Hem till Appleby Farm av Cathy Bramley – recension

Hem till Appleby FarmFormat: Häftad (danskt band)

Antal sidor: 418

Utgivningsdatum: 2022-04-29

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164207104

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Piratförlaget för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Feelgood

Hur fångade inledningen mig: En underbar feelgood. Definitivt en av de bästa jag har läst. Här kan du läsa inledningen.

Dörrklockan pinglad enär dörren öppnades och släppte in lite välkommen frisk luft när gruppen av tonårstjejer lämnade caféet.
― Adios amigos! ropade jag. ― Ciao, bellas!
Det var skärtorsdagen innan påskhelgen, barnen hade ledigt från skolan och vårsolen hade inneburit en jämn ström av kunder hela dagen. Nu klockan fyra var det lite lugnare, vilket var bra eftersom serveringsdisken där jag stod såg ut som en scen ur Titantic.
Jag hade tillbringat den senaste timmen med att lära Amy, vår nyaste anställda, att göra espresso, cappuccino och latte. Hennes försök hade översvämmat arbetsytan, och vi var strandsatta i ett hav av brun vätska, ansamlingar av spilld mjölk och åtskilliga muggar, skedar och kannor. Även vi själva var märkta av försöken. Mitt röda hår hade kursat sig efter ständiga oberäkneliga ångattacker och Amy hade fått ett kaffestreck över pannan som ett tredje ögonbryn.

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om Freya, hennes pojkvän Charlie och barndomshemmet Appleby Farm. Det är en romantisk, charmig story om livet på landet, om släkt och vänner, lojalitet och kärlek.

Intrigerna: Dramatiska, ibland roliga.

Miljöbeskrivningarna: Mycket fina miljöbeskrivningar.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Freya har alltid varit rastlös hon har flyttat från plats till plats och från jobb till jobb, men nu känns det som om hon äntligen hittat rätt ställe att slå sig ner på. Kingsfield är en trevlig liten stad, och här finns också pojkvännen Charlie. Men Freya tänker ofta på de böljande kullarna kring sitt barndomshem Appleby Farm. Det är dock bara drömmar Hon har ju ett liv att leva nu.

Ett telefonsamtal får Freyas nya liv att skaka till. Tragedi hotar Appleby Farm Freya måste återvända hem, och lämna sin pojkvän och sitt trygga jobb bakom sig. Med stor energi kastar hon sig in i arbetet med att försöka rädda sitt älskade Appleby. Men det är mer än gården som står på spel, och Freya måste bestämma sig: vågar hon öppna sitt hjärta på riktigt och faktiskt stanna den här gången?”

 

Mest positivt

Hur kreativitet och lojalitet, kärlek och samhörighet kan få ett stort antal personer att växa. Påminner lite om engagemanget kring tv-serien James Herriot, som jag är svår att motstå. Bramley skapar intriger som fångar. Svårt lägga boken ifrån mig.

Minst positivt

Önskar att dialogerna hade kommit på egna rader utan inskjuten text.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Charlies blick hårdnade. ― Jaha, det var ju fantastiskt.
Va? Jag tittade upp på honom, förbluffad. Alla par grälade. Jag hade bara inte väntat mig ett gräl om en sådan här sak. Jag tog ett steg tillbaka för att kunna blänga ordentligt på honom.
― Har jag uppfattat det korrekt? Farbror Arthur är på sjukhus och du surar eftersom jag inte kan följa med dig och bada?
Han skakade föraktfullt å huvudet. ― Freya, det var precis det här jag försökte undvika. Vill du veta vad det första som Ollie frågade mig var, när vi pratades i telefon i går kväll? ’När ska vi träffa Freya igen?’ Vad ska jag säga till honom nu? Va? ’Jag vet inte, lille gubben, kanske aldrig.
Mina ögon tårades. Först nyheten om min farbrors hjärtattack, och nu grälade vi. Mitt hjärta skulle snart vara söndertrasat. Jag tog hans händer och kramade dem.”

Sidan 250

”― De är perfekta, pep jag, lyfte upp ett förkläde från högen och höll det mot bröstet.
Om någon hade sagt till mig att jag skulle bli så glad över att få förkläden på min tjugoåttonde födelsedag skulle jag inte ha trott dem. Men de här var ljusblå, vaxade och har vår nya Appleby Farm Vintage Tea Rooms-logga på sig (min födelsedagspresent från Anna). De var ofattbart vackra.
― Då är du nöjd. Hon strålade av stolthet.
― Förkläden och matchande caféhanddukar, sa jag och pussade min faster och farbror innerligt. ― Vi kommer se fantastiska ut allihop. Jag hade valt ut några detaljer i ladan och målat dem i en ljust turkos färg, och kontrasten med ekbjälkarna, de synliga tegelstenarna och de vita stolarna och borden var makalös.”

Summering

4,5 pennorEn fantastiskt välskriven feelgoodroman. Jag har nog aldrig tidigare läst någon feelgood som gripit tag i mig lika hårt och fått mig att svårsläppt lägga boken ifrån mig. Cathy Bramley har skrivit tolv romaner men detta var första gången jag kom i kontakt med hennes ljuvliga författarröst. Definitivt en av de bästa i år. Jag ger den 4,5 av 5 pennor.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →