteten – är romanerna ”Seven” eller ”Lammen tystnar”.

Skillnaden mellan en spänningsroman och en thriller är hur författaren hanterar de negativa upplevelserna, framförallt avseende antagonisten. En antagonist som hemfaller åt sadism, får andra att lida, utan att pengar eller rikedom kan stoppa hen, är ofta huvudkaraktären i en thriller.

I alla brottsromaner måste det givetvis finnas ett brott, något som spelar på läsarens rädslor för laglöshet, våld och död. Här skiljer det sig eftersom en thriller går mycket djupare än övriga genrer. Den klättrar in i läsarens undermedvetna och psyke för att skapa en rädsla värre än döden.

Nyckeln är författarens behärskning av den invecklande psykologin. Ju större behärskning, desto större spänning.

Historik för thrillers

Seriemördare är ett återkommande tema i thrillers. En annan variant är spionthrillern.

Sandbankarnas gåtaDen litterära thrillern har rötter i äventyrsromanen och skräckromantiken. 1903 utkom vad Ken Follett har kallat den första thrillern, nämligen Sandbankarnas gåta av Erskine Childers. Romanen blev inflytelserik. Den har även legat till grund för filmen The Riddle of the Sands.
Handlingen: En brittisk seglare tar hjälp av en vän på utrikesdepartementet för att omintetgöra en tysk invasionsplan i början av 1900-talet.

Några kända spionromaner skrevs exempelvis av John Buchan och Ian Fleming. Dessa har du säkert hört talas om, kanske läst eller sett på film.

Kriterier

En thriller kännetecknas av att läsaren jagas upp genom:

  1. Själva jakten
    Hjälten (protagonisten) jagas av brottslingar eller polis
  2. Leken ”Kurragömma”
    Rädslan att bli upptäckt (jämför med Alfred Hitchcocks romaner)
  3. Hot från det okända
    Huvudkaraktären vet sällan varifrån hotet kommer. Hotet kan också ha övernaturliga orsaker

Definition av en spionroman

Spionromanen, eller agentromanen, är en undergenre till deckaren eller thrillern. Spionromanen handlar om en person som på uppdrag av regering eller underrättelseorganisation arbetar med specialuppdrag bakom fiendens linje. Romantypen är besläktad med äventyrs- och spänningsromanen. Som pionjärverk räknas ”The Spy” av James Fenimore Cooper. Till genregrundläggande författare hör John Buchan, Erskine Childers och Joseph Conrad.

Spionromanen har en lång historia – alltifrån W. Somerset Maughams ”Ashenden” via Ian Flemings äventyrsromantiska böcker om James Bond, till John le Carrés realistiska glasnost-skildringar. Jägare-jagad-temat är mycket vanligt. Graham Greene har skrivit klassiska spionromaner som Hemlig agent och Skräckens ministerium.

James Bond

Definitionen av en pusseldeckare

Pusseldeckare (kallas för ”whodunnit”) är en undergenre till deckaren. I en pusseldeckare betraktas brottet (som ofta är ett mord) som en gåta, ett pussel eller en intellektuell lek. Författaren utmanar läsaren i att försöka avslöja brottslingen innan huvudpersonen (protagonisten) avslöjar lösningen. Under romanens gång presenteras en rad ledtrådar, till exempel vittnesförhör, listor över alibin, teknisk bevisning, undersökningar av motiv etc.

Viktigt är att läsaren ska få alla nödvändiga ledtrådar för att lista ut lösningen på egen hand. Dessa ledtrådar är ofta ”gömda” på spridda platser i texten.

Pusseldeckaren har legat till grund för min metod i onlinekursen ”Skriva spänning” som pågår under 35 veckor. Jag har i kursen skapat mallar för att leda deltagarna från kapitel 1 till 30 då klimax sker. Och även om jag delar ut mallar, är risken minimal att två personer skriver en liknande story.

Karaktärerna i en pusseldeckare

Karaktärerna är oftast mindre mångfasetterade eftersom för mycket psykologisk trovärdighet skulle avslöja brottslingen i förtid. Protagonisten är en problemlösare, kanske en detektiv eller en polis. Lösningen bör överraska läsaren. Runt protagonisten finns ofta ett antal personer som i varierande grad blir misstänkta för brottet, såväl som ett eller flera offer.

Historik kring deckare

Hela deckar-genren kan sägas vara skapad ur den här typen, med sådana storheter som Edgar Allan Poes noveller om Dupin, Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes, och Agatha Christies berättelser i förgrunden.

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Share →
0 comments
Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram