Hur kan du skriva fantasy?

FantasyFantasy är en genre för både vuxna, barn och ungdomar.

Själv är jag egentligen ingen älskare av fantasy även om jag skrivit några noveller i genren de senaste åren.

Men den 22 augusti recenserade jag en fantasy-roman som tog andan ur mig. Missa inte min recension och framför allt, missa inte att läsa boken. Här kan du hitta länken till recensionen:
Alendor – den förintade släkten – av Katrin C Felicitas – recension – Monica Iveskölds blogg (monicaiveskold.se)
Den bygger på en egen värld som gränsar till vår, och trimmar min fantasi ungefär som när jag läser eller ser böckerna/filmerna om Outlanders. Med andra ord, väl värd att läsas.

Jag har visserligen sett en del fantasy-filmer, baserade på kända böcker, på tv. Men, som sagt, det är inte riktigt min grej. Jag föredrar humor, kärlek och spänning, gärna thrillers.

 

Berättelser om goda och onda makter eller krafter som möter och strider mot varandra har följt oss i alla tider. Det är kampen mellan dessa två motpoler som är drivkraften hos fantasy-genren.
Fantasy är den moderna versionen av gamla myter och sagor med trollkarlar, dvärgar, häxor, talande djur och älvor. Huvudkaraktären har ett uppdrag att utföra. Handlingen i berättelsen fokuserar på hur hjälten når slutmålet och om motgångarna som hen konfronteras med.

Om du funderar på att skriva fantasy men har svårt att komma igång så får du här några tips.

Skapa din story

Börja med att läsa andra fantasy-böcker, läs om myter, fabler och folksagor.

Ta en promenad i skogen eller på någon osannolik plats och föreställ dig olika sagoväsen etc. Eller låt dig lockas av musik för att få igång kreativiteten. Du kan även lägga ner appar med olika monster-ljud för att komma igång.

Skapa dialoger. Låtsas att du talar med de olika varelserna.

Idéerna, research mm

Skriv ner alla idéer du kommer på. Själv använder jag mig av OneNote i samband med research, när jag skriver.

Så här kan det se ut:

OneNote research

Ställ dig gärna frågorna:

  1. Varför?
  2. När?
  3. Hur?

Om jag är ute i skog och mark och kommer på något, använder jag mobilen för att skicka en intalad text till mig själv. Då glömmer jag inte bort den.

Disposition

Fundera över vad som hör ihop. Vilka kapitel vill du ha? Använder du Word eller Scrivener, kan du skriva en disposition med rubriknivåer. På så sätt blir det enkelt att sedan dra kapitlen i rätt ordning för att flytta runt på dem.

Var ska historien börja? Tänk på att starta den när något exceptionellt spännande händer. Du kan alltid sedan gå bakåt i tid. Men spänningen i första kapitlet, gör att du krokar fast läsaren.

Tänk igenom vilka höjdpunkter du ska ha med.

Hur ska din berättelse sluta?

Baserat på början-mitten-slutet, kan du skapa en enkel synopsis på tre rader.

Karaktärerna

Vem ska finnas med i din berättelse?

Skriv en lista på huvudkaraktärerna och deras bakgrund. Hur ser de ut? Vad är de rädda för? Vilka egenskaper har de? Vad är de rädda för? Hur klär de sig?

Vilket uppdrag har din huvudkaraktär? Varför vill hen göra detta?

Miljöerna

Skapa nu miljöerna i din berättelse. Om du skriver i fantasy-genren, måste du bygga upp en fantasi-värld som är så verklig att din läsare kan fångas i den.

När utspelar sig historien?

Finns det speciella regler i din fantasy-värld?

Var bor och lever dina varelser?

Kanske vill du ha en bild som illustrerar det som du berättar eller själva miljön? Vem ska rita den? Du kan köpa bilder eller låta en illustratör rita omslaget.

Perspektiv

Ur vems perspektiv ska du skriva? Första (jag) eller tredje (hon/han)? Eller kanske allvetande? Tänk på att INTE blanda perspektiv i samma kapitel/scen.

Cliffhangers

Avsluta varje kapitel med en cliffhanger, dvs en spännande sak som läsaren inte får veta förrän längre fram i boken.

Testläsare

Skaffa testläsare som kan berätta för dig om de förstår vad de läser.

 

Behöver du mer stöd?

Kanske vill du gå en kurs? Mina onlinekurser kan du köpa med stor rabatt fram till hösten. Jag lägger ner verksamheten med mina 30 onlinekurser till nyår. Hör av dig om du är nyfiken på att veta mer.

 

Lycka till med ditt skrivande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Tagged with →  
Share →