Gästbloggare Kikki Sandström

Kikki och jag känner varandra via sociala medier. Kikki har nyligen skrivit ytterligare en barnbok, precis som jag gjorde 2017 och förhoppningsvis även kommer att göra 2019. Här är Kikkis blogginlägg. Kanske kan det bli en bokrecension av Kikkis bok lite längre fram för ni vet säkert att jag har boktips och recensioner varje måndag.
Lycka till med boklanseringen, Kikki.

Jag önskar er alla en härlig läsvecka – båda stora och små
Monica

 

Att skapa livlig fantasi

Jag har tänkt mycket på hur vi vuxna tillrättalägger de miljöer barnen växer upp i och serverar dem färdiga lösningar efter vårt eget huvud. Det kan handla om olika saker; hur vi inreder barnens rum för lek, lekplatsernas utformning och barnböckers innehåll av text och bilder. Allt är fixt och färdigt.

Ett riktigt skräckexempel enligt min mening kommer här: I anslutning till sjukhuset på min ort är lekredskapen utomhus prydligt uppmärkta. Där ser man tydliga skyltar med texten rutschkana, karusell, flodhäst, gungbräda, snurrgunga etc. Varför det undrar jag? Varför inte låta barnens fantasi bestämma vad lekredskapen ska vara i just det ögonblicket? Det kan skapa livlig fantasi.

Själv växte jag upp under 1950–60-talet och då fanns inte alla dessa färdiga lösningar. Grannflickans lekstuga blev en saloon och utanför jagade sheriffen bovarna som givetvis blev skjutna och fick räkna till 100 för att sedan återuppstå (hur vi fick det att funka minns jag inte). Gungan i farmors tvättställning, blev en trapets där vi lekte cirkusakrobater.

63 år gammal beslöt jag mig för att skriva en barnbok. Längre än så sträckte sig inte mina planer. Men fantasin räckte desto längre.

För precis ett år sedan kom min första barnbok ”I Rävens Spår – en äventyrssaga” och i november i år kommer ”Bessie – Ett sjöodjur har landat”.

Båda är egenutgivna högläsningsböcker för barn 3–6 år. Båda saknar bilder förutom på omslaget och vinjettbilder i början av varje kapitel. Varför det? Därför att jag vill trigga igång barnens fantasi så att de skapar sina egna bilder. Allt medan någon vuxen läser för dem och pratar om texten.

Och alla barnböcker behöver inte innehålla bilder i massor. Det finns en plats även för mitt sätt att tänka kring ordet som fantasiskapare. Fantasi och kreativitet är på sätt och vis två sidor av samma mynt. Och visst behövs både fantasi och kreativitet även i vår vuxna värld.

Kikki Sandström
Inspiratör och författare

 

Tagged with →  
Share →