Isbergstekniken

Isbergsteknikens fader är Ernest Hemingway. Han skrev korthugget och lät adjektiven hagla.

Hemingway

Isbergstekniken

Isbergstekniken är en minimalistisk berättarstil som först definierades av den amerikanske författaren.

Tekniken innebär en återhållen prosa där berättelsens djupare och sekundära inslag utelämnas, förutsatt att de i stället kan utläsas av den knapphändiga text som återstår.

Hemingway liknade dessa utelämnanden vid ett isbergs värdiga rörelse, som antyder att det till större delen befinner sig under vattenytan.

Här får du tre tips på hur du kan använda dig av isbergstekniken:

  1. Beskriv det yttre skeendet, vad som händer.
  2. Skriv kortfattat med aktiva verb.
  3. Använd korta meningar och ett levande språk.

Tyvärr bryter Hemingway ofta själv mot devisen ”korta meningar”. Här kan du se en mening ur hans roman ”Klockan klämtar för dig”:

– Så vi böjer väl knä, sa den förste, och alla fyra föll på knä, och de såg oviga ut med ansiktena mot väggen och armarna utefter sidorna, och Pablo gick längs efter raden och sköt dem i tur och ordning i bakhuvudet med pistolen, från den ene till den andre och körde pistolmynningen i nacken på dem, och en efter en sjönk de ihop när han sköt.”

Enligt Hemingway är tipset för att skriva känslor att INTE skriva vad någon känner utan vad som faktiskt händer.
När du känner något ska du spåra känslan tillbaka till ursprunget för att se vilka händelser som ledde till den specifika känslan. När du hittat dem kan du använda dessa för att gestalta och få läsaren att uppleva samma sak som du själv upplevt och i bästa fall känna samma sak som du själv känt.

Hemingway skrev gärna i perspektivet ”Flugan på väggen” vilket innebär att du skriver om vad som händer men aldrig varför. En fluga vet inte varför det sker. Detta är grunden för isbergstekniken, enligt Hemingway. Allt utom det du ser, ligger dolt mellan raderna. Precis på samma sätt som att stora delar av ett isberg ligger dolt under vattenytan. Läsaren får själv lista ut detta.

Du vet kanske också att Hemingway skrev världens kortaste novell. Här kan du läsa den:

”Barnskor säljes. Aldrig använda.”

Du ska således skriva det som du/karaktären SER. Toppen på isberget.

Isberg

Men aldrig varför eller det som ligger dolt under ytan.

Övning

Om du vill testa Hemingways sätt att skriva, utgå från nedanstående bild och skriv en kort text med många adjektiv, känslosamt och med mycket dramatik.

Karusell

Lycka till!

Monica

 

 

Tagged with →  
Share →