Handbok för textproduktion – layout, design och formgivning

Handbok för textproduktion - layout, design och formgivningIdag blir det ingen bokrecension. I stället vill jag berätta om redigeringen av handboken som jag tidigare har gett ut två gånger. Nu är den omarbetad och ska tryckas för tredje gången.

Första gången boken kom var i slutet av 80-talet. Då utbildade jag massor med reklamfolk, boktryckare och förlagsanställda i konsten att skapa text. Ett stort önskemål från deras sida var att få en bok. Boken trycktes upp och gavs ut.

Sedan hade jag en omarbetning och ville ge ut den på ett av våra större förlag. Strax före utgivning, drog jag tillbaka eftersom redaktören och jag inte var överens om hur layouten för boken skulle se ut. Jag kunde, som du förstår, inte kompromissa eftersom det var regler jag skrev om. Då startade jag ett eget förlag och gav ut boken där.

Nu är den redigerad för tredje gången (egentligen fjärde för jag har sålt den till mina kursdeltagare som går onlinekursen i Layout sedan 2013). Just idag har jag redigerat 124 sidor. Boken är omfattande och är på 355 sidor, men den kommer kanske att bli lite mindre. Det som skiljer sig från tidigare utgåvor är att den innehåller digital produktion.

Det här är boken som alla som skriver behöver. Här finns svenska skrivregler från SIS (Standardiseringskommissionen i Sverige) såväl som grafiska regler. Allt tas upp. Forskningen bakom boken är gedigen. Jag har gått utbildningar hos stora gurus i Sverige på 80- och 90-talet och sedermera även många utbildningar i den digitala världen. Under tio år läste jag bildanalys. Det finns också med i boken, vilket gör den helt unik. Ingen annan bok på marknaden berör bildkompositionen och texten såväl som layouten.

 

Förutom teori finns ett stort antal övningar med i boken. Det gör att du själv kan testa vad du lär dig. Dessutom kan vi erbjuda onlinekurs för dig som vill ha stöd hela vägen.

Här ser du några sidor som jag precis redigerat:

Sidor ur handboken

 

Skrivarhälsningar
Monica

Tagged with →  
Share →