Karaktärerna – veckans skrivartips

Det är inte helt enkelt att bygga upp karaktärer. Själv testar jag mina huvudkaraktärer med hjälp av 33 olika personlighetstester. Skriver jag spänningsroman, går jag ännu djupare och testar dem så att jag vet hur de agerar i samband med konflikter. Vi har nämligen alla olika konfliktmönster. Dessa är viktiga för trovärdigheten, vilket jag betonar i min onlinekurs ”Skriva spänning” som är på 35 veckor. Om du är sugen, boka dig direkt för till nyår lägger jag ner verksamheten.

Vill du lära dig testa dina karaktärer och även själv utvecklas, rekommenderar jag onlinekursen ”Utveckla dina karaktärer” som är på 12 veckor. Boka dig för den omgående om du är sugen.

Vilken huvudkaraktär har du i din story?

Det finns massor med olika karaktärer att välja. I mina första romaner har jag valt kvinnor. Kanske ska jag fokusera på en man, längre fram.

Hur bygger du upp din karaktär?

Vilka biroller finns med i din text?

Tänk bara så många olika roller du kan stöta på under en dag. För egen del, i samband med en av mina resor, stötte jag på följande roller:

  • Servitörer och bartenders på restaurangerna
  • Busschaufförer och taxichaufförer samt parkeringspersonalen
  • Hotellreceptionister
  • Alla som arbetar inom flyget
  • Guider och andra turister som slogs om utrymmet
  • Affärsidkare
  • Barn och andra vuxna
  • Olika djur (ja de är faktiskt också karaktärer), framför allt katter och hundar

Vilka karaktärer stöter du på under en enda dag? Har du funderat över det?

Personliga möten

Vilka gillar respektive ogillar du? Varför?

Du kan använda samma teknik som när du beskriver miljöer för att beskriva karaktärerna. Använd alla sinnen!

Vad där det första du tänker på när du träffar en ny person? Är det hur de står, går eller talar? Hur de klär sig, deras utbildning eller sociala klass? Talar de på ett mjukt eller hårt sätt? Är deras röst tyst, raspig eller högljudd? Vilka skor har de? Doftar de gott eller stinker de? Är deras andedräkt fräsch eller stinker de kaffe och/eller tobak? Hur känns de om du hälsar på dem? Är deras händer mjuka eller fasta eller kanske som en död sill? Vilka vibbar ger de dig? Lugna, nervösa, vänliga, obehagliga, sexiga, skojfriska, blyga? Hitta deras personlighet och presentera dem för dina läsare.

Titta tillbaka på din lista och fundera över hur varje person fick dig att känna. Använd detta i din berättelse. Gräv djupt inom dig!

När du ful-skriver kan du uttrycka dig hur du vill. När du redigerar, kan du förfina texten och göra den tilltalande för läsaren.

Tricket är att få ner alla tankar och känslor kring de personer som du träffat. Du kan vid redigeringen besluta vilka känslor och tankar du vill inkludera.

Att skriva om andra människor ger läsaren en extra dimension i din berättelse. Det tillför lokala färger och upplevelser.

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

 

 

Tagged with →  
Share →