För evigt Josefin av Johannes Vivers – recension

För evigt JosefinFormat: Häftad

Antal sidor: 348

Utgivningsdatum: 2022-06-07

Förlag: Lava Förlag

ISBN: 9789189269958

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Johannes för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: En blandning av en kärleksroman och thriller

Hur fångade inledningen mig: Onödigt seg initialt men den tog sig. Den börjar med reflektioner som inte är helt greppbara (tyvärr).

Hennes födelsedagstårta med halon, choklad och grädde står halvt uppäten på köksbordet. Jag blickar ut genom fönstret och ser henne dansa runt i trädgården med pojkarna. Det finns inget bättre än att se henne drabbas av sommarens glädje, vilket sker allt mer sällan.
Den här boken skriver jag mest för hennes skull, och jag har lovat att den ska bli klar till hennes nästa födelsedag om ett år. Det har gått på tok för lång tid, och det är dags att låta henne veta allt som för mer än tjugo år sedan hände mellan mej och Josefin.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen är ett slags relationsroman med kärlek och spänning.

Intrigerna: Tuffa och inte förutsägbara.

Miljöbeskrivningarna: Bra och tydliga.

Dialogerna: Leder handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”När den snart 19-årige John träffar sitt livs kärlek, Josefin, blir han som besatt. Hon är något alldeles extra. Sagolikt vacker, intelligent, mystisk och beläst. John, som redan har en flickvän, dras längre och längre in i hennes nät. I det gåtfulla och läskiga spel som uppstår mellan John och Josefin, slits han mellan känslorna och blir nästan galen av ovissheten. Är hon hans jordiska ängel eller djävul?
Ju längre tiden går, desto fler frågor hopar sig hos John. Vem är det som ser ut som en häxa och bor i Josefins hus? Varför vill Josefin veta detaljerna kring det fruktansvärda som hände på Johns trettonårsdag? Och hur hör deras osannolika öden egentligen ihop?”

Mest positivt

Att överraskningarna står på rad och inte är förutsägbara. De fina gestaltningarna.

Minst positivt

Segheten i början. De långa meningarna som i många fall hade kunnat vara två meningar.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag väljer att skriva samtliga dialoger med talstreck för att göra det tydligare.

Sidan 100

”Det hade börjat snöa. Jag såg mej om åt alla håll, men gatan var öde så när som på ett elegant par som i långa mörka vinterkläder fortsatte uppför gatan. Hade hon gått hem utan att säga hej då? I några sekunder stod jag blickstilla och betraktade de sagolikt vackra stjärnorna medan jag lyssnade på det tysta snöfallet.
Samtidigt som en snöflinga träffade min underläpp kände jag dem. Hennes händer kom upp bakifrån och höll för min ögon. Hon gav ifrån sej ett svagt hyschande läte, och allt gick så fort att jag aldrig hann bli rädd. Jag var tillfälligt blind, men allt var tydligt och klart inombords. Hon snurrade runt mej så att vi stod mitt emot varandra, och bytte snabbt grepp så att hon bibehöll ett fast tryck med händerna över mina ögon, samtidigt som hon ledde oss bort från Glenn Miller Cafés entrédörr.
― Fortsätt blunda, viskade hon.”

Sidan 200

”― Här, min vän, kom upp, kom upp Det är tradition att den som bryter mot klädkoden får sej en åktur av Toshiro där.
Mannen pekade mot andra sidan av poolen, där en kille med japanskt utseende hävde sej upp ur vattnet. Han satte sej på poolkanten, pekade på mej och gjorde tummen upp. Jag besvarade inte gesten.
― Var inte sur, John, för visst är det du, Josefins vän från Sverige? Jag ska be personalen ta hand om dina kläder. Lämna dem i omklädningsrummet så kommer de snart att vara torra och som nya. Sedan ska vi blanda dej en stark drink och bekanta oss. Du kan gå och byta om så länge, för jag hoppas att du har med dej badkläder. Inte så roligt att åka på flygturer hela kvällen.”

Summering

En ovanlig roman, seg i början men fantastiskt fint skriven. Den liknar ingen annan bok som jag har läst. Unik.

Precis som tidigare, är jag fascinerad av Johannes författarröst. Jag tycker inte att den här boken har lika stark kapacitet som debutromanen ”Dagen F” som du kan läsa mer om här (där jag recenserat den – och gett den högsta betyg – 5 pennor av 5 möjliga):
https://www.monicaiveskold.se/dagen-f-av-johannes-vivers/

4 pennorEfter ett 100-tal sidor var den svår att släppa. Jag rekommenderar varmt att du läser båda Johannes böcker. Jag ger den här 4 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →