Currently viewing the category: "Gästbloggare"

Marie Malmberg gästbloggar

Marie har gått och går skrivarkurser för mig. Fram till nyligen har hon deltagit i den stora onlinekursen ”Skriva spänning” på 35 veckor och nu har hon årskort till min abonnemangstjänst ”Skrivar-inspiration” där vi träffas digitalt en gång i månaden kring ett visst tema och sedan har en månad på oss att göra övningarna.

Jag frågade några av mina deltagare om de ville blogga. Marie var en av dem. Här är hennes inlägg.

Tusen tack för vitsorden

Tack, kära Marie, för all din fina respons. Jag blir överlycklig. Min mission i livet är att få andra att växa. Det du skriver är ett kvitto på att jag har lyckats. Tusen, tusen tack. Jag önskar Marie och alla andra som går mina skrivarkurser, stort lycka till i framtiden med det kreativa skrivandet.

Marie Malmberg presentation

Marie MalmbergMarie Malmberg heter jag och bor sedan 18år tillbaka på en avstyckad gård i Bårslöv tillsammans med min man. Vi har till sommaren varit gifta i 30 år och har två biologiska barn samt ett barnbarn på fyra.

När vi flyttade till gården öppnade vi upp dörrarna för två fosterbarn som bodde hos oss elva år. Det gav oss så mycket att vi fortsatte. Än idag har vi två killar som snart är flygfärdiga.

Vi har under åren haft katter, hundar, hästar, kaniner och sköldpaddor.

När jag efter 32 år gjorde mig av med konditoriet som varit mitt livsverk, tappade jag fotfästet. Vad fanns det i livet som gav mig samma kreativa tillfredställning?

Sommaren 2020 kom jag att tänka på något jag alltid velat göra. Skriva en bok.

Min första fråga blev:
— Hur gör man?

Jag började skriva. Men jag visste ingenting. Samtidigt kom det reklam på min Facebook sida om kursen ”Skriva spänning” med Monica Ivesköld. Wow, tänkte jag och anmälde mig direkt.

När jag skriver detta är jag på lektion 30. Utan denna kurs hade det inte blivit någon bok.

Monica är inte bara en fantastisk lärare. Hon kommer med nya idéer och har en utstrålning som gör att vi får så mycket inspiration. Hon lyfter oss alla som individer och öppnar upp sinnena så att vi får tänka utanför boxen.

Jag tror inte det finns någon kurs som hade kunnat ge mig alla dessa verktyg som jag behöver.

I hela mitt liv har jag gått kurser för att utveckla mig själv inom olika områden.

Vid pennan
Marie Malmberg

 

Gästbloggare Gudrun Wicander – en av deltagarna i kursen ”Skriva spänning”

Gudrun är ’först ut’ som gästbloggare – den här gången. Fler kommer, jag lovar.

Så roligt.

Tack Gudrun för ditt inlägg och dina enormt fina vitsord! De värmer in i själen. TACK!

Det är oerhört spännande att få ta del av Gudruns historia och de prestationer som hon gjort. Beundrar verkligen din uthållighet, Gudrun.

Jag önskar dig stort lycka till med skrivandet och de romaner som du påbörjat. Ser fram emot att få läsa dem.

Monica

*****

Gudrun WicanderJag deltar i Monicas skrivarkurs Skriva Spänning och vill dela mina tankar och erfarenheter!

Funderade innan jag anmälde mig om jag verkligen behövde gå en kurs för att kunna skriva en bok. ’Det är väl bara att invänta inspiration och börja skriva och sedan fortsätta skriva tills det är klart!’

Insåg efter lite funderande att som de flesta andra färdigheter man vill förvärva så är det både klokt och smart att lyssna på någon som kan. Man tjänar tid genom att göra rätt från början.

Och anmälde mig till den enda webbaserade spännings-kursen som finns att tillgå i Sverige.

Det har jag inte ångrat en sekund!

Monica levererar det hon lovar.

Hon har lyckats skapa en kurs som i sig är så spännande upplagd så man längtar efter vad som kommer att avslöjas vid nästa kurstillfälle. Och hon delar generöst med sig av massor av stöddokument från sin ’spänningskokbok’.

Sist, men inte minst, så är hon så sprudlande glad och entusiastisk och inspirerande vilket ger mig både självförtroende och lust att påbörja skrivandet av min första spänningsroman.

Romanen utspelar sig i en by i norra Alaska där jag jobbade som volontärtandläkare och träffade på en massa spännande människor i en spektakulär miljö, som gjord för en spänningsroman.

Jag kan varmt rekommendera Skriva Spänning. Då får du ett framgångs-recept som gör att du kommer lyckas med din roman.

 

Jag har en bakgrund som tandläkare och under den perioden jobbade jag som volontärtandläkare i en fattig del av Jerusalem, i en eskimåby i Alaska och i ett indianreservat i Arizona.

Under det första uppdraget, i Jerusalem, mötte jag Lilian Landaw, tandhygienist från Manhattan i New York.  Vi var tvillingsjälar trots att jag var lika gammal som hennes dotter.  Sommaren i Arizona utvecklade hon AIDS då hon smittats av en blodtransfusion på ett sjukhus i New York. Hon avled i sviterna några år senare.

Nu vill jag skriva om två antihjältars spännande äventyr på dessa exotiska platser.

Efter 20 år som tandläkare började jag plugga igen på universitetet och skrev en uppsats om datorer i en by i norra Zambia där jag bodde två månader i ett litet lerhus utan el och vatten.

Anställdes på universitetet i Karlstad och skrev en doktorsavhandling om mobiltelefoni i Tanzania. Bodde kortare perioder i Tanzania och besteg bland annat Kilimanjaro.

Skriver nu på en bok om en vandring i Himalaya som jag gjorde tillsammans med min äldsta dotter då hon gjorde sitt examensarbete på ett sjukhus i Kathmandu. Vi vandrade en vecka. Jag var 60 år och hon var 28, och jag trodde att vi var lika starka och tränade. Men upptäckte smärtsamt och plågsamt att så var inte fallet. Arbetstiteln är Nio dagar i Nepal – en resa i liv, tid och rum och handlar om mobbing, revansch och åldrande.

Gudrun Wicander

 

Gästbloggare Per Lindskog

Recension noveller ur boken ”Jul igen”

Idag är det den 5 december och jag inleder med två recensioner ur ovanstående bok. Den ena är skriven av Eva Sjögren och heter ”Panik i natten” och den andra är skriven av Jesper Berg ”Barnens magi”.

Evas novell får 4 av 5 baserat på knorren på slutet i novellen som är härligt skriven. Jespers novell får 3 av 5. Det är en fin julnovell men med lite sorgliga inslag och en gnutta hopp.

Missa inte att köpa boken ”Jul igen” till mitt inköpspris. Först till kvarn – se kalendern den 3e.

***

I samband med Skrivinspo i Malmö, träffade jag Per och Snezana Lindskog. Jag lovade läsa Snezanas bok och gjorde därefter en bokrecension. Den kan du läsa mer om här.

Snezana har också gästbloggat hos mig. Här kan du läsa hennes blogginlägg.

Nu är det dags för Pers inlägg. Kul att du ville skriva här på min sida, Per.
Tack!
Monica

När skrivandet blir en gemensam nämnare

Per LindskogÅr 2011 den 18 juni förändrades mitt liv totalt. Den dagen fick jag uppleva ett överväldigande kärleksmöte som inte slutade där. Ju mer jag och Snezana träffades desto mer blev vi varse gemenskapen. Det som visade sig bestå är det gemensamma bildintresset och framför allt skrivandet. Vi provade oss fram, testade stafettskrivning, delade texter. Jag lät henne skriva delar av min bok som vi sedan tillsammans skrev om. Hon fick skriva ett par kapitel. Våra texter smälte samman, man kunde inte särskilja dem och säga, det här har jag skrivit, eller detta är mina ord.

Vi kompletterar varandra. Jag kan med en snabb blick på en text hitta ett stavfel. Snezana brukar ha många stavfel, vilket hon anser att det är ok att berätta. Hon är dyslektiker och har lite svårt för dubbelteckning. Att komplettera varandra är en stor grej, rentav en gåva. Idag arbetar vi på våra gemensamma texter via Google drive. Där vi korrigerar, lägger till och kan skriva i en och samma text. Det som också är helt otroligt är att vi sporrar varandra till olika projekt. Och är vi inte synkade och ligger på samma arbetslustnivå händer det ofta, när en av oss kommer igång, att det smittar.

Jag har alltid skrivit och de skrivna orden har blivit många. En gedigen dagbok finns lagrad sedan början av 70-talet. Omfånget är stort, lika stort som sju och en halv volym av trilogin om Sagan om ringen och antalet ord växer för var dag som går. Många dagar kan det bli mer än en A4-sida. Vardagliga händelser lagras i Word men också tankar och reflektioner.

Idag har jag och Snezana drygt sju år bakom oss. Känns som att vi har känt varandra i evigheter men känslomässigt växer vi. Fortfarande lär vi av varandra och lever på den härliga uppmuntran som vi så gärna bjuder varandra på. Vi gör nog som många andra, flödesskriver och hittar på andra sätt som sporrar skrivande, till exempel har vi deltagit i “Skrivsprånget” på Facebook och ibland använt oss av olika ”börjor” på nätet. Vi arrangerar och deltar i skrivmaraton med andra skrivvänner. Snezana hittar på olika sätt. Vi pratar ofta fram berättelser, som ibland blir till noveller. Samarbetet har inga gränser. Hoppas att det fortsätter så för det känns verkligen som om handen har hittat rätt storlek på handsken.

Här har du länkar till Pers och Snezanas sidor:

https://perabl.com/

https://skrivparet.blog/

Gästbloggare Kikki Sandström

Kikki och jag känner varandra via sociala medier. Kikki har nyligen skrivit ytterligare en barnbok, precis som jag gjorde 2017 och förhoppningsvis även kommer att göra 2019. Här är Kikkis blogginlägg. Kanske kan det bli en bokrecension av Kikkis bok lite längre fram för ni vet säkert att jag har boktips och recensioner varje måndag.
Lycka till med boklanseringen, Kikki.

Jag önskar er alla en härlig läsvecka – båda stora och små
Monica

 

Att skapa livlig fantasi

Jag har tänkt mycket på hur vi vuxna tillrättalägger de miljöer barnen växer upp i och serverar dem färdiga lösningar efter vårt eget huvud. Det kan handla om olika saker; hur vi inreder barnens rum för lek, lekplatsernas utformning och barnböckers innehåll av text och bilder. Allt är fixt och färdigt.

Ett riktigt skräckexempel enligt min mening kommer här: I anslutning till sjukhuset på min ort är lekredskapen utomhus prydligt uppmärkta. Där ser man tydliga skyltar med texten rutschkana, karusell, flodhäst, gungbräda, snurrgunga etc. Varför det undrar jag? Varför inte låta barnens fantasi bestämma vad lekredskapen ska vara i just det ögonblicket? Det kan skapa livlig fantasi.

Själv växte jag upp under 1950–60-talet och då fanns inte alla dessa färdiga lösningar. Grannflickans lekstuga blev en saloon och utanför jagade sheriffen bovarna som givetvis blev skjutna och fick räkna till 100 för att sedan återuppstå (hur vi fick det att funka minns jag inte). Gungan i farmors tvättställning, blev en trapets där vi lekte cirkusakrobater.

63 år gammal beslöt jag mig för att skriva en barnbok. Längre än så sträckte sig inte mina planer. Men fantasin räckte desto längre.

För precis ett år sedan kom min första barnbok ”I Rävens Spår – en äventyrssaga” och i november i år kommer ”Bessie – Ett sjöodjur har landat”.

Båda är egenutgivna högläsningsböcker för barn 3–6 år. Båda saknar bilder förutom på omslaget och vinjettbilder i början av varje kapitel. Varför det? Därför att jag vill trigga igång barnens fantasi så att de skapar sina egna bilder. Allt medan någon vuxen läser för dem och pratar om texten.

Och alla barnböcker behöver inte innehålla bilder i massor. Det finns en plats även för mitt sätt att tänka kring ordet som fantasiskapare. Fantasi och kreativitet är på sätt och vis två sidor av samma mynt. Och visst behövs både fantasi och kreativitet även i vår vuxna värld.

Kikki Sandström
Inspiratör och författare

 

Gästbloggare Madeleine Blomberg

Madeleine är en av deltagarna i onlinekursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”. Här får du ta del av Madeleines gästblogginlägg. Tack kära Madeleine för dina fina vitsord nedan.

Madeleine – en wannabe i gästbloggarljus!

Jag – en författarwannabe – som redan skrivit ett trettiotal böcker som säljer som smör i solsken, naturligtvis. Till exempel Boken om Lilla Mannen och Blomman, Mor Lisas bok del 1 – 3, Mina mödrar på spinnsidan, Röda små stugor, Boken om Barn och deras magiska krafter. Jag är publicerad i några tidningar och medskribent i sådär en fem böcker. Men jag gör som Pippi Långstrump och ljuger lite för det låter roligare så. Bara det sista – efter ”naturligtvis” är sant nämligen.

Alla mina böcker – utom en som är hos lektör – ligger i djup förvaring och väntar på att jag ska organisera mig och blåsa liv i dem. Vissa existerar endast som en idé, men de finns, det känner jag för de jagar mig!

Mor Lisa – eller boken om hur man som släktforskranovis bygger en höna av en fjäder den finns i ett helt exemplar och det är alltid en början.

Sen har jag förstås andra saker jag gör. Jag skriver om Medveten Andning på längden och tvären på svenska och engelska sidor och grupper, coachar och sammanväver folk med varandra. Jag bloggar på FreeFoots hemsida – om min Fotresa.  Har egen Andningspuff – Facebookgrupp för en liten daglig puff i rätt riktning – för den som vill lära sig andas för hälsa och välbefinnandes skull. Så skriver gör jag. Varenda dag.

Och så fotograferar jag förstås. Men det gör ju alla människor idag. Bland annat smygfotograferar jag mina intet ont anande medmänniskor.  Eller helt öppet. Du kan se nedan i min Youtubekanal vad jag hittade på med barnbarnet i Englands alla taekwon-dofoton! Jag kan ha väldigt roligt åt bilder! ”Det ska va gõtt å leva!”

Jag älskar att ta vara på det jag har, lära och lära ut. Därför är jag glad att Monica Ivesköld är allt det jag vill vara i form av produktivitet, effektivitet och ordning! Jag vill såklart att hon smittar av sig på mig så att jag kan organisera upp alla mina tankar och böcker och idéer – och få hjälp att nå ut till världens fyra hörn. Eller i alla fall i Sveriges långa land!

Monica, den kära struktur-människan i mitt liv ser till att vi aldrig har för lite att göra eller saknar instrument att göra det på. Jag önskar att denna kurs aldrig tar slut. Så många glada skratt, så mycket förståelse och tålamod. Och så många gratisprogram att sätta sig in i!! Men först tror jag att jag behöver mer ordning. Hur ska annars en stackars besökare på min blogg få kraft och energi att göra mer av sitt liv?

Det enkla är det stora och brister finns inte om man litar på Livet, har jag lärt mig Det saknas inget. Litar man på Livet, försöker se sig om med tro på det, och ta vara på det man har – då räcker det alltid till ett steg till! Det är rent förunderligt hur långt man kommer med lite kunskap om den skapelse man blivit född i! Visste alla det skulle läkemedelsföretagen troligen få lägga ner pillerrullningen.

Här – http://www.tavarlig.se/  – är sidan som ska fixas till så att den ger tro, hopp och energi! Gå gärna in och ge mig förslag på hur det ska bli krut i den! Med ett steg i taget kommer man fram!

Tack Monica för att du alltid så generöst delar med dig av dina kunskaper på ett sätt som stärker min vision om att nå ut – och ger mig lust och kraft att organisera upp mitt rika inre liv! :) Tack också alla glada meddeltagare varav jag lyckades föreviga några!

Deltagare vid webinar i onlinekursen Planera ditt skrivande

Kram och tack för att du läste mitt pladder! Det ger mig tro på kärleken, tålamodet och mänskligheten!

Med varma kramar på distans

Madeleine

Det finns inte en dag som inte du kan göra något bra av!

I länkarna nedan hittar du mig i full fart!

Mina egna sidor:

 • Tavarlig –BLOGGwww.tavarlig.se (se ovan)

Andras sidor:

 • Medveten Andning Grupp https://www.facebook.com/groups/medvetenandning/Andningspuff

 

Dessutom har jag några andra mindre grupper, inom ovanstående områden mest, som jag styr och ställer med Och en som väntar – min förtattarhemsidawww.madeleineblomberg.se. Man ska aldrig ge upp hoppet, eller hur?

 

 

Gästbloggare Snezana Lindskog

I samband med Skrivinspo-dagen i Malmö i år, då jag mötte Snezana, lovade jag recensera hennes bok. Så har också skett. Du kan läsa recensionen här (länk till recensionen).

Nu är det dags att presentera Snezana lite mer. Här kan du läsa hennes gästblogginlägg.

 

Från obetydlig, menlös och kuvad till målmedveten, stark och framåtsträvande

Snezana LindskogDet tog ett decennium att förändra mig, säger Snezana, och fortsätter:

Hade mitt liv varit lagom lugnt och slätstruket hade jag inte behövt ta denna märkliga, omvälvande resa.
När man befinner sig i en avgrund måste man uppåt. Någon gång vid mina 42 år hände så många märkligheter att jag konstaterade att en resa var nödvändig om jag skulle överleva.

Tänker ofta på mig själv som musen som höll på att drunkna i gräddskålen. För att överleva sprattlade han så mycket och använde svansen så att grädden tillslut blev tjock.

Efter 17 år med en psykopat i ett bottenlöst träskhål med gyttja upp till hakan, var den enda möjliga vägen att klättra uppåt med jävlar anamma. Det som blev avgörande var ett trauma där mina barn var i fara. I sådana lägen blir jag som en lejoninna eller en björnmoder. Går till attack. Att känna sig som en rebell mitt i livet är en besynnerlig upplevelse, men så stark. För att bevisa både för mig själv och för den närmaste vänkretsen och familjen ­­– för det var de som blev matade och uppfattade den skeva bilden av mig – krävdes det att bevisa motsatsen.

Det märkligaste av allt var att under min väg uppåt till ytan blev jag diagnostiserad med Bipolaritet typ 1. Ibland när jag tänker tillbaka på den tiden så undrar jag om inte sjukdomen blev en välsignelse som gjorde det möjligt att nå målet.

Under min maniska period, som varade i flera år läste jag in gymnasiet, läste in ett collegeår och lärarutbildningen med ett par extra kurser för att säkra framtiden. När jag insåg hur mycket kreativiteten betydde för mig och hur den banade väg mot önskvärda mål fanns det ingenting som kunde stoppa mig. En del photoshopkurser över nätet och ett eget utforskande var också ett av målen eftersom bildskapande är en av mina talanger och ger mig ro. Det som jag behövde och ville förverkliga fanns som en idé sedan många år tillbaka. Jag ville skriva en bok om människorna på järnåldern. 2014 blev ”råmanuset” till boken ”Av gudarna märkta” klart. I år den 11 juli släpptes boken.

Idag är jag halvvägs framme vid målet för nu har jag hittat flera nya mål att sträva mot. Som människa slutar man inte att utvecklas.

Jag känner mig så nöjd med min resa. Idag vet jag att Winston Churchills ord
Inget är omöjligt – Det omöjliga tar bara lite längre tid”
som jag har haft som motto, verkligen stämmer.

Snezana Lindskog

 

 

Gästbloggare Ann-Mari Malmberg

PendelJag tycker att det är inspirerande att låta Ann-Mari få berätta om hur hon använder pendeln i sin mediala värld eftersom jag själv har använt mig och kommer att använda mig av detta redskap enligt nedan.

 1. Jag ska skriva en ny barnbok tillsammans med ett av mina barnbarn och att han får använda en pendel
 2. Jag har under min yrkestid som hypnoterapeuth använt mig av pendel för att checka hur mottagliga mina klienter var av hypnos

Här kommer Ann-Maris berättelse som lett fram till boken hon har skrivit. Tyvärr har jag ännu inte läst boken och kan därför inte recensera den.

Svåra frågor och lättsamma svar av Ann-Mari

A-M företagslogoKan det bli lätta svar på svåra frågor? Ja absolut, svarar Ann-Mari.

Vad är svåra frågor?

Det beror på vem du är som person.
De största frågorna brukar röra sig om det som rör dig själv, såsom:

 • Vad är meningen med livet,
 • Varför tänker jag som jag gör,
 • Varför beter sig andra så konstigt,
 • Vad händer när jag dör,
 • Vad är andar och själar,
 • Finns de och i så fall var är de,
 • Om man nu föds om på nytt igen – får man välja sina föräldrar.

Lite sådär kan det snurra i huvudet ibland, eller hur?

Ann-Mari Malmberg 2Jag är en småstadstjej som i senare år börjat ”pendla”. Inte mellan hemmet och jobbet som du kanske tror, utan jag har fått kontakt med andra sidan genom att använda mig av en pendel. Det kan säkert låta lite flummigt för en del, men för mig har det varit helt fantastiskt.

För mig var detta perfekt, trots att jag inte är religiös, har inga direkta kunskaper i medialitet och kan inte lägga tarot. Faktum är att det här med att använda pendel, trodde jag mig inte kunna heller, innan jag provade. Men när jag gjorde det så blev jag helt tagen!

Medialt intresserad har jag varit ganska länge och drömmen om att kunna komma i kontakt med min mamma på andra sidan var stark. När jag sa det till en vän, som för övrigt är betydligt mer utvecklad inom det mediala så sa han:

 • Rita upp en cirkel,
 • dela in den i tårtbitar,
 • skriv i bokstäverna och
 • använd en pendel.
 • Då blir det kul att prata med andra sidan.

Jag trodde honom inte riktigt, för vad jag visste om pendling var att det bara gick att få fram ja och nej och lite till, inte att det skulle gå att konversera. Efter några dagar så gjorde jag i alla fall som han sagt och satte mig med min pendel. Så här gick det till.

– Mamma är du där?

– Ja visst lilla gumman är jag det, svarade pendeln.

Jag får fortfarande ståpäls på armar och ben, bara av att berätta om det. Det var så mäktigt. Efter det har det blivit enormt många timmar med pendeln i handen. Allt eftersom tiden gått, har jag lärt mig att inte lyssna och tro på allt, att förstå att det är oerhört många som vill komma till tals och att alla gör allt för att få prata en stund.  Ibland skyr de inga medel utan kan bli riktigt obehagliga i sina energier.

Nu har det lugnat ner sig betydligt och jag har lärt mig höja min egen energinivå, för att kunna konversera på ett högre plan.

Första gången jag kom i kontakt med energierna var helt otroligt. Jag kunde för mitt liv inte fatta att det var sant och det tog ganska lång tid innan jag kunde ta in det. Energierna var så starka att vem som helst skulle bli skräckslagen av känslan. Men allt eftersom har jag lärt mig, att när man arbetar med energier genom en pendel, räcker det att tänka försiktigt.

Jag kom i kontakt med andra sidan våren 2015 och sommaren 2017 frågade mina guider om jag var intresserad av att skriva en bok. En bok där de fick möjlighet att berätta om hur det förhåller sig. Hur sambandet mellan människa och ande fungerar, vad som händer när man går över och lite annat. Det är synd att det finns så mycket rädslor i onödan. Nu 2018 är boken klar!

Boken heter Direktkontakt med Gud, den är på 176 sidor, innehåller reflektioner, introduktion och avslut med egna ord.

Jag är otroligt stolt och tacksam att ha fått den här gåvan, att kunna hjälpa till med att sprida budskap och jag hoppas att läsaren kommer att kunna se med nya ögon. För den som undrar så är boken skriven under pseudonym – Maria S Lind. Orsaken är min rädsla för olika religiösa uppfattningar. Jag vill kunna vara anonym, för det är inte berömmelse jag är ute efter, och jag är ingen författare men otroligt glad över den här möjligheten. Boken finns att köpa i min egen webshop (klicka på länken).

Där finns också boken ”Som man pendlar får man svar” för den som vill testa något liknande.

Kram till er alla
A-M