Hotell Baobab av Robert Eklöf – recension

Hotell BaobabFormat: Häftad

Antal sidor: 179

Utgivningsdatum: 2022-07-12

Förlag: LAVA Förlag

ISBN: 9789189484696

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Robert för recensionsexemplaret!

 

 

Typ av bok: Spännings- och skönlitterär roman

Hur fångade inledningen mig: Inledningen grep tag. Läsaren kastas in i spänningen direkt.

”Emma stirrade ut genom framrutan, den grå väggen av kött och blod befann sig alldeles för nära bilen. På några få sekunder hade tillvaron bokstavligen ställts på ända.
Hon drog ett djupt andetag men istället för luft fylls andningsvägarna med dieselångor Först då insåg hon innebörden av orden Hannah upprepade gång på gång: Stäng av motorn, stäng för i helvete av motorn.”

VILKEN är själva handlingen: Romanen handlar om Emma och Hannah som är på resa i Afrika, och deras strapatser som de utsätts för.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Tydliga.

Dialogerna: Driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

”En ung karismatisk forskare, Hannah Oxelsparre får sitt internationella genombrott för banbrytande idéer inom klimatforskningen. I och med framgången blir hon inbjuden till Afrikanska unionens miljökonferens i Johannesburg. En resa som kombineras med safari och fältstudier i ett sydafrikanskt naturreservat. Dagens Nyheters miljöreporter Emma Lundqvist får i uppdrag att bevaka miljökonferensen på plats. Hon lyckas även övertyga sin chef att DN ska ta chansen att följa Hannahs fältarbete i den afrikanska bushen.
Kvinnorna förbereder sig noga för alla tänkbara eventualiteter som en roadtrip i ett mer eller mindre väglöst land kan medföra. Nåja, kanske inte riktigt alla… saker och ting blir ju inte alltid som man tänkt sig. Ett enda tvivelaktigt beslut och Hannahs och Emmas hela existens sätts i gungning. Strandsatta i bushen utan möjligheter att kommunicera med omvärlden sätts de ständigt på prov i sin strävan att ta sig till en mänsklig boning. Förutom katt-och-råtta-leken med savannens djur konfronteras de även med samvetslösa tjuvjägare.
Mitt i detta kaos finner de tid att reflektera över världens dårskap och vikten av sann kärlek. Kanske är diskussionen bara ett sätt att förtränga frågan som ständigt gör sig påmind – hur överlever vi de närmaste timmarna?”

Mest positivt

Lättläst. Tydligt snitt och storlek. En annorlunda berättelse. Lagom lång.

Minst positivt

Möjligen att dialogerna inte alltid kommer på egen rad utan vävs in i föregående text eller att text kommer direkt i anslutning till dialogen, se nedan under citaten. Jag är dessutom inte vän med ordet ”dom”. Föredrar ”dem”.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt.

Sidan 50

”Emma såg undrande på Hannah. ― Är vi säkra här eller behöver vi ta oss högre upp?
― Lejon är inte bra på att klättra, men leoparder är desto bättre.
― Då ska vi kanske ta oss upp ytterligare ett snäpp. Emma pekade på en manstjock gren ett par meter över deras huvuden.”

Sidan 100

”Hannahs röst svajade. ― Till att börja med hade väl den där festen blivit en enda lång förnedring för vår del.
― Så vidrigt. Och hade vi hamnat i Libyen hade vi väl aldrig kommit därifrån.
― Nää, troligtvis hade dom proppat oss fulla med droger och när vi blivit för nerdekade hade dom väl löst problemet med en överdos …”

Summering

4 pennorEn annorlunda roman som jag rekommenderar. Jag ger den 4 av 5 pennor eftersom den är både ovanlig och välskriven.

Vid pennan

Monica

Tagged with →  
Share →