Hur många böcker behöver du skriva för att leva på ditt författarskap?

Den frågan får jag ofta.

Som ung kunde jag leva på mitt författarskap. Men då förstod jag inte och tog inte tillvara på möjligheten. Idag kan jag inte leva på det. Konkurrensen är alltför stor. Kanske om jag börjar skriva på heltid, får jag till fler intäkter. Men då går det inte att få skrivkramp. Försäkringskassan hade aldrig gått med på den diagnosen som sjukskrivning. Å andra sidan går de inte med på sjukskrivning av allvarliga sjukdomar heller, nuförtiden.

Sedan handlar det givetvis om vad vi menar med ”leva på”. En del lever väldigt enkel. Jag är nog lite mer bortskämd, gammal som jag är. Vill unna mig lyx och leva gott. Dessutom har jag två bostäder, både hus i Sverige och lägenhet i Spanien.

Frågan är också hur mycket vi anser vara en rimlig lön. Trots alla mina utgivna böcker är intäkten per år marginell numera.

Jag tror inte många kan leva på ett existensminimum på ca 5.000 kronor och några större summor, således, ger inte dagens författarskap.

För att kunna leva på ditt skrivande behöver du en inkomst på minst 40.000 kronor före skatt exklusive de löpande utgifterna för ditt skrivande, såsom dator, bredband, telefon och kanske research-resor.

Låt oss anta att du får mellan 10 och 25 kronor per såld bok (förutom de som attraktiva förlag kanske ger ut och då du kan tjäna närmare 100 kronor per bok). Du behöver sälja en herrans massa böcker för att leva på dem. Kanske 10.000 per år – minst. Om du säljer 10.000 böcker med en intäkt av 25 kronor, tjänar du 250.000 kronor. Hälften går till skatt, ca. Du har 125.000 kronor kvar. Då får du ut 10.416 kronor per månad. Frågan är vad du betalar i hyra, vad maten kostar osv.

Intäkterna

Din intäkt fortsätter inte utan att du skriver fler böcker. Så du måste jobba hårt för brödfödan.

Den bistra sanningen är således att du behöver skriva massor och förmodligen på din fritid eftersom du måste behålla det jobb du redan har.

En bekant till mig blev erbjuden ett avtal hos ett förlag. Hon skulle pumpa in 65.000 kronor för att sälja 1.000 böcker. En fullständig utopi, med andra ord. Inte förrän hon kommit över den försäljningssumman började hon tjäna pengar.

Själv väljer jag att skriva för att det är roligt – inte för att tjäna pengar. Och det tänker jag fortsätta med tills jag inte längre kan skriva eller det är dags att spika igen kistelocket.

Vill du vinna min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” som hjälper dig nå dina mål och skapa förutsättningar för att lyckas? Tävla här via länken. Motivera varför du ska vinna. Lycka till!

Skrivande hälsningar

Monica Ivesköld

Tagged with →  
Share →