Currently viewing the category: "Inspiration"

Finn din inspiration

Använd all ’död-tid’ för att skapa och få inspiration genom att exempelvis leta i ett stort bibliotek … eller vårt eget lilla bibliotek i telefonen. Använd sociala medier för ändamålet. Gå onlinekurser!

Tillåt dig att öppna de kreativa processerna – även när du tvivlar på dig själv och ditt skapande.

Den kreativa processen är i fyra steg (vilket jag lärde mig när jag under tio års tid gick sommarkurser i måleri mm). Här kan du se dessa:

 1. Plocka fram material för att kunna skriva/måla. Upplev glädjen och förväntan.
 2. Sen kommer osäkerheten. Gör jag rätt? Du börjar tvivla på dig själv. Tycker att det känns svårt. Blir tveksam till vad du håller på med.
 3. Kanske ger du upp, slutar skriva eller måla. Tycker att allt du åstadkommer är dåligt, fult och till ingen nytta.
 4. DÅ händer det! Du hittar nya vägar. Upptäckarlusten tar vid. Hoppet stegras.
  Detta kan du bearbeta mer genom att tillåta dig att ful-skriva / ful-måla.

spelplan

Det är när transformationen infaller som du vågar gå vidare i din kreativitet. Då skapas magi. Du försvinner in i det du gör. Ibland kallas det ”flow”.

Omfamna dig själv! Tillåt dig bara vara i de olika faserna.

Det är som med färgerna. Hela färgcirkeln. Ibland är de kalla, ibland varma. Faserna flyter kanske in i varandra. Bara tillåt dig vara inom dig.

Lycka till med processen!

Monica

 

Skrivtips – Leta upp ett tilltalande golv och kåsera om det

GolvLeta upp ett tilltalande golv eller har du kanske redan ett golv som du är extra förtjust i? Skriv några meningar om detta. Skapa en scen. Du kan även skriva det som ett kåseri där du låter golvet tala.

I varje scen ska du ha följande ingredienser:

 1. Vem?
 2. Vad?
 3. När?
 4. Var?
 5. Varför?
 6. Reaktion och konsekvens

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

En deltagares roman och allmänna skrivartips

Som kursledare fick jag äran att läsa en roman skriven av deltagaren Lars Micael Adrian – ”Hemligheterna de bär på”.

Lars Micael har gått min stora onlinekurs Skriva spänning som är på 35 veckor.

Det är alltid lika roligt att få möjlighet att läsa romaner/böcker som deltagarna skrivit. Oftast gör jag det i egenskap av redaktör, lektör eller testläsare. Då tar jag betalt för detta. Författaren får en gedigen rapport med allt som behöver ändras, baserat på vilken profession jag blir engagerad för.

Men den här romanen var jag nyfiken på och ville läsa utan att åta mig någon fackkunskap.

Det var en bra roman.

Tips för böcker som stöttar dig

Precis som för de flesta blivande författare fanns det en del förbättringsmöjligheter. Tänk på att noga göra olika redigeringsrundor när du skriver.  I min bok Redigera framgångsRIKT har jag lagt in ett antal rundor som en checklista och samtidigt kan författaren plocka ner mallar för redigeringen, framförallt för djupanalysen som brukar vara den sista redigeringsrundan. Behöver du stöd för redigeringsrundan, kan du välja den.

Redigera framgångsRIKTLänk till boken Redigera framgångsRIKT: https://www.bod.se/bokshop/redigera-framgangsrikt-monica-iveskoeld-9789177855798

Behöver du som författare stöd, kan du välja handboken Börja skriva framgångsRIKT. Här är länken till den:

Börja skriva framgångsRIKT framsidanLänk till fackboken Börja skriva framgångsRIKT: https://www.bod.se/bokshop/boerja-skriva-framgangsrikt-monica-iveskoeld-9789179690380

 

Handbok för textproduktionBehöver du stöd för uppställningar och layout, finns handboken för detta.

Länk till Handbok för textproduktion: https://www.bod.se/bokshop/handbok-foer-textproduktion-layout-design-och-formgivning-monica-iveskoeld-9789176998892

 

Redigeringstips

Några tips som jag ständigt stöter på, får du här.

De flesta behöver jobba med inledningen. Förlagen läser kanske bara de första sidorna och sätter du då inte hela romanen i inledningen, utan en massa bakgrundsinformation, finns risken att de väljer bort din roman.

Perspektivet är en annan sak som behöver åtgärdas. Själv har jag en tendens att missa perspektivpersonen så en runda i mitt redigeringsarbete ägnar jag åt detta. Du kan INTE vara inne i huvudet på mer än en person i varje scen, exempelvis. Väljer du Allvetande perspektiv (typ flugan på väggen) kan du inte ens komma in i någons huvud.

Gestaltningen är viktig. Du behöver givetvis inte gestalta allt men om du faller för refererande text eller berättande, kan läsaren tappa intresset för din roman.

Tempus är nästa viktiga runda. Du måste hålla dig till ett och samma tempus genomgående. Har du valt att tala i nutid (presens) ska detta framgå genom hela romanen. Väljer du dåtid, bör du hålla dig till det.

Dialogerna behöver en egen runda. Hur skriver du dialog? Talstreck eller citationstecken? Är de tillräckligt drivna och leder din berättelse framåt?
Slutligen brukar en del ha med dialoger på annat språk. Detta är inte vad jag rekommenderar. Om en person inte är bevandrad i språket, tappar läsaren alltför mycket information. Då är det bättre att du översätter alla dialoger, även om de är på ett annat språk.

Lyckas du ge din berättelse ett överraskande slut, vilket kan vara värt att lägga tid på, är det ett extra plus.

Lycka till med ditt skrivande och dina kanske sjutton redigeringsrundor!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Spännande lansering för dig som målar

Tips till dig som målar

Intuitivt måleriNågra av mina deltagare går onlinekursen i måleri. En del har redan gått den. Det är en 6-veckorskurs där de får prova på olika tekniker och metoder. Nu har jag även skapat en ny liten utbildning för dig som är sugen att lära dig ytterligare möjligheter.

Jag har själv gått kurs i Vedic Art som baserar sig på intuitivt måleri. Kunskapen kring nya metoder tänkte jag eventuellt lansera i en liten påbyggnadskurs för dig som är sugen. Är du det?

Dessutom har jag den senaste tiden testat Mandala-måleri. Tidigare i mitt liv har jag arbetat med pointillism, dvs att arbeta i punkter. Detta är en konstart från sista delen av 1800-talet och den går ut på att i stället för att blanda färgen på palett, målar konstnären med små punkter direkt på duken. Jag tänkte även lägga in denna lite speciella teknik – helt utifrån mitt sätt att måla – som ett avsnitt i påbyggnadskursen som jag kallar ”Intuitivt måleri”. Om du är sugen på att delta eller veta mer, klicka på nedanstående länk.

Ja tack, jag vill gärna veta mer om onlinekursen i ”Intuitivt måleri”.

https://simplesignup.se/event/181755-intresserad-av-att-faa-veta-mer-om-maalarkursen-intuitivt-maaleri

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Roliga annonser kan ge underlag till noveller – Skriv novell utifrån orden

Ibland kan du hitta underlag till kreativa idéer på de mest märkliga ställen. Eller vad sägs om de mest oförglömliga annonserna du någonsin kanske läst?

Skriv en novell

Här har Expressen samlat 14 roliga annonser. Du kan kanske rentav skriva en novell med dessa som ledmotiv?

Testa att få in följande ord i en och samma novell:

 1. Säng
 2. Signerad banan
 3. Askkopp på barnvagn
 4. Moped
 5. Låg löneutveckling
 6. Hus i Snorrslida
 7. Krockskadad bil säljes billigt
 8. Snö till försäljning
 9. Jacuzzi
 10. Yoghurt
 11. The Beast
 12. Facebook-vänner
 13. Lampa
 14. Pansarbil

Här kan du läsa om alla tokiga saker till salu:

https://www.expressen.se/omtalat/lol/14-oforglomliga-blocketannonser-som-kommer-fa-dig-att-skratta-/

Var och en av dessa är värd ett fniss, jag lovar.

Klicka och läs!

Ta sedan samtliga 14 idéer ovan och slå ihop till en liten novell. Hur blir den? I den slutna Facebook-gruppen Skrivar-sporren utmanar jag mina följare att skapa en mininovell av detta. Kopiera in din text i kommentaren. Är du inte med i gruppen, hittar du länken till den här:

https://www.facebook.com/groups/201387160318305

Välkommen att söka till gruppen!

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

Skrivar-inspiration – den 20 juni nytt tema för månaden – Dramaturgi

Skrivar-inspirationDu har väl inte missat att du kan delta i mina digitala inspirationskurser för en mycket liten summa? Varje månad kör jag ett digitalt live-webinar i två timmar, där jag ger dig alla tips jag kan komma på kring ämnet.

I juni blir det den 20 juni kl 14-16. Allt spelas in!

Sedan får du tillgång till en sluten grupp i vilken du får många härliga övningar. Förra månaden (maj) hade vi ämnet ”Förbättra dina miljöbeskrivningar (och därmed din gestaltning)” och då fanns det 16 häftiga övningar. Du har en månad på dig att använda dem i ditt eget skrivande. Sedan kopierar du in texten och ber om respons på den i gruppen.

Allt detta för endast 300 kronor inkl moms. Tänk dig! En hel månad för endast 300 kronor. Och vill du ha det ännu billigare, kan du köpa årskort och gå 12 gånger men betala för 10.

I juni blir det ämnet ”Dramaturgi” och jag kommer dels att ge dig massor med tips men också härliga övningar som utmynnar i en komplett novell (om du vill). Du får lära dig dramaturgin på ett litet annorlunda sätt, jag lovar.

Dramturgi juni

Om du är sugen, kan du genast anmäla dig här:

Milords Skrivar-inspiration 20 juni (simplesignup.se)

Varmt välkommen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)